Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 91

• 25 360
  • 760
  •   1
Отговори
# 240
  • Замък сред облаците
За витамините не бих чакала повече от 2 седмици (в които не пия такива за да се видят реалните нива), защото нямаш много време за губене ако трябва да се наваксват нива. За щитовидната жлеза - 6-8 седмици след миседа се изчаква.
Прегръдки!

# 241
За витамините не бих чакала повече от 2 седмици (в които не пия такива за да се видят реалните нива), защото нямаш много време за губене ако трябва да се наваксват нива. За щитовидната жлеза - 6-8 седмици след миседа се изчаква.
Прегръдки!
Не пия никакви добавки и витамини. Ще ги пусна съвсем в скоро време. И щитовидната ще видя след като ми дойде първи цикъл след миседа. Ще покажа резултатите после. Благодаря момичета и кураж на всички в тази група.

# 242
Прегръдки!

Относно изчакването след аборт, на мен Русев ми каза, че е пълна глупост да се чака, за да се изследват хормоните на щитовидната. И ми каза още сега да  си пускам ТСХ и ФТ4 и ако е необходимо да ми назначи терапия в най-скоро време. 🙈

# 243
  • Замък сред облаците
Русев хич няма да го коментирам даже 🙃

Но ако стартира производство на антитела организмът изследванията няма да ги засекат 1-2 -3 седмици след миседа, реално затова се изчаква 6-8 седмици. Не говирим само за хормони.

# 244
  • Sofia
Ева, аз първите две деца ги родих на 32г и 35г. С третата неуспешна бременност забременях на 39г. И трите пъти от раз. После след кюртажа вече бях 40г и не ставаха нещата. Като видях, че и втория месец не се получи, отидох директно на репродуктивен АГ. Първо, защото си познавам тялото и знаех, че три забременявания от раз (последното само няколко месеца преди това) не са случайност и второ, на вече 40г нямах време да "си играем" на опити и да се надяваме да стане. Така че съветът ми е да посетите веднага добър репродуктивен АГ и да започнете да търсите други евентуални причини, освен възрастта, които биха попречили на забременяването.

Аз се притеснявах да не е станало някакъв проблем след кюртажа - някаква инфекция и впоследствие запушване на тръбите или пък сраствания. Затова (и не само) се бях спряла на Калчев. Веднага записах час, защото за него се чака. А докато ми дойде часът ходих и при други репро, за да задвижим нещата лека полека. Да не казвам как ме изгледа като му казах, че правим опити само от 3 месеца! Но разбра какво имах предвид и не ме изгони, напротив опитваше се да отхвърли евентуални пречки.

След всички изследвания открихме истмоцелето, тромбофилията, че съм със страшен дефицит на вит Д (12!) и много нисък В12 (250). С щитовидната си имах проблеми и я следяхме изкъсо докато вкараме хормоните в релси.

За тромбофилията и на мен моята АГ ми казваше щом имам две безпроблемни  бременности едва ли тромбофилията е проблемът. Да, обаче - първо, както каза АА, придобитата тромбофилия може да се развие по всяко време, но и вродената също може да се отключи по всяко време. Това, че не се е отключила първите два пъти, не ти гарантира, че пак няма да се отключи. При вродената тромбофилия рисков фактор е възрастта - едно е да бременееш на 30г, съвсем друго на 40г. Там рискът да се отключи вродената тромбофилия е по-висок.

Мога да споделя какъв беше моят план след миседа и как протече той. Идеята беше да отхвърля евентуални пречки и да си подготвя организма за бременност.
Скрит текст:
1. Постоянно следене на ЩЖ + ехограф, защото беше откачила по време на неуспешната бременност и след миседа;
2. Изследване на тромбофилии основен пакет; Консултация с генетик и с хематолог;
3. Изследване на витамини. Русев ми предписа дози за запълване на дефицитите + омега 3 (заради тромбофилията). Пусна ми и НК клетки, АФА + още маркери за вродена тромбофилия по негова преценка. Оказа се, че имам и завишени НК клетки и ми беше предписал вливки. Но аз не ги направих, защото точно тогава беше разгара на пандемията с Ковид и не го намирах за подходящо точно в този момент. Може би пък именно заради тях не можех да забременея цяла година, знае ли човек;
4. Репродуктивен АГ да видя дали не може да помогне по някакъв начин - пуснахме спермограма, че и ММ не беше първа младост (колко ме пустосваше за това, което му причиних... 😆). Предписаха ми и цветна снимка. Изготвяне на план за действие според състоянието ми. Едната препоръча инсеминация (само заради възрастта ми), другата - таймиране на овулация като за начало, защото не ми се пукаха фоликулите. А както казах, аз дотогава нямах проблем със забременяването и тя подозираше, че при мен това може да е пречката;
5. Калчев, за да отхвърля проблеми вследствие от кюртажа - проверихме състоянието на матката + пропускливост на тръбите. Пусна ми полови хормони и направихме стимулация. Планирахме и офис хистероскопия, за да се види със със сигурност дали всичко е наред вътре в матката;
6. Търсене на АГ, който следи рискови бременности и бременни с тромбофилия

