🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 082
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря Ви за информацията. Какво представихте,  ТЕЛК решението преведено на турски ? Знаете ли дали има и други забележителности, където са безплатни?
Пак да кажа , ако някой от вас е с ТЕЛК, Йеребатан е безплатен.

# 676
  • София
Скрит текст:
Здравейте отново,
изчетох темата и разгледах кое какво.
Изникват ми следните въпроси:
1. Тази магистрална такса само на входа на Истанбул ли се заплаща във въпросната бяла къща? Или трябва да се плати още при влизане в Турция през капитан Андреево (примерно)? Също по маршрут София-Истанбул и обратно, като там колата няма да я ползваме, колко горе долу струва тази такса? Или колко трябва да заредим, не знам дали се изразявам правилно Rolling Eyes
2. Също каква е разликата между тези всичките фериботи:
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора - Sehir Hatlari
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора - Turyol
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора -  Dentur Avrasya
Ако искаме от Еминьню до Св.Стефан кои да ползвам, както и от Еминьоню до втория мост да речем?
3. Попадам на сайтове от където мога да закупя билети за местата, които искаме да посетим, това давали някакво предимство при влизане, например за Йеребатан, Кулата Галата, Долмабахче и Топ Капъ?
4. Чете, че навсякъде са опашки, ще сме в хотел до Sırkecı, възможно ли е в един ден да се посетят Топ Капъ, Св. София, Синята джамия и Йеребатан? И от къде е най-добре да се тръгне?
Вторият ни маршрут мисля да е Св.Стефан после ако има корабче до (Кабаташ) Долбабахче и след това от Кабаташ пак корабче до 2ри мост или по-надалеч, според времето. И ни остават Таксим/Истиклял - Галата и Капалъто.
Това е на пръв поглед, ако някой може нещо да ме коригира или да ми даде съвет за маршрута сще съм хепи Hearts
HeartbeatBlue HeartGreen Heart
1. Веднага след границата има табели за Ptt, където продават въпросните стикери, но не знам доколко са официални. Възможно е да попаднете и на някакви прекупвачи, а не на истинска поща. Въпросната бяла къща вече е трудно достъпна. Трябва в момента, в който в далечината се виждат надписите на мол Истанбул, а над главите ви има поне 5-6 рамки с десетки камери, да отбиете вдясно и да спрете, където е възможно. После шофьорът да отиде пеша до подминатата бяла къща (пише Ptt в единия ѝ край). Освен това не съм сигурна, че вече не сте отбелязани като нередовни, защото камерите ще са ви заснели. Ето го мястото. Вижда се как първо се преминава под камерите, а после може да се завие на дясно. Когато някога сме писали за бялата къща, отбивката беше преди бариерите (тогава имаше бариери, а не камери). За колко дни отивате? По принцип има гратисен период, в който не сте нарушители. Но трябва на излизане към България всичко да е платено. А от нашия опит трябват поне 2 работни дни, за да се синхронизира евентуалната снимка на колата от камерите и стикера с парите, който сте платили. Миналата година ние го купихме в понеделник от една поща в самия Истанбул, а едва в сряда парите се появиха в профила на колата. Ако сте за малко дни, може би се оглеждайте веднага след границата. Там няма да имате избор за сумата. Колкото ви поискат, толкова. Навремето взимаха пари като за 4 отивания и връщания до Истанбул. Иначе в пощата в града те питат колко пари искаш да заредиш.

2. Sehir Hatlari е най-разпространената фирма с градски фериботи. Минава се с Истанбулкарт.
    Turyol - също може да се използва Истанбулкарт за градските линии, но едно време беше по-скъпо от Sehir Hatlari. Сега не знам как е. Изобщо не съм поглеждала разписанията и цените им. Иначе разходката по Босфора до втория мост е една от предпочитаните. Тя обаче не се плаща с Истанбулкарт.
    Dentur Avrasya - скоро не съм се интересувала. Возила съм се само веднъж с тях до Принцовите острови, защото изпуснахме кораба на Sehir Hatlari. Плащаше се само в брой и беше по-скъпо от Sehir Hatlari. Разходката им по Босфора е от Кабаташ. Може във вашия случай да е вариант, но ще пропуснете красотите около Еминьоню и Каракьой.
   Ido - по-известна е с големите си фериботи за коли, но могат да се качват и само пътници. Таксува се с Истанбулкарт и цената беше същата като при Sehir Hatlari. Има линия от Сиркеджи до отсрещния Харем. Използвала съм го за крайбрежна разходка от Харем покрай Момината кула (лодките, които отиват до нея) до Юскюдар. Приятна разходка е, но не е много малко ходенето. Казвам го заради възрастната жена.

3. Не мога да отговоря.

4. Вече са ти отговорили. Аз бих влязла първо там, където няма опашка. Simple Smile Ако има, отивам на следващото място и после ще се върна. Все пак всички обекти са наблизо.

