Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 608
  • 818
  •   1
Отговори
# 90
Не обсъждаме вишисти срещу среднисти по принцип. Аз поне говорех конкретно за позицията "офис администратор". Такава работа може спокойно да се върши и от човек със средно образование. Само че в България висшето е много лесно достъпно и тези, които все пак не са решили да продължат, са на много ниско ниво, повечето са наистина буквално неграмотни.

Опит да се изисква също е нормално, тук не става въпрос вече само за уменията за конкретната работа, а и за други неща като трудови навици, познаване на законодателството и претенции към работодателите. Да намериш работодател, който да ти се довери в началото, е проблем навсякъде по света. В другите държави доста често се решава с доброволчески труд и неплатени стажове, за да имат младите какво да си напишат в CV- то. Само в България е разпространено мнението, че изкараш ли една диплома, вече всички врати трябва да са ти отворени.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 19:41 от Unicorn88

# 91
  • София
Днес се изумявам като виждам обяви за работници в склад с рейндж на заплатите 1600-1700 лв и административни позиции (действително не senior), но със изискване за висше образование и език с рейндж на заплатите с по 300 лв, дори 400 лв по-малко. Не, че подценявам труда на първите, но не би ли трябвало, ако си си направил труда да имаш висше образование и език (което е и сериозна инвестиция в себе си), съответно и да получаваш по-висока заплата от хората, които имат изцяло физически труд?
Нормално е, разбира се. Просто хората не знаят, че освен търсене и предлагане има и понятия като себестойност и държавна намеса дори в пазарната икономика.

В някои, доста по - развити капиталистически страни, всичките ти тапии и квалификации, езици и т.н. са част от пазарната ти цена.

Виждала съм хора на много високи позиции да си пишат и оценката. И там не е смешно. Нещо като magna или summa cum laude.

# 92
Днес се изумявам като виждам обяви за работници в склад с рейндж на заплатите 1600-1700 лв и административни позиции (действително не senior), но със изискване за висше образование и език с рейндж на заплатите с по 300 лв, дори 400 лв по-малко. Не, че подценявам труда на първите, но не би ли трябвало, ако си си направил труда да имаш висше образование и език (което е и сериозна инвестиция в себе си), съответно и да получаваш по-висока заплата от хората, които имат изцяло физически труд?
Нали? И аз така разсъждавах. МП е със защитена докторантура и перфектен английски, но познай дали в университета като преподавател взима колкото склададжиите?
От друга страна, работата в склад често е много тежка, включва мръзнене в тия огромни неотопляеми халета зимата, мъкнене, няма болен, няма здрав. Повечето са и разносвачи та шофират по много километри... Абе не е за всеки. Simple Smile Малко хора ще си скапят здравето по тоя начин за 1000 лв. И за 1600-1700 лв е под въпрос вече.

# 93
В същите по-развити капиталистически среди в университет, особено елитен, се влиза трудно и още по-трудно се завършва. Високи оценки се пишат наистина само на заслужилите, тоест на една малка част. В моя университет в Германия, на топ 5% по оценки им даваха оферти за работа директно при завършване. Тоест има списък с отличниците от всеки випуск и топ фирми имат достъп до този списък.

Ситуацията с България, където да масово да завършиш висше е като да завършиш 4 клас по сложност, е коренно различна. А има и куп хора с купени изпити или преписали всичко. Така че сори, ама дипломата за икономическа специалност от Свищов или варненския просто не ви дава никакво предимство,  защото не е белег за качество или за “функционална компетентност”, както е на Запад.

# 94
Ами същото е и производствените фирми, гледам обяви с 1500-1800 заплати и отделно ваучери за храна, дрехи, бонуси на тримесечие и празници
И после обява експерт или подобно в институция 1100 и то с хиляди изисквания и тестове на хиляда закони

# 95
Да не се приема като реплика, а просто нещо, което съм си мислила и коментирала с приятели.
Винаги чуждата работа изглежда по-лесна и чуждия труд подценен.
“Учителите имат дълги ваканции и работят до обяд” - ами стани учител!
“Военните се пенсионирали млади и вземали накуп заплати” - хайде, запиши се за военен!
“Проста сервитьорка взема 3-4К с бакшиша” - бягай, носи подноси по 12+ часа!
Аз затова никога не се оплаквам от моята работа, колкото и ментално изцеждаща да е на моменти, и не омаловажавам чуждия труд.
Всеки си избира пътя, а понякога просто не всички имат еднакви шансове и това също е нормално.

