Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 613
  • 818
  •   1
Отговори
# 105
  • Somewhere far away
ПО лични впечатления точно големите шефчета са много прости, докато работниците на ниски заплати бият по интелекта шефчето хиляди пъти!

# 106
Не е оценен интелектуалния труд защото станаха много интелектуалците, а и интелект не се яде.Храната, дрехи, мебели и всичко необходимо за живота се произвежда с физически труд.
Не само шивачките и шофьорите не са прости, освен да карат камионите, и с  документи се оправят по границите.
Тях дадох за пример, защото те и продавачките се водят най- неквалифицирани.

# 107
Всъщност доста от нещата, необходими за ежедневието ни, се произвеждат автоматизирано и с далеч по-малко физически труд, отколкото е било едно време. Просто България е много назад в това отношение.

# 108
Колкото и да е автоматизирано, пак се иска ръка да пипне.

# 109
То и с продавачките е същото... Едни са в кауфланд, други в мола, трети в специализираните магазини и тн. Simple Smile Sales уменията никак не са интуитивни, както и умението да влизаш под кожата на хората и да ги убеждаваш, да боравиш с рекламации и недоволни хора и да ги умилостивиш. Дълго време работих това, сега също се случва, но по-рядко. Разговорите, умението да разприказваш клиентите и да напипаш какво точно да им предложиш... Често хора с диплома до дипломата изобщо не се справят с това.

# 110
Повечето продавачки не умеят нито едно от тези неща и много от тях те поглеждат с недоволство, ако си позволиш да им влезеш в магазина или - недай си Боже - да ги занимаеш с нещо. Специално умението да продаваш е въпрос на нюх и няма общо с образованието, а е въпрос на тип човек. Шансът да го можеш с диплома е точно колкото без нея. Айде да посмалим малко колко са велики и компетентни продавачките и как някой с образование няма да се справи с работата им.

Неквалифицираната работа затова е такава - защото изисква много по-малко обучение. Не трябва да се омаловажава този труд в никакъв случай, но нека не обясняваме как е извън компетенциите на вишистите да са касиери в Лидл.

# 111
Всеки ще се справи с работата им, въпроса е, че няма желаещи за тази работа.

# 112
Да, бе. Няма. Затова всички магазини са затворени, заплатите им са по 10 хиляди лева и всички се чудим откъде да си набавим “храна, дрехи, мебели и всичко необходимо…”, защото има сериозен недостиг на критичен персонал като продавачки. Стига глупости.

# 113
Повечето продавачки не умеят нито едно от тези неща и много от тях те поглеждат с недоволство, ако си позволиш да им влезеш в магазина или - недай си Боже - да ги занимаеш с нещо. Специално умението да продаваш е въпрос на нюх и няма общо с образованието, а е въпрос на тип човек. Шансът да го можеш с диплома е точно колкото без нея. Айде да посмалим малко колко са велики и компетентни продавачките и как някой с образование няма да се справи с работата им.

Неквалифицираната работа затова е такава - защото изисква много по-малко обучение. Не трябва да се омаловажава този труд в никакъв случай, но нека не обясняваме как е извън компетенциите на вишистите да са касиери в Лидл.
Е, говорим за добрите, разбира се. Не за всяка. Simple Smile
Въпросът е, че някои умения и усет не се определят от учебникарски познания и дипломи, а от емоционална интелигентност и не винаги тя е резервирана за висшисти. Като висшист го казвам. Grinning
Не бих бързала да определям хората според професиите им. Поне със сигурност не у нас.

# 114
Това написах и аз, че не се определят от дипломата. Но изказването как често хора с диплома до дипломата не се справяли с това тогава е безсмислено. Никой не твърди, че емоционалната интелигентност и образователния ценз вървят ръка за ръка, както и съм съгласна, че в никакъв случай последният не е определящ за интелекта. Една фризьорка, при която ходя от години, е много по-интелигентна от много вишисти, които познавам, но останалите 99, при които съм ходила, не са задължително. Затова нека не приписваме на едро някакви въображаеми качества на нискоквалифицираните професии.

Държа дебело да подчертая, че трябва да се прави разлика между нискоквалифицирана работа тип чистачка и занаят тип шивач/обущар/дърводелец и прочее, защото занаятите си изискват обучение. Умението обаче да шиеш само по себе си не те прави интелигентен също. Просто означава, че можеш нещо. За мен един обущар/дърводелец има доста повече умения от офис мениджър, на който върха в кариерата му е да поръча тонер за принтера. Последното за мен абсолютно не спада в категорията на професии, за които се изискват повече умения отколкото за продавачка в магазин. И тук пак обущаря ще може да поръча тонер, а офис мениджъра няма да може да сме ми смени подметките на обувките. Simple Smile

На теория иначе и чистачката и професорът заслужават трудът им да е адекватно възнаграден и да покрива нуждите им. На практика обаче нещата не работят така и заплащането се определя от други сили. Но докато в България е напълно възможно една чистачка да изкара професорска заплата (и отгоре) - или поне каквито бяха преди време в България, че нямам актуална информация, то на други места това няма как да стане.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 00:38 от Анонимен

# 115
  • София
На книжките не ви ли пише "виСше образование" или е само степента.

# 116
Приемам корекцията, макар да не знам за каква книжка става дума, тъй като вече половин живот, който включва следването, не живея в България Wink

# 117
  • София
Студентската.
Иначе, на Германията и други социални страни това им е хубавото - квалифицираните професии изкарват много повече от нискоквалифицираните, но вторите сами по себе си имат добър стандарт и нормален живот.
А тук почти на никого не стигат и хората се овълчват едни срещу други. А не че хората "на запад" са много възвишени и не гледат в паничката на другия, просто тяхната не е пълна с трохи.

# 118
  • София
Към авторката на поста от Бургас - с това висше ще е трудна реализацията, само с английски език също, само със сезонна заетост в СВ-то още повече. Мислете в посока придобиване на други конвертируеми умения и способности, защото само с това трудно ще се получат нещата, още повече пък в Бургас.
Пазарът на труда в България отдавна изисква 2+ чужди езика, от които единият е задължително английски, но високо ниво, а не просто здравей, как си.
И още един съвет - мислете за работа и извън рамките на Бургас.

# 119

…На практика обаче нещата не работят така и заплащането се определя от други сили. Но докато в България е напълно възможно една чистачка да изкара професорска заплата (и отгоре) - или поне каквито бяха преди време в България, че нямам актуална информация, то на други места това няма как да стане.

Това в България може би е възможно защото професорската заплата е скандално ниска, което е наследство от комунизма - пролетариатът да получава повече от интелигенцията. Честно казано в момента ме съмнява това да е възможно вече, все пак последните години имаше осезаемо вдигане на възнагражденията в образованието, но сходни примери със сигурност има. Например знам, че шофьори на комбайни сигурно получават двойно и тройно на главен счетоводител, но така е като на пазара има много счетоводители, а шофьори на комбайни са дефицитни.
Струва ми се, че друго прекрасно наследство от комунизма е желанието на всички в България да имат висше - “Учи, маме, за да не се налага да работиш”. От количеството неизменно страда качеството и в масовия случай образованието е про форма само на хартия, но родителите продължават масово да натискат децата си да “учат”, въпреки че има редица много по-доходоносни занаяти.
Иначе съм съгласна с Бед Карма.

Кетчър, “репликирам” поста ти, защото ставаше въпрос за униеверситети и ти първа повдигна темата за ралзиките м/у на запад и при нас. Говоря на “вие” защото се обръщам към целия форум, не към теб. За теб знам, че си завършила в Германия. Преди 2-3 стр имаше девойка, която се оплакваше, че не може да намери работа, а има икономическа диплома от висше учебно заведение.

Общи условия

Активация на акаунт