Отговори
# 30
Ми мисли Ариелче, виж какво заплащане ще ти предложат.
Ако не си намериш, подпиши, да натрупаш опит, ако е някаква хубава професия.
Ако си намериш им кажи в последния момент Grinning

# 31
Има едно нещо, наречено "самоуважение", което не се купува с пари. Оставиш ли се веднъж да те мачкат, оправдавайки се, че "така ти било по-изгодно в момента" - цял живот ще те мачкат. И обратното - отстояваш ли винаги себе си, ще бъдеш ценен и уважаван навсякъде. Просто защото няма да се занимаваш с хора, които се отнасят по друг начин с теб. Единствената основателна причина авторката на темата да подпише отново договор за 6 месеца е ако смята да не върши абсолютно нищо, само да получава заплата, докато я уволнят примерно на третия месец.

# 32
Хайде, хайде. И после като остане без доходи, а на интервютата я подритват, понеже е без работа, какво ще я топли това отстояване, което и без това е само за малко. разбирам да отстоява себе си ако е на постоянна работа, но тук сега те я прецакват, но след месец като си намери работа тя ще ги прецака.

# 33
Първо - на интервютата нямат право дори да я питат в момента дали работи. А ако я питат - тя има пълното право да ги излъже. И второ - "оправданието е като задника, всеки си го има", както казваха във "Взвод". Намериш ли веднъж оправдание, за да направиш компромис със себе си, ще го намериш и втори път, и трети... и в един момент ще ти стане начин на живот...

# 34
Тя има право и среден пръст да им покаже, ама те пък имат право въобще да не и предлагат работа. Та и правата са като задника и всеки си ги има.

При работни отношения трябва да се подхожда с трезва глава, а не да се правят демонстрации. И има голяма разлика между самоуважение и его.

При краткосрочни договори е обичайно месечното (или дневно, часово и т.н.) заплащане да е по високо. За 6 месечен договор спокойно може да си иска 30% отгоре на обичайната заплата за позицията и ако се аргументира добре и наистина им е нужна ще ѝ ги дадат. Че и повече може ако умее да преговаря добре и наистина им е важна позицията.

# 35
Първо - на интервютата нямат право дори да я питат в момента дали работи. А ако я питат - тя има пълното право да ги излъже. И второ - "оправданието е като задника, всеки си го има", както казваха във "Взвод". Намериш ли веднъж оправдание, за да направиш компромис със себе си, ще го намериш и втори път, и трети... и в един момент ще ти стане начин на живот...

Теории Simple Smile Постъпвала съм както съветваш и от опит казвам, че не си струва. Моралното удовлетворение от опълчването трае кратко и не е равностойно на загубите от подобни импулсивни действия. Друг път пък съм действала тактически и съвсем не ми е станало начин на живот да ме мачкат и тъпчат.

И не си прав за питането. Могат даже да поискат информация за сегашен работодател за да поискат характеристика и препоръка. Да не говорим, че именно сегашната и работа, опитът и успехите на нея са отправната точка за кандидатстването и преговорите. Иначе как ще бъде - аз съм много добра в ХХХ и съм постигнала това и това, ама няма да ви кажа къде им кога...

# 36
Останала съм с впечатление, че работата е тип обща, а не нещо прекалено специализирано, и проблемът с кадрите е изключително финансов, а не въпрос на компетенции. Което, ако е действително така, изключва варианта да преговаря от позиция на опитени образован кадър, еле пък за високо заплащане. Те, ако дават повече пари, ще могат да си намерят и друг човек. Явно не плащат.

# 37
Тя твърдеше, че е чиракувала Х години и вече е обучен и квалифициран кадър. Друга информация нямам. И именно ако не каже къде е била обучена и не покаже документ (все трябва да има такъв) как ще преговаря?

# 38
Теории Simple Smile Постъпвала съм както съветваш и от опит казвам, че не си струва.
Аз пък цял живот постъпвам така. Затова  в момента си покривам разходите с 12 до 18 часа работа месечно.

И не си прав за питането. Могат даже да поискат информация за сегашен работодател за да поискат характеристика и препоръка. Да не говорим, че именно сегашната и работа, опитът и успехите на нея са отправната точка за кандидатстването и преговорите. Иначе как ще бъде - аз съм много добра в ХХХ и съм постигнала това и това, ама няма да ви кажа къде им кога...
А тя може да посочи като сегашен работодател фирма ET "Бай Уй & Сие" и да даде координатите на свой познат, който да и напише и изпрати прекрасна характеристика и препоръки. Да не мислиш, че някой ще тръгне да прави насрещни счетоводни проверки - води ли се лицето XXX на работа във фирма YYY  в момента?

Дори в момента моя приятелка ходи по интервюта с CV, в което пише, че работи за моята фирма. Въпреки че фирмата ми подава нулеви декларации от над 20 години. Има ли такава фирма? Има. Има ли лице за контакти, което отговаря? Има. Потвърждава ли написаното в CV-то? Потвърждава. Напълно достатъчно, за да удовлетвори любопитството на всеки работодател.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 23:01 от A.C.D.

# 39
Ще преговаря на друго място, не на сегашното. За сегашното и тук, и в други теми е писала - кофти колеги, кофти смени, кофти заплащане, кофти работа. Ако не се лъжа, и в тази тема писа,че не намират хора заради ниското заплащане. Съветите да се пазари за повече пари не са уместни.

# 40
Ще преговаря на друго място, не на сегашното. За сегашното и тук, и в други теми е писала - кофти колеги, кофти смени, кофти заплащане, кофти работа. Ако не се лъжа, и в тази тема писа,че не намират хора заради ниското заплащане. Съветите да се пазари за повече пари не са уместни.

През цялото време става дума за новата работа, където ще преговаря.

# 41
Тя говори за все още настоящата си работа, аз също.

# 42
През цялото време става дума за новата работа, където ще преговаря.
Девойката няма нова работа. Старият работодател и предлага 6-месечен договор и обсъждаме дали трябва да го приеме.

# 43
Именно, и и казахме веднага да почва да търси нова работа, но докато търси и намери е най-добре да не е безработна, за да може да преговаря от добра позиция с новия работодател.
Ако ставаше дума за преговори със стария, тогава писанията за криене, че е без работа и лъгане са пълен нонсенс, нали?

# 44
Ми не че нещо, ама това ти си го коментираше сама. Аз поне през цялото време коментирам стария работодател, който явно е германски тарикат от български тертип. Плюс това, ясно, че не може човек да е изчел цялата беге мама, но поне тука в темата си пишеше, че става дума за квалифициране в процеса на работа. По целия свят това предполага шерпи, не таланти. А шерпите не са в най-добрата позиция да искат. И в тази връзка бяха съветите да търси нова работа, вместо да се прави на интересна и умела в преговорите на сегашната. Нова работа обаче засега реално няма.

Общи условия

Активация на акаунт