За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 107

• 35 805
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Трябва баланс. Понякога от преумора, недоспиване, хормони и нервност се пропускат някакви супер елементарни неща и трябва някой да ти ги каже.
Кърменето също по презумпция трябва да е лесно, но факт много майки не успяват или имат проблеми в началото. На мен и консултант по кърменето не успя да ми помогне в началото, толкова бяха зле нещата.
Пък и за шишетата всъщност пак не е толкова лесно, постоянно се срещат деца с претенции към даден биберон или шише.

# 571
Radeva, за мен лично е малко "болна" тема, за това си позволявам да се включа.
Ето - нашето бебе яде от биберон, сега вече и захранване започнахме, чудесно се справя - измислих си сама някакъв вариант на ЗВБ и пюрета (с абсолютното разрешение на педиатърката), но пък сънят му до сега (6 месеца и 6 дни) никога не е бил по цяла нощ 🤷‍♂️
Едното нещата, които ме вбесяваха в началото беше родата в бг :"ама как така не спи по цяла нощ?!", "ама дай му вода!!", (със Серена мисля сме в една държава, тук за някои неща е огромна разлика в отношението към грижа/отношение за/към бебето,
Сега майка ми е тук и все още за някои неща имаме леки разлики в гледането на малкия. Като например заспиването - преди седмица с ММ се възползвахме и отидохме на концерт,
тя с някаква невероятна гордост след това ми заяви как бил играл до 9 вечерта, и после изобщо не бил гъкнал по време на сън 🙈🙈😵‍💫😵‍💫,
или пък "о, ама той не я харесва тази играчка, аз не му я давам ",
Отплеснах се ...
На младите родители се набиват някакви невероятни комплекси относно съня на бебето. Аз за добро или лошо чаках/и се борих/ дълги години за дете и трудно позволявам такава ментална атака, но дори аз се усещам как се хващам на въдицата на "гарантиран сън по цяла нощ" ... пффф - ако цял месец трябва да си оставям бебето да реве , за да го отуча да търси близост- не мерси 🙈
Кой и на каква база сертифицира консултантите за сън? Има ли закон по който да ги задължат да публикуват успеваемост (както са инвитро клиниките на пример) .
Определено има случаи, в които доза съвет не е излишен, но моето наблюдение е, че масово се избягва да се спомене, че всяко дете е различно и няма как да гарантират успех. Или пък да го гарантират - с цената какво.
Уфф ... "с две думи" - внимавайте с хора , които бързо и лесно ви обещават това, което искате да чуете.

# 572
Абсолютно съм съгласна с вас дами!
И друг много тънък момент- възможно е да се изпусне или неглижира здравословен проблем, за който е нужен лекар. Поведението на децата говори много, за тези, които могат да четат.

# 573
Аз само знам, че и консултантите минават обучения, тоест не всеки би следвало да е консултант. Бях слушала ей така от интерес една лекция на дама - консултант и споделените трикове ми се сториха хитри, нямаше момент с остави бебето да реве до откат. Даже използвах единия трик при отбиването, което беше много сложно с малкото ми дете и реално това бешв ключа към дълъг и спокоен нощен сън.

# 574
Е...имат си своето място и със сигурно има професионалисти, но реално, педиатрите са хората, които би трябвало да се интересуват и работят с тези неща. Аз като цяло се дразня на какъв бизнес е обърнато и как всички се зомбират, не казвам, че не биха могли да бъдат полезни. Някои от тях.

# 575
Проблемът е постоянното четене и ровене. Аз ако нямам проблем, нищо не чета. Даже с 2 деца не знаех за скокове в растежа и нам какви смущения в сън и т. Н. Общо взето масово родителите се настройват предварително и виждат в разни признаци проблемите, за които са чели. Тоест не е водене по детето, а водене по каквото накой писал/казал.

# 576
Проблемът е постоянното четене и ровене. Аз ако нямам проблем, нищо не чета. Даже с 2 деца не знаех за скокове в растежа и нам какви смущения в сън и т. Н. Общо взето масово родителите се настройват предварително и виждат в разни признаци проблемите, за които са чели. Тоест не е водене по детето, а водене по каквото накой писал/казал.

