От скоро започнах да ям без глутен. Коремът се прибра напълно, отслабнах и ми е по-леко, но получих други проблеми. От хляб лимец (закупен от магазин) и пица без глутен (също от магазин) получих странно усещане под езика и обилен секрет в гърлото с възригване. Много е неприятно. Проверих съдържанието им и се оказа, че и двете храни съдържат два вида гума - гуар и ксантанова. После с ужас видях, че и в единия вид витамини, които приемам има едната гума. Надявам се, че сега като преустановя яденето на този вид продукти всичко ще се оправи, но трябва да им намеря здравословна алтернатива. Погледнах дали има гуми и в киселото и прясното мляко, което купувам - не пише да има, но понеже се явяват сгъстители и стабилизатори е много възможно и в тях да има, а да не са упоменати конкретно. Ако някой от вас има опит с подобен проблем, моля за съвети. Няма как напълно да не ям тесто - като крайна мярка може би ще си купувам брашно и ще си пека хляб вкъщи.