Корабче до Кабаташ трудно ще намерите. Най-добре от Сиркеджи да се качите на трамвая до последната му спирка Кабаташ. След като разгледате двореца, се качете отново на трамвая и слезте на Каракьой. От там на всеки час има ферибот за Еюп (по Златния рог). Така ще можете да стигнете до църквата. Фенер и Балат горе-долу са на еднакви разстояния от нея. Може би е добре да слезете след като я подминете, за да я видите откъм водата. Имайте предвид, че затваря в 17 часа. След това или се качете пак на ферибот, който ще спре на Каракьой и после на Юскюдар, или на новия трамвай, който ще ви закара до Еминьоню. От Еминьоню ще си намерете корабче за разходка. Ако сте слезли на Каракьой имате два варианта. Да минете по моста Галата и да отидете на Еминьоню. Вторият ми е само на теория. В сайта на Тuryol пише, че корабчето от Еминьоню спира и на Каракьой, преди да тръгне към Юскюдар. А може и да слезете от ферибота не на Каракьой, а на Юскюдар и от там да вземете корабчето. Само трябва да се внимава на кое корабче се качвате, защото там идват както от Еминьоню, така и от Кадъкьой. Трябва да е идващо от Еминьоню, за да може накрая да ви закара там. Simple Smile Иначе евтиният вариант с ферибот до Саръйер отпада, защото в този ден времето ще е много напреднало и няма как да стане. Ако имате повече дни, оставете за друг ден подобна разходка, защото ѝ трябва поне половин ден.

Здравейте, следеващата седмица ни предстои пътуване с дъщеря ми до така прекрасния Истанбул и започвам с подготовката на програмата. Част от от местата, които много бих искала да видя са така прословутите къщички в Arnavutköy и двореца Beylerbeyi.
Търсих как може да се стигне от Arnavutköy İskelesi до Beylerbeyi с ферибот, но никъд не ми излиза такъв маршрут.
Дали може да ме ориентирате как се използват сайтовете за разписанието на фериботите? Благодаря!
Може би е най-добре да се качите на ферибота от Истание към Ченгелкьой. После ако има удобен като час ферибот, който се движи само по азиатския бряг, се качете за една спирка. Но може да вземете и един от десетките автобуси, които минават по брега.

Някой спомена, че Бейлербей е в ремонт. Не знам доколко е актуална информацията. Целият бил в скеле.

# 677
  • София
По повод опашките за джамиите, да вметна, че може да се влезе и късно вечер. Последният път като бяхме по 24ти май си имаше бая опашка на св София по цял ден всеки ден. Но една вечер, минавайки от там се загледах, че влизат хора, та се намъкнахме и ние. Нямаше много вътре (влизала съм точно в деня им за молитва петък и беше страшно) и беше приятно, успяхме да си разгледаме всичко. Идеята ми я даде сестра ми, която така вечер влизала в Синята джамия. Сега си погледнах снимките, към 21:30,да не си помислите 12-1 през нощта 🤓

# 678
Аз да попитам...от къде да си купим стигер HGS след Малко Търново?
Ще пътуваме през ноща, намирам инфо основно за Капитан Андреево...
Намерила съм Ptt  на 5 минутки от хотела,но събота и неделя не работи.
Или ако ви е известно някъде в Исторически център  къде е отворено в събота/неделя,ще съм благодарна.

# 679
Пак да кажа , ако някой от вас е с ТЕЛК, Йеребатан е безплатен.
Аз пък прочетох също, че за над 65 г. и под 7 входа е свободен, но не пише дали е само за местни или важи и за чужденци.

Таня67,
благодарности за отделеното време и подробните разяснения.
Ще сме от четвъртък до неделя, ще пътуваме през ноща, та първия ден ще е гледам програмата да е по-лека.

И друго което се сетих за Истанбулкарт - понеже на едно от клипчетата видях, че казват 1 карта за 1 човек, а тук чета че с 1 карта минават и по 2ма. Като сме 5 човека колко карти да взема? И това повече хора да се чекират възможно ли е все още? И от къде е добре да я вземем, на клипчето се вижда, че жената се бори 3 часа с автомата ..... Едно време купувахме акбил от будките.

# 680
  • Карлово
Някой спомена, че Бейлербей е в ремонт. Не знам доколко е актуална информацията. Целият бил в скеле.
Не е вече. Минахме покрай него в събота, с автобус  15 С и имаше опашка за влизане, не беше голяма. Ние за съжаление нямахме време, беше след 17 часа.

Ние бяхме с една Истанбул карта 3-ма човека. Моя съвет е от специализиран павилион. Само за карти, по-евтино е и само там приемат картата обратно. Нашия опит беше такъв. На 2-3 места, павилиони за вода, цигари, които продават такива карти ни отказаха да я приемат. На последното ни обясниха къде може да я вземат, но беше мнго късно в събота вечер и си остана у нас.

Да питам по повод тези карти. Нашата беше червена.