Е как успя да ги изгледаш без скокове, регресии, стачки и чудеса!? Абсурд! Изостанала мама...бива ли така? 😉

А за четенето...хубаво е, че вече много има, лошото е, че всеки се е взел на сериозно.

# 577
Всички дето пишете тука сте баш по старата система гледани. Толкова нова терминология научих, четейки ви. И си мисля, че ние (вашите майки) може и да не бяхме по-щастливи, но със сигурност - по-спокойни, защото знаехме по-малко, чудехме се по-малко, избирахме по-малко. Единствено обичта и грижата ни бяха в същото количество като вашето сега.
Аз имах и имам за себе си едно вълшебно лекарство за бебешки проблеми (не здравословните разбира се) -
"До казармата/абитуриентската ще се отучи".
До него време бебетата ви:
- ще заспиват сами (по което и време да се приберат)
- няма да реват като се събудят посред нощ (но вие да - при вида на празното им легло в 2 през нощта)
- няма да си сучат пръстите
- ще пият от бутилка всякаква (понякога дори и мляко)
- ще ходят до тоалетна навреме и напълно самостоятелно
- няма да искат да бъдат носени на ръце/гръб (ще им бъде достатъчно само финансово)
- ще ядат колкото, каквото и в какъвто ред си искат
....
Всяко нещо, за което сега си мислите и преживявате ще премине. По каквато и схема да ги захраните фигурата им през останалите 90% от живота ще зависи изцяло от самите тях.
Водете се от своя здрав разум, и от време на време от някой споделен трик. Прегръщайте и гушкайте децата сега, защото някой ден или ще са твърде високи или гримирани или твърде честолюбиви, за да ви го позволят.
Бъдете снизходителни към майките/свекитата/лелинките, защото някой ден вашите сегашни методи също ще бъдат безнадеждно остарели и ще се чудите - кога се случи това.

# 578
Бебешките години ми бяха най-любими, скъпи и спокойни. Наистина приемах спокойно и без драма и мрънкане и не спане и дори уморена се наслаждавах на това, защото знам колко е кратко. Сякаш вчера родих номер 2, а тя вече е на 2, а аз обратно на работа. Липсва ми да сме заедно, да е една шепа и аз да решавам кое, как. Та, дори не спали, уморени, отегчени, ценете това време ❤️

# 579
Всички дето пишете тука сте баш по старата система гледани. Толкова нова терминология научих, четейки ви. И си мисля, че ние (вашите майки) може и да не бяхме по-щастливи, но със сигурност - по-спокойни, защото знаехме по-малко, чудехме се по-малко, избирахме по-малко. Единствено обичта и грижата ни бяха в същото количество като вашето сега.
Аз имах и имам за себе си едно вълшебно лекарство за бебешки проблеми (не здравословните разбира се) -
"До казармата/абитуриентската ще се отучи".
До него време бебетата ви:
- ще заспиват сами (по което и време да се приберат)
- няма да реват като се събудят посред нощ (но вие да - при вида на празното им легло в 2 през нощта)
- няма да си сучат пръстите
- ще пият от бутилка всякаква (понякога дори и мляко)
- ще ходят до тоалетна навреме и напълно самостоятелно
- няма да искат да бъдат носени на ръце/гръб (ще им бъде достатъчно само финансово)
- ще ядат колкото, каквото и в какъвто ред си искат
....
Всяко нещо, за което сега си мислите и преживявате ще премине. По каквато и схема да ги захраните фигурата им през останалите 90% от живота ще зависи изцяло от самите тях.
Водете се от своя здрав разум, и от време на време от някой споделен трик. Прегръщайте и гушкайте децата сега, защото някой ден или ще са твърде високи или гримирани или твърде честолюбиви, за да ви го позволят.
Бъдете снизходителни към майките/свекитата/лелинките, защото някой ден вашите сегашни методи също ще бъдат безнадеждно остарели и ще се чудите - кога се случи това.