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 21:32 от Brin de muguet

# 245
Ева, аз първите две деца ги родих на 32г и 35г. С третата неуспешна бременност забременях на 39г. И трите пъти от раз. После след кюртажа вече бях 40г и не ставаха нещата. Като видях, че и втория месец не се получи, отидох директно на репродуктивен АГ. Първо, защото си познавам тялото и знаех, че три забременявания от раз (последното само няколко месеца преди това) не са случайност и второ, на вече 40г нямах време да "си играем" на опити и да се надяваме да стане. Така че съветът ми е да посетите веднага добър репродуктивен АГ и да започнете да търсите други евентуални причини, освен възрастта, които биха попречили на забременяването.

Аз се притеснявах да не е станало някакъв проблем след кюртажа - някаква инфекция и впоследствие запушване на тръбите или пък сраствания. Затова (и не само) се бях спряла на Калчев. Веднага записах час, защото за него се чака. А докато ми дойде часът ходих и при други репро, за да задвижим нещата лека полека. Да не казвам как ме изгледа като му казах, че правим опити само от 3 месеца! Но разбра какво имах предвид и не ме изгони, напротив опитваше се да отхвърли евентуални пречки.

След всички изследвания открихме истмоцелето, тромбофилията, че съм със страшен дефицит на вит Д (12!) и много нисък В12 (250). С щитовидната си имах проблеми и я следяхме изкъсо докато вкараме хормоните в релси.

За тромбофилията и на мен моята АГ ми казваше щом имам две безпроблемни  бременности едва ли тромбофилията е проблемът. Да, обаче - първо, както каза АА, придобитата тромбофилия може да се развие по всяко време, но и вродената също може да се отключи по всяко време. Това, че не се е отключила първите два пъти, не ти гарантира, че пак няма да се отключи. При вродената тромбофилия рисков фактор е възрастта - едно е да бременееш на 30г, съвсем друго на 40г. Там рискът да се отключи вродената тромбофилия е по-висок.

Мога да споделя какъв беше моят план след миседа и как протече той. Идеята беше да отхвърля евентуални пречки и да си подготвя организма за бременност.
Скрит текст:
1. Постоянно следене на ЩЖ + ехограф, защото беше откачила по време на неуспешната бременност и след миседа;
2. Изследване на тромбофилии основен пакет; Консултация с генетик и с хематолог;
3. Изследване на витамини. Русев ми предписа дози за запълване на дефицитите + омега 3 (заради тромбофилията). Пусна ми и НК клетки, АФА + още маркери за вродена тромбофилия по негова преценка. Оказа се, че имам и завишени НК клетки и ми беше предписал вливки. Но аз не ги направих, защото точно тогава беше разгара на пандемията с Ковид и не го намирах за подходящо точно в този момент. Може би пък именно заради тях не можех да забременея цяла година, знае ли човек;
4. Репродуктивен АГ да видя дали не може да помогне по някакъв начин - пуснахме спермограма, че и ММ не беше първа младост (колко ме пустосваше за това, което му причиних... 😆). Предписаха ми и цветна снимка. Изготвяне на план за действие според състоянието ми. Едната препоръча инсеминация (само заради възрастта ми), другата - таймиране на овулация като за начало, защото не ми се пукаха фоликулите. А както казах, аз дотогава нямах проблем със забременяването и тя подозираше, че при мен това може да е пречката;
5. Калчев, за да отхвърля проблеми вследствие от кюртажа - проверихме състоянието на матката + пропускливост на тръбите. Пусна ми полови хормони и направихме стимулация. Планирахме и офис хистероскопия, за да се види със със сигурност дали всичко е наред вътре в матката;
6. Търсене на АГ, който следи рискови бременност и бременни с тромбофилия
Много благодаря за споделеното. Толкова полезно за мен, която се чуди дали не съм му направила нещо докато спортувам или съм била с колан на дънките ……🙁. Явно съзнанието ми не може да приеме, че имам проблем вътре и трябва да го намеря и реша. Дори и повече никога да не ме се случи да забременея - поне искам да знам къде е грешката и да се излекувам. 🙏🏻. Сърдечни благодарности!