# 96
Някои хем ги мързи, хем гледат чуждите пари.Най- вече парите на шофьорите.

# 97
Аз лично не омаловажавам ничия работа.
Знам, че често тези позиции
Са доста изтощителни( склад, производство, строители и Т.н.) и заслужават всяка стотинка, дори и повече
Обаче и нивото на останалите позиции трябва да е по високо !!!

# 98
  • София
В същите по-развити капиталистически среди в университет, особено елитен, се влиза трудно и още по-трудно се завършва. Високи оценки се пишат наистина само на заслужилите, тоест на една малка част. В моя университет в Германия, на топ 5% по оценки им даваха оферти за работа директно при завършване. Тоест има списък с отличниците от всеки випуск и топ фирми имат достъп до този списък.
Знам, и ние имахме такъв списък и лесно си намираш работа. Съгласявам се с теб напълно. Simple Smile
Само не знам защо репликираш мой пост и говориш във "ви". Аз също съм с 1.1 не от малобучински университет и знам за какъв гърч става дума.

Да, чуждата винаги изглежда по- лесно. Не мисля, че тук се визираше омаловажаване на чуждия труд обаче.

# 99
Няма как да накараш някой да застане на производствена машина, ако чиновника на бюро взема повече.Те затова и простите шивачки и шофьори са с такова самочувствие и своеволничат и шефовете нищо не им казват.

# 100
Стига с тия прости шивачки и шофьори. В днешно време много добре образовани хора работят неквалифицирани професии и е грозно да се подхожда така към тях. Едни от най-приятните ми разговори водя с козметичката ми - жената има висше и страхотна обща култура плюс ноу хау в какво ли не.

# 101
  • Somewhere far away
Точно. напълно съгласна съм с теб, Google76.
Това че хората работят такива професии, не ги прави прости. може така да им се е получило в живота, може да не са успели да си намерят друга работа и от зор и за да си позвалят да живеят, саа започнали това, само и само да изкарват някви пари.  личният им живот не го знаеш,  затова не ги съди защо и какво ги е накарало да  са започнали точно тази работа още по -малко пък да ги наричаш "прости"!
Може  и просто да ги мързи - но аз лично познавам много мързели, които са изключително умни, така че това не е фактор.

# 102
Да не се приема като реплика, а просто нещо, което съм си мислила и коментирала с приятели.
Винаги чуждата работа изглежда по-лесна и чуждия труд подценен.
“Учителите имат дълги ваканции и работят до обяд” - ами стани учител!
“Военните се пенсионирали млади и вземали накуп заплати” - хайде, запиши се за военен!
“Проста сервитьорка взема 3-4К с бакшиша” - бягай, носи подноси по 12+ часа!
Аз затова никога не се оплаквам от моята работа, колкото и ментално изцеждаща да е на моменти, и не омаловажавам чуждия труд.
Всеки си избира пътя, а понякога просто не всички имат еднакви шансове и това също е нормално.

Така е. Затова и написах, че не подценявам никой. Просто няма логика в момента в някои неща.

Иначе, относно тези примери е така. Учителите може да имат много месеци почивка, но през учебната година имат много overtime. Сервитьорките "навъртват" много километри всеки ден, а да не забрявяме и неуважителното отношение на голяма част от клиентите, от което трябва да се абстрахират и да са винаги усмихнати. Хората, които работят по складовете, които дадох като пример - също, а и много от тях носят много тежки стоки, а както и каза една дама по-рано, някои от тях са и шофьори и шофират много километри. Всичко това разбирам. Идеята ми беше, че е странно, че интелектуалния труд в момента не е оценен. Не става дума само за дипломата. Но няма значение. Благодаря ви, дами за дискусията. Много мнения тук са много полезни. Flowers Tulip

# 103
В България пазарът на труда е доста изкривен по много причини и според мен не трябва да се взима като мерило за кое как е или как трябва да е.

# 104
Да, права си Буболина
Даже заслужават и повече, Цял ден прав в производството или да носиш тежки чували е трудоемко!

Обаче не съм съгласна, че шивачките са прости!
Там е нужно внимание, голямо гледане и детайлно сглобяване на елементи
Разбира се не е за всички фирмички, но съм ходила в една по-голяма фабрика На Босс и наблюдавах и си говорех с работничките. Да, не са вишисти, но определено не са прости и работата им е сложна и изисква мисъл!
Знаеш ли, че когато едно сако е на раета всяка чертичка трябва да съвпада, когато го зашиват ? Това прост човек едва ли ще го съобрази …!!! Също така пресмятат см и размери… Режат, кроят.
Трябва да уважаваме всеки Труд !
Човек може да е прост и когато е мениджър и ръководи персонал…., а не да обобщаваме, че в даден бранш хората са прости!

Общи условия

Активация на акаунт