Последния ден имахме проблем със зареждането и, дори кеш не приемаше. Не само на нашата карта, но и на други туристи. Някакъв бъг в системата. Ние мислехме, че се е прецакала самата карта, но видяхме объркани хора да се обръщат за помощ към местните, без да успеят последните да се справят със зареждането.
Та ако има възможност да е друга картата. Защото други на външен вид приемаха зареждане.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 10:15 от ДамаТрефа

# 681
  • София
Истанбулкарт има лимит. На новите е 500 лири на месец (на старите е повече). От тази гледна точка е добре при повече хора да има повече карти, защото парите се стопяват за отрицателно време. Едно пътуване е между 14-15 и 23-24 лири. Можете да си сметнете ориентировъчни суми. Предполагам, че това е бил проблемът при червената карта. Още повече, че е закупена от павилион, в който могат да се връщат. Предния ползвател може почти да е изчерпал лимита.

Не се плашете от автоматите. Има меню на английски (не само). Един от вариантите е да се закупи нова карта. Всичко е написано. А след това зареждането е още по-лесно. Картата се слага на едно прозорче, за да я прочете машината. На екрана изписва наличността. В един процеп се пъха банкнотата и е готово. На екрана изписва новата наличност. Става за секунди. Достатъчно е да видите един местен как го прави. Wink Понякога обаче не му харесва банкнотата и я изплюва. Трябва да се поизправи, да се огъне в някоя друга посока и пак да се пъхне. С машината с карта нямам опит, но на братовчед ми му дръпнаха пари, а машинката не му пусна картата. Изгърмя с 500 лири. А и самия факт, че на едно и също място на обикновените машинки има опашки, а на тези с карта обикновено никой не чака, може би показва, че има някакви проблеми. Или просто хората, които ползват градски транспорт не използват банкови карти. Joy

Дама Трефа, нашите са от миналата година и са със същия червен вид. Лимитът им е 500 лири. Предишните ни бяха по-шарени, но не бяха използвани дълго време и не бяха активни. В темата е споделяно, че същите карти, които са употребявани редовно са с многократно по-голям лимит.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 11:05 от Таня67

# 682
Попаднах на това описание за Истанбулкарт и го пускам, на някой може да му е полезно, много добре и подробно е описано:

https://www.turkeytraveljournal.com/istanbulkart/#Where_to_Buy_Istanbulkart

# 683
  • Варна
Ние купихме Истанбулкарт от машина.
Много е лесно. Никакви проблеми нямахме.
Трима души я ползваме. За 5ма души, за мен трябва 2 карти, по удобно е, а и да не образувате опашка при качване.

От Св. Стефан до Еминюню и обратно ползвахме трамвай Т1 с Истанбулкарт.
Цена около 16 лири.

Ще напиша по късно пост за магистралите.

# 684
  • Карлово
С машината с карта нямам опит, но на братовчед ми му дръпнаха пари, а машинката не му пусна картата. Изгърмя с 500 лири. А и самия факт, че на едно и също място на обикновените машинки има опашки, а на тези с карта обикновено никой не чака, може би показва, че има някакви проблеми. Или просто хората, които ползват градски транспорт не използват банкови карти. Joy
И нашата карта, пластика не искаше да , я пусне, но ММ я дръпна по-силно и успя някак да я извади от хищния процеп на автомата. И платихме с револют от телефона на друг автомат, това беше единствения път, който успяхме да платим картово.

Благодаря за информацията за 500 лири на МЕСЕЦ. Чела бях в темата за този лимит. Но си мислех, че е лимит на зареждане, а не на месец.

# 685
Питане: на касите в Долмабахче и Топкапъ може ли да се плаща с карта (револют) или само в кеш приемат?

# 686
За Долмабахче миналата година платихме с карта. За Топкапъ бяхме закупили музейна карта ( Музеум Пас), кеш на информ. гишета срещу света София
Питане: на касите в Долмабахче и Топкапъ може ли да се плаща с карта (револют) или само в кеш приемат?

# 687
Аз за малко помощ от ваша страна😀 Имаме промяна в плановете чисто часово при пристигането си в Истанбул и ще ми се наложи да ползвам метрото от моята ,,любима,, спирка Йеникапъ до Флория аквариум. Там при едно мое предишно ходене  лекичко се омотах от коя страна трябва да вляза. Спомням си посоките написани на една стена (този път ще ги снимам😡) и толкова....
Въпроса ми е,като вляза на Йеникапъ на  коя страна трябва да завия /или коя посока да търся за да не се озова на Таксим ,който ми е в точно обратната посока😁

# 688
  • Някъде в Европа...
Аз за малко помощ от ваша страна😀 Имаме промяна в плановете чисто часово при пристигането си в Истанбул и ще ми се наложи да ползвам метрото от моята ,,любима,, спирка Йеникапъ до Флория аквариум. Там при едно мое предишно ходене  лекичко се омотах от коя страна трябва да вляза. Спомням си посоките написани на една стена (този път ще ги снимам😡) и толкова....
Въпроса ми е,като вляза на Йеникапъ на  коя страна трябва да завия /или коя посока да търся за да не се озова на Таксим ,който ми е в точно обратната посока😁
Не помня на коя страна се завива, но се касае за две различни линии на метрото, а не за една в противоположни посоки. Вие трябва да търсите входа за Мармарай и вече посоката за Флоря.
За Таксим е линията М2 и тя е различна от Мармарай..

# 689
Точно...нямам никакъв спомен, не я харесвам тази Йеникапъ

Общи условия

Активация на акаунт