Това! Беше много добро!
Благодаря ти! Направи ми деня 🫶🏻

# 580
elena Не знам какво ви е казал вашия ортопед,но аз знам ,че до 6 месец не се слага седнало . Моя син 10 дни преди да навърши 6 месеца го пробвах да седи с опора ,но не се получаваше и все падаше чак края на 6 месец започна да седи на дупето си. Вашето бебе е на 3 месеца и аз лично не бих рискувала да го оставям седнало и да знам, че много плячят легнали моя син беше същия а в количката да го оставя абсурд,но беше за негово здраве. Аз повдигах кошчето леко и така не беше напълно легнал ,естествено и това не помагаше много

# 581
може и да не бяхме по-щастливи, но със сигурност - по-спокойни, защото знаехме по-малко, чудехме се по-малко, избирахме по-малко
Ей с тази част изобщо не мога да се съглася Simple Smile
Аз съм книжен плъх, вярвам в добрата подготовка и бях изчела, изгледала и изслушала всичко, до което се докопах. Когато дойде време за "модерния" регрес го очаквах. Ако ме беше подминал - здраве. Но не ме и знаех, че това е нормално. А не като скъпата ми майка, която се е чудела и маела какво да му се не види му е на това дете, да четат Спок по нощите с баща ми, баба ми и дядо ми да ѝ обясняват, че кърмата ѝ е нехранителна и за това детето реве и се буди по нощите.
Та има разлика между гледане по интуиция, гледане по нови данни и книги и гледане по бабини предания и суеверия, които за мен са по-оковаващи и от съвременните препоръки на тази или другата асоциация Simple Smile
Пораснала съм, разбира се, ей ме на, но моето спокойствие сега е в пъти по-голямо от това на майка ми едно време. След години, даже след една година, няма да е фактор. Но сега и в момента за мен е добре дошло са не съм в абсолютно отчаяние, което в края на деня е важно.

# 582
Ах, какъв патос! Синдромът на отложения живот. Един ден какво щяло и не щяло да бъде. Животът е тук и сега. Утре може да няма. Вчера никога няма да се върне. Живеем в 2023 година и е нормално и редно да гледаме децата си според времето и епохата, в която се намираме. С всичките ѝ плюсове и минуси.
Хич не ме топли, че синът ми в казармата(дето я няма) щял да пикае самостоятелно, ако например подмокря чаршафите на 4-5-6г (дано не). Не вярвам и него да го успокои ако го подиграват децата, щото се изпуснал в градината. То по тази логика да ги гледаме тея деца колкото да ги опазим живи, пък на всичко ще се научат и отучат от само себе си я в първи клас, я в първи курс. 🙄

# 583
Всяко нещо с времето си. Някои, вкл. и майка ми и свекърва ми, по някои параграфи милеят по миналото, но ако днес имаха избора как да си гледат децата, никога нямаше да изберат тензухените пелени пред памперсите, да разнасят легени за вечерното къпане..да не говорим за елементарни битовизми като миялни, перални, сушилни. За тогавашните познания - толкова. Оцелели сме, да, но base minimum-ът не може да бъде физическото оцеляване. По-тъжното е, че в определени аспекти от майчинската и детската грижа не сме мръднали, защото и така може - да раждаш без придружител (нека да го има като опция, пък хората да си направят избор), бебета да не бъдат отделяни, да има патронажна грижа, помощ при кърмене, и т.н., и т.н. Това го е имало още в Западна Германия, а ние още си стоим в тъмните векове, сакън да не нарушим нечий рахатлък. Вярвам, че и това ще се промени, защото вече хората ще имат други изисквания към медицинския персонал, но ще отнеме много време.

# 584
Опитах се да ви развеселя, ама всеки чете своята си Библия, то е ясно.
Надявам се да четете фейлетони с малко по-малко нАучен анализ и повече чувство.

Последна редакция: сб, 12 авг 2023, 11:12 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт