За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 107

• 35 435
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
Нашите бяха малко, но педиатърката ни каза да къпем с мустела пяна за крусти. След банята преварен зехтин, мажа на главичката и после минавам с гребенче от този тип. Бързо се махнаха

# 76
При нас крустите минаха с крема на Биодерма за няколко пъти. Говорейки за Биодерма, имат и бебешка мицеларна вода, с която може да се почиства лицето, но не съм сигурна доколко е необходимо. Та и аз съм в чудене как да почиствам лицето и дали вода е ок, особено лятото след слънцезащитен крем

# 77
А знаете ли дали на бебе на 4 месеца може да се пръска/маже репелент против кършежи?
И слънцезащитен крем  след колко месечна възраст може  да се използва?

# 78
  • до най-прекрасния мъж
Миналото лято не съм слагала слънцезащита, така или иначе се е возила в количката със спуснат сенник. Излизали сме по обяд и следобед по къси панталони и потници и не е имала проблеми. Родена е декември, значи лятото е била между 6 и 9-месечна. За това лято ще й взема с минерални филтри, но още не съм разглеждала варианти.

# 79
Здравейте, въпросът ми е свързан с ниско желязо при бебе на 7м3с.
Желязото е 4,7 при референтни 11-31 и на мен ми се струва ниско. Хемоглобина е 106 при долна граница 107. Лекарката, назначила изследвнанията, заключи че всичко е ок ама на мен хич не ми се струва така. Очаквам и педиатърката да изкаже мнение, но започвам да се притеснявам че и тя ще неглежира нещата / нямам й много вяра/. Чудя се дали да потърся хематолог. Според вашия опит твърде ниско ли е? Детето е захранено с много неща, но изяжда нищожни количества (максимум 30-40грама) и след това го кърмя. Мисля, че това ниско желязо му се отразява зле и на съня, и на апетита.

Може да не е притеснена, защото понякога желязото пада временно, после се вдига. Но при кърмени бебета често се случва недостиг на желязо. Хемоглобинът е на долната граница, притеснително е ако беше много по-ниско. Ако детето е вяло, отразява му се на апетита и съня (как?), заведете го на специалист. Първоначално ядат по много малко, нормално.

hintt, на репелентите пише от колкото месечна възраст могат да се ползват. 4-месечно бебе къде ще срещне кърлежи? Едва ли ще го оставиш в тревата. Те не скачат, а пропълзяват, като усетят крак на топлокръвно.

# 80
Желязото е 4,7 при референтни 11-31 и на мен ми се струва ниско. Хемоглобина е 106 при долна граница 107. Лекарката, назначила изследвнанията, заключи че всичко е ок ама на мен хич не ми се струва така. Очаквам и педиатърката да изкаже мнение, но започвам да се притеснявам че и тя ще неглежира нещата / нямам й много вяра/. Чудя се дали да потърся хематолог. Според вашия опит твърде ниско ли е? Детето е захранено с много неща, но изяжда нищожни количества (максимум 30-40грама) и след това го кърмя. Мисля, че това ниско желязо му се отразява зле и на съня, и на апетита.
А бебето захранено ли е, ако да - въвели ли сте месо и жълтък? След 6-тия месец, доколкото знам от нашия педиатър, се получава анемия ако бебето е още почти изцяло на кърма.

# 81
А бебето захранено ли е, ако да - въвели ли сте месо и жълтък? След 6-тия месец, доколкото знам от нашия педиатър, се получава анемия ако бебето е още почти изцяло на кърма.
Да, захранено е с много неща. Месо и жълтък включително, но яде изключително малко. В момента му избиват два зъба и съвсем намали количеството, останалото е кърма.

Vessela Nickolaeva сънят му е много накъсан и четох, че ниското желязо е възможна причина. Има добър режим, та не в от това. Също така четох и че намаления апетит също може да се дължи на ниско желязо или поне да допринася за това. Не е вял, наддава добре.
Притеснява ме по-скоро,че в дългосрочен план с това хранене ще падне още и ще стигне до анемия, ако в момента е просто с дефицит. Не виждам как и от къде ще си го набави без добавка.

