Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 624
  • 818
  •   1
Отговори
# 705
Всякаквите строители, домашни майстори, автомонтьори и т.н. докарват по над 4000 чисто, но на документи много от тях са безработни. По популярните заведения в силния сезон сервитьори, бармани и т.н. също си ги докарват. Сега на морето, пролет/есен в студентски град и зимата по ски курортите. Ама на документи са на минималната заплата. Добре че им намалиха данъците на горичките.

По държавните учреждения и фирми също се взимат от ниско и средно ниво мениджъри, но половината е като бонуси и фиктивни допълнителни проекти. Високите мениджъри са доста над 10k отдавна.
По университетите също си ги докарват с участия по фиктивни проекти. Усвояват европейско финансиране, преди се наричале програма ЕОС, сега май са я преименували.
Гимназиалните и начални учители с частните уроци също могат да ги докарат, макар това да е действително допълнителен труд, но пък възникнал от некачественото преподаване в редовните часове.

За нито едно от тези неща, разбира се, не се плащат данъци, та по статистиките не влизат.
Отделно адвокати, инвестиционни съветници,нкредитни консултанти, счетоводители и т.н. работещи за себе си, така наречения фрийланс, могат да си ги докарат тия пари. Последно като гледах в София консултациите почваха от 100 лева на час, документ за плащане не съм виждал да издават.

Така наречените "специалисти по подбор" и те могат да ги докарат. Стандартната такса в ИТ сектора е 2 брутни заплати за позицията за която се търси. Масово по разните агенции виждам студентки и туко що завършили, със съмнителна интелигентност, ама профилни снимки напудрени като за Холивуд, чак ми е трудно да ги позная като ги видя на живо.

Въобще позиции много, ама малко са изцяло на светло, че да се видят реалните доходи. Пък и някой трябва да го играе обществения враг и програмистите са удобни за целта.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 10:55 от bboiko

# 706
  • София
Може би и ЧСИ, и нотариуси изкарват по много над 4к на месец, но все пак се иска и диплома затова, както и счетоводителите. Тук имам предвид, разбира се, която дава правоспособност, не такава по HR, СУ и подобни глупости.

# 707
  • Melmak
Съгласна съм с повечето мнения, няма да повтарям написаното. За адвокатите, в София работят наистина над 120 лв на час за консултация, вадене на документи и тн. Наскоро ми се наложи и знам за какво става дума. От една кантора ми дадоха даже цена 180 лв на час.

Това е отделно от хонорар, заплащан за правна защита. Фактури дават, всички плащания ги правя по банков път след издадена фактура.

В публичния сектор има много бонуси, дмс и подобни.

Понякога гледам някои обяви и се чудя как искат да намерят хора на някаква обява, като са обявили 1200 лв заплата.

# 708
Към тия 1200 сигурно има и нещо допълнително.

# 709
Е то там е номера - основната заплата е 1200, ама с всякаквите допълнения става 3-4 пъти повече. Но за да ги взимаш тези допълнения трябва да си удобен на началството и да не им нарушаваш схемите. Така се отблъскват хората със съвест, които биха докладвали корупцията, още преди да са видяли нещата отвътре. Това си е дефиницията на организирана престъпност.

Може би и ЧСИ, и нотариуси изкарват по много над 4к на месец, но все пак се иска и диплома затова, както и счетоводителите.
Нотариусите изкарват в пъти повече, но за там се изискват много дебели връзки и дори тия с връзките чакат на опашка да се освободи позиция. А позициите се предават по наследство както при феодализма. При ЧСИтата май е сходно за тези забимаващи се с наистина дебелите вземания.

# 710
  • София
Тематично.

https://www.facebook.com/reel/1321606965375403/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Аз започнах да си давам по- дълги почивки, да отговарям по- бавно на мейли и мютнах някои хора. Пооправих си сивито с всички задължения, вменени и по длъжностна характеристика. И според мен тия всичките хиени около мен усетиха промяната в динамиката и започнаха да ме викат по колове, да ми звънят да ме джойнват на колове, въпреки че съм ги отказала, да ме занимават и всмукват, тагват ме специално в някви чатове с по 50 човека, пишат по мейлите - питайте Кечъра. Скапаняци, днес е петък, предала съм вече всичко за месеца   и въпреки това ме занимават постоянно и съм работила плътно, 5 мин почивка освен нормалната не съм имала.

# 711
Напредък

# 712
По принцип да отговаряш веднага на мейл не е особено добър знак. Освен това е хубаво да си дадеш време да обмислиш подходящ отговор.

# 713
  • София
Не отговарям веднага, просто последвах съвета да правя нещата на много забавена скорост.
Иначе, шефът ми обича да казва по Коледа да си проверяваме мейлите на половин час.... Като отстъпка един вид. Това не е продуктивно изобщо, ако си работиш върху нещо.
Мисълта ми беше, че се опитват да ми запълнят всяка свободна минута преко - сили. Онзи ден бях на 4часов кол - ама това, ама онова. Моя грешка.

# 714
Значи още по-бавно трябва да върви работата. И като питат защо - "постоянно съм в колове".

# 715
  • София
Някой ходил ли е на професионално ориентиране (за възрастни) и да е доволен?
ПП: 30 дни ли се брои за един месец при смятане на проф. опит в дадена фирма?
Проф.опит (Г /М /Д )
... 05м 29 дни

# 716
Ако ти трябва за нещо този опит от 30 дни, пиши го. Аз лично не бих.....

# 717
  • в сърцата на децата <3
Май въпроса е по-скоро кога е месец и кога е Х дни. Според мен е 30 дни, да.

# 718
Всички месеци за целите на финанси и счетоводство се разделят на по 30 дни, така че да, 30 дни прави 1 месец.

# 719
  • София
Всички месеци за целите на финанси и счетоводство се разделят на по 30 дни, така че да, 30 дни прави 1 месец.
Super, благодаря, ще го имам предвид в близко бъдеще Simple Smile
Офтопик. Някой от вас вълнува ли се към кой пенс. фонд са му осигуровките - аз по дифолт съм в ДСК, за професионалния не съм сигурен, но ще го променя.

Общи условия

Активация на акаунт