За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 107

• 35 811
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Зависи колко ще го надигнете, тежестта не трябва да пада на кръста, а да се разпределя на гърба, иначе никак не е ок за толкова малко бебе.
Моят кош за новородено (не седалката!) имаше позиции, които се повдигаше частта от раменете до главата, така бебето хем лежи, хем има видимост.

# 556
Според ортопедите, с които аз съм говорила, на месец е твърде рано детето да се слага подпряно седнало в родителите. Бебе на няма и три месеца е съвсем мъничко, за да седи с опора, дори за захранваните на четири месеца, педиатрите препоръчват да се захранват в шезлонг/регулируем стол, за да са полулегнали.
Вредно е от чисто физиологична гледна точка, а и в дългосрочен план е по-добре да не го слагате да сяда, за да има мотивация да седне сам.

# 557
Ние купихме лятна количка с изцяло легнало положение, за да има по-добра видимост, но пак се сърди и се чудех дали не мога поне малко да го повдигам. Иначе само го нося, а си е трудно вече носене на 6кг бебе. 🤣

# 558
Пробвай с ергораница, макар че ще е обърнато към теб, може да върти глава наляво-надясно и да разглежда.

# 559
Да ви попитам до кога миехте и стерилизирахте залъгалките?
Също бебето ни на 3 м и половина понякога се събужда с рев и няма успокояване(само люлката помага). Кърня го на поискване, но се чудя дали не разбирам грешно сигналите понякога, защото попринцип яде горе долу на три часа/ три часа и половина, но от известно време взе на 2 часа да реве без да мога да го успокоя с друго и му давам да засуче и се успокоява или заспива направо.
Дали е тази регресия на съня се чудя, вие как успокоявахте бебетата си през този период?

# 560
Не разбирате грешно сигналите, щом се успокоява и заспива с кърмене.
За мен това е правилният подход и това съм правила.
Може да е регресия, може да е скок в растежа, вие си имате решение, което работи, няма нужда да правите друго, за да го успокоите.

# 561
Не разбирате грешно сигналите, щом се успокоява и заспива с кърмене.
За мен това е правилният подход и това съм правила.
Може да е регресия, може да е скок в растежа, вие си имате решение, което работи, няма нужда да правите друго, за да го успокоите.

Благодаря Ви!
Не бях сигурна, защото в мамо спи ми се, четох, че при тази регресия, трябвало да оставим децата сами да се научат да се успокояват и заспиват, но в книгата “най-щастливото бебе”, четох точно обратното, че сученето е най- доброто успокоение(въпреки, че там се говори за бебета до 3м)..

# 562
Честно, вече като чуя за консултанти по сън, които “препоръчват” на не-знам-си-колко-месеца бебето да се успокоява самО, и лошо ми става.

# 563
Nikoleta78, без да претендирам да съм специалист, или да съм изгледала 10 деца - съм абсолютно съгласна с вас.
Да - има добри и лоши навици свързани с "хигиената" на съня, но с цел да се продават много методи разчитат на "сплашването" на родителите и всяването на страх, че едва ли не нещо им има ... пффф

# 564
Толкова малко бебе да се остави само да се "успокои" е ужасно за него. Просто е гладно, гушка му се, иска да знае, че има близък до него. Ако расте по-бързо, нормално да огладнява по-често. Аз също успокоявах с кърмене, просто си искаше да яде.
Стерилизирала съм доста време, до 6-тия месец всичко, гладех, после поразредих със захранването, но задължително, до края съм стерилиризала биберони и всякакви шишета за пиене на мляко и чай. Не че не могат да се мият, но често по невидими за нас места може да има остатъци, в които се завъждат бактерии. Залъгалки почти не е ползвал след 3-4 месец.

# 565
  • до най-прекрасния мъж
Бебе може да се самоуспокои и да заспи самО след 5-6-ти месец. Неслучайно консултантите не работят с бебета под тази възраст. Дотогава всичко е нужди, които трябва да се покрият от родителя, не прищевки.

# 566
Nikoleta78, без да претендирам да съм специалист, или да съм изгледала 10 деца - съм абсолютно съгласна с вас.
Да - има добри и лоши навици свързани с "хигиената" на съня, но с цел да се продават много методи разчитат на "сплашването" на родителите и всяването на страх, че едва ли не нещо им има ... пффф
Аз съм с две деца и като преди 5 години нямаше консултанти и асоциации, като че ли по-спокойно се гледаха деца. За много хора, които са ги ползвали, може да е супер облекчение и този тип дресировка да им допада, но аз не мога възприема подобни методи. Няма да коментирам даже как въпросната консултантка блокира хора в социалните мрежи, които дръзнат да коментират негативно, дори не говорим за хейт или някаква грубост, но за пари и маркетинг някои хора и майка си ще продадат. Сори за офф-топика. Просто смятам, че не е необходимо да се внушават такива неща в главите на майките. Децата ще ни търсят за успокоение и на 4 месеца, и на 4, 14 и 44 години, просто формата се променя. Който не иска да го безпокоят, да не е раждал деца. Приключвам дотук.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 20:10 от Nikoleta78

# 567
Аз съм съгласна отчасти...не разбирам цялата истерия на майките да шъткат, пеят, пускат всякакви шумове и мелодии, люлеене за да приспят бебетата. Те самите едва ли биха заспали с толкова дразнители. Не съм "дресирала," бебето си, но съм му предоставила шанса да се научи да заспива в спокойна обстановка..

# 568
Аз съм съгласна отчасти...не разбирам цялата истерия на майките да шъткат, пеят, пускат всякакви шумове и мелодии, люлеене за да приспят бебетата. Те самите едва ли биха заспали с толкова дразнители. Не съм "дресирала," бебето си, но съм му предоставила шанса да се научи да заспива в спокойна обстановка..
И аз съм съгласна с това ама да се правят коучинги за родители да им се казва как да си приспиват децата… сори, ама не може някой хванат от пътя да ми казва и да ме учи на такива неща. Толкова ли сме ампутирани от интуиция, такт, че една лелка за 500лв в рамките на един месец да ни научи. Това е, което аз не разбирам. Иначе аз също и двете ми деца като стане време за сън се опитвам да им създам спокойна атмосфера, да се отпуснат и да заспят. Носила съм на ръце, кърмил съм за заспиване, но в един момент плавно съм променила навиците. Голямата ми дъщеря на 6г още има нужда някой да легна до нея буквално за 5мин да заспи. Е, да питам консултант как да премахна този вреден навик ли, за да я правя независима? Айде, нЕма нужда.

# 569
Бебетата са различни, вероятно има такива, които имат нужда от допълнителна подкрепа, за да спят. Аз имах късмет моите новородени 3 месеца ако не сучат, просто да спят с часове без никаква особена моя намеса.
Но пък нямах късмет да имам бвбета, които ядат от шише, дори и кърма да има вътре, каквото и да е шишето и биберона. Та нещо, което не представляваше проблем за милярди бебета, за моите беше огромен и бях вързана с тях до захранване и отбиване. Така че проблемът за едни, вероятно е нищо за други. Ако с консултант хората се справят, какъв е проблема?

Общи условия

Активация на акаунт