Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 594
  • 818
  •   1
Отговори
# 735
Така е, обаче не може за най-ниското ниво телефонни оператори да има сурови наказания, дори затвор, а за хората по върховете - нищо. Просто се преразпределят едни пари, дават се едни комисионни и пито-платено. Някой харчи парите на германските пенсионери, друг опира пешкира. Мила родна картинка....

Още повече, ако работата не е била ясна на операторите, т.е. какво се случва и, че е пирамида. Това е примерно директорът на голямо предприятие да направи далавера заедно с главния счетоводител, но на тях двамата нищо да не им се случи, а да подведат под отговорност някой оперативен, който просто е писал платежни, да речем, а някой друг ги е одобрявал.
Не, че това ще е нещо ново по нашите ширини. Типичен пример - КТБ, Топлофикация, макар че за втория уж Вальо Топлото понесе някаква отговорност. Лошото е, че хората зад него си измиха ръцете. А той просто е поживял няколко години луксозно, пое*ал млада златотърсачка, ходил тук-там и после - бушон.

# 736
Мъжът ми преди години е работил при голяма фирма в България, предлагаща брокерски услуги. Разказвал ми е за негов колега българин, който звънял в Италия да търси клиенти, под италианска версия на българското си име. Каза, че е говорил много добре езика. Повече се доверявали клиентите така, което е разбираемо. Може би е някаква практика в България, не знам?

Но аз единствените българи, които познавам да говорят немски без акцент са с втори майчин език немски, така да се каже - израстнали там/двуезично/смесен брак или подобно. Нито един не познавам от езиковата гимназия да звучи като чистокръвен немец, че да му се върже някой - ако това е било изобщо целта.

Иначе вероятно (спекулирам) са ги подвели под отговорност, защото са препоръчали конкретни продукти, разликата е много тънка. По принцип всякакви разговори, в които се препоръчват конкретни продукти трябва да се записват точно с тази цел. Не знам дали се изразих ясно, има предвид чисто словесно формулировките:

Предлагаме следния продукт…” и “Препоръчваме да инвестирате Х в продукта…”, другото, където трябва да се внимава много е как се представя доходността. Там също човек много лесно може да се направи наказуем. Примерно навсякъде чета някакви реклами - инвестирайте в ETF, защото сложната лихва нещо си. Удобно пропускат да споменат, че гаранция няма, а хората остават с грешни впечатления.

Съмнявам се само най-ниското ниво да са подвели под отговорност.

# 737
Отворих първия линк. Срам за журналистката. Някакъв немец настървено обяснява как някакви други (главно) източноевропейци от колцентрове, ограбили немските пенсионери и нямало как да не са виновни, щом са подведени под отговорност. Какво друго да каже - че не са виновни, но са ги посочили като виновни.  Самият той казва, че са били въвлечени, т.е. инициативата не е тяхна. В някакъв момент си признавали, че може би се досещали, че нещо не е наред. Може би, ако са им обяснили цялата картинка какво се случва, биха признали: да, прави сте, вероятно сме били част от схема. Журналистката въобще не зададе въпроса защо са подхванали ниските нива, какво се случва с организаторите и т.н.
Възможно е тия младежи да са нямали представа какво се случва, особено, ако им е казано, че тяхната задача е да убедят хората да инвестират, а какво се случва с инвестициите е работа на друг отдел. Ако всичко друго е било легално, нормално е да са мислили, че и бизнесът е легален.

# 738
Да признаеш, че може би се досещаш, е достатъчно да те съдят и подведат под отговорност.

# 739
  • Somewhere far away
някаква идея какви въпроси задават на интервю за банка дск?

# 740
Въпросите би трябвало да зависят от позицията, за която кандидатстваш.

# 741
  • Somewhere far away
досега не съм работила на подобна позиция,  затова питам- за да имам поне някаква обща представа.

# 742
Така е, обаче не може за най-ниското ниво телефонни оператори да има сурови наказания, дори затвор, а за хората по върховете - нищо.

И онези от високите нива ги търсят, но те знаят това и се крият. А ниските нива се разхождат спокойно и не очакват да им дойде до главата. Така стават лесни жертви.

# 743
Е, да де, но ние не знаем каква е позицията. В една банка има много отдели и позиции. Ако споделиш може би някой с конкретен опит може да се включи. Другите можем евентуално с предположения да се включим, каквото ни се струва логично.

# 744
Значи според немската прокуратура са знаели какво правят и са си признали на разпитите, ама вие от десет морета вода носите за да докажете, че не знаели. Сякаш това ги оневинява. Те и убийците на пътя и те така никога не са знаели, че ще се случи нещо, не са се чувствали пияни и дрогирани, убедени били, че са супер шофьори със супер коли и всичко ще е наред, няма умисъл...
Ей затова тия неща се случват в България, защото за всичко веднага се намира оправдание. Винаги има някой по-лош, който се бил укрил, което автоматично оневинява хванатия. Организаторите и тях ще ги хванат, те просто не са в България, затова не се показва по българските новини. Обичайна схема е жертвите да са в една държава, измамниците в друга, а шефовете в трета, за да се затрудни полицията. Дори българските ало-измамници вече са почнали да звънят от Румъния за по-сигурно. Или поне бяха преди целия политически цирк да се заформи, сега сигурно просто минават между капките.

# 745
Не знам дали точно ги "оневинявам", просто казвам, че може и да не са знаели. Аз не съм фактор, има си съд и присъди. Ако се докаже, нека си излежат наказанието. Факт е обаче, че точно на тези позиции се назначават младежи, не им се обясняват подробности, а биват спускани едни таргети за изпълнение само до където са им задълженията, т.е. нямат си и идея какво става нагоре

Да видим дали ще има наказани от върховете на пирамдата... Понеже силно се съмнявам.
Цветан Василев си живее живота в Сърбия, другите силни зад него също, а наказанията отнесоха средно и ниско ниво работещи в КТБ.

Точно пък с убийци на пътя ли намери да ги сравняваш?!?

# 746
На немската прокуратура са й необходими виновни, тя друго няма да каже.
Soul Free го е обяснила добре: наемат се младежи без опит, дава им се някаква конкретна задача (да се обаждат и да убеждават някой да си инвестира парите в нещо) и въобще да нямат идея какво се случва след това с вече инвестираните пари.

# 747
Няма значение какво се случва с инвестираните пари - дори и да има загуби - ако процесът преди това е протекъл законосъобразно. Това, че някой е загубил пари от инвестиция не е само по себе си без допълнителни обстоятелства  основание да влезеш в затвора.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 13:09 от Анонимен

# 748
То и в счетоводството е така- наемат млади моми от селата или от работнически семейства, ама с висше, след 2- 3 месеца ги направят главни счетоводители, родителите  се радват и си мислят, че чадото е много учено и кадърно, а всъщност някоя стара обиграна счетоводителка и директора въртят далаверата, а главната будала носи отговорност.

# 749
На немската прокуратура са й необходими виновни, тя друго няма да каже.
Soul Free го е обяснила добре: наемат се младежи без опит, дава им се някаква конкретна задача (да се обаждат и да убеждават някой да си инвестира парите в нещо) и въобще да нямат идея какво се случва след това с вече инвестираните пари.

Всеки хваща първо лесното, полиция и прокуратура не са изключение. И теб да те пратят да набереш 10 щайги ябълки дали ще се катериш по върховете на 3-4 дървета, или ще обереш от ниските клони на 10 дървета?

Общи условия

Активация на акаунт