# 246
Здравейте мили дами, нуждая се от вашата помощ. Бях бременна в края на 5г.с. Когато на 27 март 2023г. получих кървене. Незабавно посетих АГ, който ми изписа дуфастон за задържане. На следващия преглед, който бе след седем дни се установи че сакчето се е смачкало и смалило. С АГ обсъдихме възможните варианти, като той препоръча да оставим природата да си свърши сама работата, която и без това е започнала, тъй като аз продължавах да кървя. Спрях дуфастона, но кървенето продължи с еднакъв интензитет. След седмица бях отново на преглед, като доктора каза че не съм се изчистила напълно,  изписа ми примолут нор който пих по схема с цел подготвяне на лигавицата за менструален цикъл, с който да изхвърля и останалата част. Докато пиех примолут нор продължих да имам кафеникаво зацапване всеки ден, което след спирането му на 22 април премина в менструация, която си беше нормална за мен като продължителност и интензитет на кървене. Посетих АГ който потвърди, че вече всичко е наред. Очаквах следващата си менструация на 18.05.2023г. Но няма нито помен от нея, нито някакви индикации скоро да настъпи. До преди спонтанния аборт цикълът ми винаги е бил точен като часовник 26 дни. Най-голямото закъснение което някога съм имала е било два дни. Лекарят ми в момента е извън България и не мога да се свържа с него за съвет. Според вас нормално ли е такова закъснение? Дали да не посетя друг АГ. Притеснявам се, че отново ще ми изпишат лекарства и цикълът ми съвсем ще се побърка. От предишните ми излязоха множество гнойни пъпки по цялото тяло и най-вече лице, с които още не мога да се справя. Цялата ситуация за мен беше много стресираща и тежка, тъй като ми бе първа и много желана бременност. Иска ми се да отдам закъснението на стреса, но се притеснявам да не би да е нов здравословен проблем. (Няма как да е нова бременност причината за закъснението). Предварително ви благодаря за съветите.

# 247
Бла бла благодаря, съжалявам за това, през което преминаваш. Т.е. след като приключи кървенето след аборта, си ходила на преглед и тогава доктора е казал, че всичко е наред. Така ли?

# 248
На 26 април посетих АГ последно. Тогава ме прегледа с вагинален ехограф и каза, че всичко се е изчистило.

# 249
Ако лекаря се връща до седмица и има възможност веднага след това да те приеме, аз бих изчакала. Ако ме, бих си запазила час за друг лекар, за да види всичко наред ли е.

# 250
  • София
И при мен след самоизчистване в 7 г.с имаше закъснение от ПЕТ дни,такова никога не съм имала.
Сега пак овулацията ми е с 3 дни след очакваното.Регулира ми се цикъла,ама бавно.
Явно търпение си трябва.

# 251
  • Замък сред облаците
При мен закъснението беше 20 дни, но на първи цикъл.
Според мен от хапчетата се е пообъркал организма, нищо че са пити предния месец, нормално е сега да се намества цикъла.

# 252
Здравейте, момичета. Излязоха ми резултатите от прегледа при доц. Михайлова. Мога ли да ви помоля за коментар, че имунологията точно я разбирам най-малко, а започнах да се притеснявам, защото прочетох, че завишените антинуклеарни тела се свързват с аборти и други страхотии, а ми предстои нов инвитро опит през юни и ме е страх да не се провали и да стигна пак до аборт. Какво мислите, че ще трябва оттук нататък? Благодаря предварително.

Скрит текст:

# 253
  • Замък сред облаците
Аз не съм се сблъсквала с имунологията, но реално нямаш абсолютно нищо завишено според тези резултати. Всичко е в референтни граници.

# 254
Здравейте, момичета. Излязоха ми резултатите от прегледа при доц. Михайлова. Мога ли да ви помоля за коментар, че имунологията точно я разбирам най-малко, а започнах да се притеснявам, защото прочетох, че завишените антинуклеарни тела се свързват с аборти и други страхотии, а ми предстои нов инвитро опит през юни и ме е страх да не се провали и да стигна пак до аборт. Какво мислите, че ще трябва оттук нататък? Благодаря предварително.

Скрит текст:

Доколкото виждам и в заключението всичко май е наред. Най-добре изчакайте лекарят да ви разясни всимко, вместо да се стресирате излишно. Хубавото на имунологичните изследвания е, че дори да излезе нещо всичко е поправимо с правилната терапия 🌞

Общи условия

Активация на акаунт