# 82
Ще си го набавя от храната, защото занапред едва ли ще яде по-малко храна за сметка на кърма. Накъсаният сън може да има много различни причини, моето дете още е с накъсан сън, така е от новородено. Нищо не му липсва, здрав и яде всичко. Мисля, че е лош навик заради кърменето, от който още не може да се отърве, макар да е минало толкова време. Имаше месеци, когато още не ядеше добре, едва захранен, уж сучеше, аз по глупави съвети не смеех да му дам АМ, престраших се да му давам по-късно, но съвсем по малко, той огладняваше бързо и се будеше.

Любителките на кърменето ще ме нападнат, но защо не пробваш да му даваш по малко АМ? Може и в пюре, може да редуваш с кърмене.

# 83
Тук може да прочетете по-подробно относно дефицитът на желязо и как това влияе на съня.
https://naninanibebe.com/iron-deficiency-and-sleep/

Относно храненето опитвайте да предлагате разнообразие от храни и консистенции, така че бебето да започне да се храни все повече с “твърда” храна. Пробвайте различни марки пюрета или кухня, може просто да не сте му нацелили вкуса. Кашите също са обогатени с желязо. АМ бих дала единствено ако има недостиг на кърма.

# 84
Относно накъсания сън - и при нас е така. Моето бебе (7 месеца) е изцяло на АМ, захранена с доста неща, заместени обяд и следобедна закуска. Давам каша към 17-18 часа и после мляко към 20 часа, тъкмо преди лягане - въпреки това се буди, а няма начин да е гладна. Изследванията ѝ са добри, режимът също. Просто приех факта, че с бебе пълноценният сън е мираж и спрях да тормозя и нея, и мен. Ще мине и този период, че даже ще ни липсва. Simple Smile

# 85
  • Пловдив
Търся съвет за возене в кола. Госпожицата е на 5 месеца, плаче като магаре в колата. Първите 15-20минути е окей и после става страшно. Пробвахме играчки,песни,бял шум, залъгалка ( принципно не взима изобщо) мляко от шише.. сменихме стола, отварям прозорец, каквото сме се сетили опитахме и не се получава. Като цяло изобщо не плаче, само в пустата кола.. ама такъв рев,че се налага да отбием, за да я успокоя. Не иска да спи в стола, гледаме излизанията с колата да са след като е нахранена, сменена, играла си е почти време за съм да е. Уж бебета обичали да се возят, нашето не

Дъщеря ми е по абсолютно същия начин. Последното пътуване гледахме да е точно преди сън, за да успее да поспи в колата (успя за 30-ина минути, по принцип спи по час, час и малко). Аз също съм в чуденка защо става така.. Ще видя столчето дали ѝ спарва. Другата причина, според мен е, че не се вози в колата често и не е свикнала. Лятото сме на море, направо не знам от Пловдив до Варна какво ще е приключение...

# 86
А дали просто тези столчета за кола не са неудобни? На мен ми се струва, че са в супер странна поза и главите са някак избутани напред и са твърде свити.

# 87
Нашия стол има 3 позиции на гърба и 11 на главата😀 никаква разлика не прави,преди това беше в кошчето от количката пак беше същото, там поне успявах да и да гърда и що годе помагаше

# 88
Аз все си мисля, че им писва да лежат по гръб повече от 20-30мин. По-големите деца вече са в постоянно движение, не са новородени, и като им стане скучно и се почва. При нас е 1:1.

# 89
Здравейте, днес синът ми, на 1г.9м. падна и се удари на една играчка - под веждата му е зачервено и леко подуто, имаше съвсем малко кръв, където се е одраскал. Следих го за реакции - беше весел цял ден, ходи си, храни се, не е повръщал, зениците реагират на светлина. Трябва ли да се притеснявам? Все пак е на деликатно място над окото. А и след две седмици сме на ваксина. Трябва ли да я отложа?

Общи условия

Активация на акаунт