Подготовка за малкия човек - тема 23

• 44 835
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Приятелка има бебе на 3 месеца, хранено на АМ, но си му дава и вода да пие. Нямам представа кое е правилно и кое не.

П.С.
В DM има 15% намаление на всичко без АМ. Ако сте с нова регистрация ви дава още 15%. Накарах ММ да се регистрира и поръчахме перилни препарати и т.н. за бебето, както и козметика пак за бебето. Ако някой още не е купил такива неща, там са изгодни. 🙌

# 661
  • София
Всеки е със свое мнение, включително и самите лекари. Не само за вода, но и за захранване, кърмене, АМ, развитие и всякакви неща. Моят възглед и на ММ като родители е, че водата е важна в чистия си вид (реално за някои и чай ще кажат, че то е почти само вода, ама не може да кара човек само на това), за други е ок само кърма/АМ, трети дават и айрян вместо мляко. Някои деца страдат от гъбички в устата и от АМ, и от кърма, други не (някои са пили вода, някои не са).
Ето, ние например го захранихме на 4+++, други започват след 6м. Някои започват с пюрета, някои ЗВБ, някои смесено двете. Някои не извеждат бебето до 40 ден, други още след изписването са на разходка. Някои кърмят 2+ години, други 6м, трети 10 дни или пък въобще не.
В нашето семейство сме на мнение, че е важен баланс и да се действа по начин подходящ на нашия живот и разбирания. За нас няма правилно и грешно, стига това да не е пряка заплаха за здравето на детето и каквито и планове да се правят преди да се роди, после всичко може да е с главата надолу и да трябва да се действа според нуждите в конкретния момент.

Един коментар нагоре има за пиенето на вода при лятно и зимно бебе. Аз лятото на 30-35, та дори 38 градуса не само ще предлагам вода на 3-4месечно, но ще е и по-често отколкото със синът ми, който е роден есента. Но така сме преценили да действаме.

# 662
  • София
Моето беше на АМ и първите месеци също не съм предлагала вода, излишно запълване на коремчето ми е това. Вече след 3я месец почна по малко да пие че беше лято, но в началото особено с тези малки коремчета е излишно да им се пълнят с вода и чай

# 663
Моето в кърмено, вода дадох заедно със захранването директно от отворена чаша. Това с изплакването е булшит, защото зърното влиза до мекото небце и няма много смисъл.
Моето лично мнение на база на това какво съм прочела и как го интерпретирам - ако беше на АМ щях да предлагам по мъничко между кърменията, защото с АМ се храни по-рядко. Моето в началото ядеше на час и половина - два, понякога и на час, особено покрай коликите или жегата на плажа. Няма за кога да давам вода Simple Smile Но за АМ знам, че не може да се дава току така и бих предлагала по мъничко.

# 664
Inferiya не знам колко по-рядко ядат на АМ, но на мен от болницата ми казаха, че докато пие по 60-70 мл мога и на два часа да му давам, после докато не вкарах заместено теърдо хранене си пиеше на 3 часа 😂 Много често дори през нощта е пил на 3-4 часа ама имаше много да наваксва, та лекарите не го отчетоха като проблем

# 665
Не помня вече дали консултант по кърмене или педиатър ми го беше казал, но се водих по препоръката АМ на всеки 3ч. Обяснението беше, че се обработва от стомахчетата им по-бавно отколкото кърмата, затова се дава на определен интервал време. Така в началото пак си имаше по 8 хранения на ден, а и беше на смесено хранене, ядеше бавно, та реално бяха макс 2 часа от приключване на хранене до започването на новото.

Заради помпата ползвах шишета на Медела,  биберон размер С, с който даже карахме доста дълго време (дупките се разширяват и нормално в процеса на ползване). Знам, че бибероните на Dr.Brown са съвместими с шишетата на Медела и техните дупки са дори още по-малки. За мен беше важно детето да суче, а не просто да му тече в устата, заради смесеното хранене и заради рефлукс.

Вода не съм му предлагала, въпреки препоръките на личния лекар и майките (моята и на съпруга ми). При такова количество изпити течности не мисля, че ожаднява, препоръките на СЗО са също без вода първите 6м. Наскоро ми попадна информация, че категорично водата не предотвратява млечница, а основния аргумент за плакнене на устата след хранене е този. Но при следващо дете бих предлагала, не за да не е жадно, а за да свикне с вкуса. Моето дете пропи вода след годината и помня какъв ужас беше миналата година на морето, когато при 30+ градуса отказваше вода. Бях взела 5 вида шишетата с надеждата, че ще приеме от някъде, но явно просто не му беше вкусна.

Но като цяло съм напълно съгласна, с JayRay, че всяко дете и семейство са различни. Стига да не се правят неща в ущърб на детето, всичко е наред.

# 666
Моето момче започна да пие вода чак при захранването - тогава предлагах, но той дори сега не пие много.. на кърма е. Предимно отказва шишета и пие от отворена чаша, както каза и Инферия, ноо… то е пиене и поливане едновременно 😆

Момичета, да ви попитам - използвали ли сте дървен уолкър например? Може ли линк, удобен ли беше, тежък ли беше за бебето? Бебето ми е почти на 8 месеца и се чудя дали да взема. Знам, че е индивидуално и зависи от детето дали ще го използва, но ми се иска да чуя повече мнения преди да взема решения дали да купя. Благодаря!

# 667
  • София/Севлиево
Моите и двамата бяха с АМ(малкия още пие),и двамата поискаха вода след 1-годишна възраст.На баткото съм давала разреден бебешки сок и бебешки чай,малкия и това отказваше.

# 668
  • до най-прекрасния мъж
Аз предлагах по малко водичка още от самото начало, но с лъжичка. Плюеше я и за мен нямаше особен смисъл. Вода пропи на около 6 м, малко след захранването, като това съвпадна и с жегите. Чувствително повече вода започна да пие след годинката. Първоначално давах от биберон, после от преходна чаша, а сега пие от сламка и от шише на Аквафор, като идеята ми е да махна сламката скоро. 20 дни беше на смесено хранене, след това на АМ, което пиеше до 1.9 г (след 1.1 г само вечер преди сън), но вече и него отказа. Според мен до захранването и заместването на хранения нямат особена нужда от вода. АМ се прави с вода все пак.

# 669
  • София, България
Изобщо не помня дали съм предлагала вода Joy може да звучи безотговорно, но такова вглеждане в подобни казуси не съм правила. Почти съм сигурна, че съм предлагала, защото бебето ми беше малко бебе през лятото, та надали съм го оставяла само на АМ. Между храненията съм предлагала, може би.
Не мисля, че може да навреди водата, нито пък, че имат някаква реална нужда когато са толкова малки и поемат течности чрез АМ и кърма. Rolling Eyes

Daisy1, не знам за дървен, но търси такъв, на който да не му се въртят прекалено лесно гумите, защото иначе се засилват напред и падат по лице. Демек може би ако е по-тежък по-добре. Ние бяхме с един пластмасов на Wayfun или нещо подобно, ММ му слагаше силиконови точки на гумите, за да не лети с него напред. Animal See No Evil

# 670
Приятелка има бебе на 3 месеца, хранено на АМ, но си му дава и вода да пие. Нямам представа кое е правилно и кое не.

П.С.
В DM има 15% намаление на всичко без АМ. Ако сте с нова регистрация ви дава още 15%. Накарах ММ да се регистрира и поръчахме перилни препарати и т.н. за бебето, както и козметика пак за бебето. Ако някой още не е купил такива неща, там са изгодни. 🙌

Какво поръчахте за бебето?
Аз за перилен препарат не знам, чудя се техния сензитив прахообразен или течен сано да взема. Тео са ми с много силни аромати.

# 671
Всичко на Frosh и Хип.

# 672
  • до най-прекрасния мъж
Сано е хубав, ползваме течния. Сега купих прахообразен, защото вече порасна госпожицата и петната се разнообразиха - трева, храна, плодове. А течният определено пере и ухае много добре, но специфичните петна си стоят.

# 673
Момичета, бихте ли препоръчали машинка за бял шум? Не мога да разбера от описанието на повечето дали може да звучи белия шум колкото часа искам, тоест докато го спра. На всички пише, че имат таймер за автоматично изключване на 30/60 мин, но аз не искам да се изключва.
Не искам да е със стар телефон, искам отделно устройство. Та имате ли отзиви?

# 674
Момичета, бихте ли препоръчали машинка за бял шум? Не мога да разбера от описанието на повечето дали може да звучи белия шум колкото часа искам, тоест докато го спра. На всички пише, че имат таймер за автоматично изключване на 30/60 мин, но аз не искам да се изключва.
Не искам да е със стар телефон, искам отделно устройство. Та имате ли отзиви?

Аз купих новата мини версия на бухалчето Оли и поне в нашия случай, определям като пари хвърлени на вятъра. Бях чела много мнения, че успокоява детето и тн, но при нас ефект нулев. Моят съвет е да пробвате с нещо евтино, за да не съжалявате за похарчените пари, ако се окаже, че не е вашето. Може първоначално да видите с мелодия бял шум от ютуб през телефон и ако има ефект да търсите устройство.

Общи условия

Активация на акаунт