Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 614
  • 818
  •   1
Отговори
# 720
  • в сърцата на децата <3
Да, аз съм в Доверие. Всички около мен сме там, преместихме се преди 8 години. Поне тези, с които съм комуникирала, са много точни и търпеливи в обясненията си.

# 721
Някой ходил ли е на професионално ориентиране (за възрастни) и да е доволен?
Правила съм онлайн тестове на английски. Излезе ми на първо място това, с което се занимавам, а на второ - психология и всякаква помощ за другите.

# 722
  • София
На мен на такива тестове ми изллизат хуманитарни професии в услуга на обществото.

Иначе не съм ходила на специални курсове/семинари. Гледам си видеа в youtube, ако нещо ми се прииска да поразсъждавам. Но това е по- скоро за потребностите, силно се надявам тези, за които говориш, да включват като елемент и пазара на труда в България, особеностите му, спадовете, задвижването и т.н. Иначе просто си говориш като на кафе с приятелка.

# 723
Бих участвала в такъв семинар от любопитство, макар че знам какво ми се работи в следващите години, т.к. не ми е необходимо да го осъзнавам тепърва Simple Smile

# 724
  • София
Наскоро кандидатствах в една фирма. Едно от задълженията беше извършване на плащания, обаче нещо не схванах с какво точно се занимават и отказах офертата. От новите модерни фирми бяха, уж нещо реклама, имаха и кол център. Собственикът беше италианец. Сега чета тази статия и коментарите и се сетих. Дали е знаела жената, че върши нещо незаконно? Обикновен служител в кол център!
https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2023/07/24/4511022_bulgarka_e_obvi … mpjuturni_izmami/

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 18:13 от tanini

# 725
По всяка вероятност е знаела, но не е била лицето зад цялата операция, т.е. сега рискува затвор единствено срещу заплата и (евентуално) някой и друг бонус.

# 726
Знаела е много добре, ама ще се прави на ударена. Тия лъжат немски пенсионери да инвестират в някакви пирамиди.
Миналата година екстрадираха поне 4-5 човека така. Всичките се кълняха, че не знаели, че това е измама, ама немският съд не се трогна и сега ще си го излежат. Поне ще е в немски затвор, а не балкански.

# 727
Има и шамандури от селата, които наистина не знаят какво правят и си мислят, че ги слагат на дадена длъжност защото имат висше и са много компетентни.И през ум не им минава, че ги използват за изтривалки.

# 728
Прочети какво пише в статията:
Цитат
Според германските власти, тя и други агенти под фалшива самоличност, обяснявали на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. Те заблуждавали клиентите и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.
Колкото и да си тъп, все ще ти светне лампата, че като те карат да се представяш под фалшиво име, да лъжеш за кого работиш и да изтискваш големи суми пари от възрастни хора, значи вършиш нещо нередно.

Отдолу има и статия от днес за колегите ѝ на тая - Германски прокурор: 15 българи, работили в кол центрове, са с Европейска заповед за арест и си пише:
Цитат
Разследващите в Германия са установили по време на разпитите, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.
Просто в България масата съдии още не знаят какво е това инвестиция и кол-център, а на финансовите измами се гледа много леко, на принципа "имал си - дал си". Пък и за обществото "беден съм и ми трябваха пари" е приемливо извинение за всяко престъпление.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 01:04 от bboiko

# 729
То е подобна схема на тази, където карат бабите да си хвърлят парите през терасите. Ама една идея по-официално....

# 730
Дори и не под фалшива самоличност не може всеки да предлага финансови услуги и консултации. Трябват регистрации към регулатора/ като финансов консултант обикновено, иначе е противозаконно да препоръчваш в какво да се инвестира. А като финансов консултант пък носиш лична отговорност - клиентите могат да съдят и фирмата ти, или теб лично.

# 731
  • в сърцата на децата <3
Това сигурно са едни италианци, които бяха наводнили джобса с обяви. Търсеха си копирайтър и бях кандидатствала, пратиха ми няколко страници текст и той беше с подобно съдържание.

# 732
Един интересен репортаж за тези финансови измами. Там казаха, че в офиса непрекъснато имало пусната много силна музика, с цел да не може да се подслушва. И аз мисля, че е невъзможно да не са знаели какво правят и че е престъпление.

https://www.segabg.com/category-video/hilyadi-nashi-mladezhi-sa- … t-i-sud-germaniya

# 733
Като нищо може и да не са знаели точно най-ниските нива, където са били тези младежи. Ако им е било казано - Работата ви е да ги убедите, после инвестицията е задължение на други нива, където вие нямате достъп и не ви интересува...... И нещо от рода, че е секретно и/или инвестиции в големи проекти с огромна важност, затова са тайна. Един младеж може много лесно да бъде заблуден, особено ако му се даде пример - Ето, всички работят така, фирмата си има офис, плащат се редовно заплати, осигуровки и т.н.
Да се арестуват хората по високите нива на тези пирамиди, не да се разтваря чадър върху тях.

# 734
От една страна нямат вина, защото не са знаели точно какво правят. От друга страна основна догма в правото е, че не познаването на закона не е извинение.  А и е малко вероятно да не подозират поне, че нещо не е наред - все пак говорят си, обсъждат, гледат, слушат, четат по медиите... Мисля, че им е пресвяткало в главите, но са се успокоявали, че нали работят официално и изпълняват задачи от шефовете, значи нищо лошо не правят. Детето на един познат беше работило в подобен колцентър известно време, но се махна преди да им разбият офиса от полицията. Ми, имало е идея, че мамят.

Общи условия

Активация на акаунт