МБАЛ Надежда - тема 23

• 77 592
  • 782
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Много ви благодаря! Моя АГ ме прати конкретно там за второ мнение, иначе имах правена вече ФМ. Не знаех, че дори е от официално сертифицираните. Защото има по - спрягани имена за ФМ ,факт.
Това че са спрягани имена неозначава ,че са сетифицирани.Много малко са докторите със сертификат в тази област.

# 496
Момичета, имате ли представа как са мерките в момента и дали все още таткото може да присъства на раждането?

Може да присъства, да. Simple Smile

# 497
При записан час за ранна фетална морфология/скрининг  от там ли ще ме препратят да дам кръв за БХС или изрично трябва да се обадя и да кажа?

# 498
  • София
Първо заплащате на касата, след това правите скрининга и след него Ви пращат в лабораторията Wink Поне при мен беше така, правих го август месец.

# 499
  • София
Момичета знаете ли дали в Надежда правят проблем, ако е секцио по избор на майката? Т.е. искам да е секцио без да има преки медицински причини? Някоя може ли да сподели мнение? Благодаря!

# 500
Момичета знаете ли дали в Надежда правят проблем, ако е секцио по избор на майката? Т.е. искам да е секцио без да има преки медицински причини? Някоя може ли да сподели мнение? Благодаря!

Аз съм така - няма проблеми. Макар че сега може да излезе някакъв проблем при мен , но иначе се бяхме разбрали с лекарката още 5 месец, че това са ми нагласите

# 501
  • София

Според мен не би трябвало особено след като си плащаш. Те знаят как да си го направят към НЗОК за да им се плати. Най добре отиди на консултация с АГ и го обсъди и виж какво ще ти каже и как ще се разберете за това.

# 502
  • София
Няма проблем. Първия ми опит за нормално раждане с предизвикване беше кошмарен и сега си заявих, че аз нормално няма да раждам и доктора се съгласи.

# 503
Много ви благодаря! Моя АГ ме прати конкретно там за второ мнение, иначе имах правена вече ФМ. Не знаех, че дори е от официално сертифицираните. Защото има по - спрягани имена за ФМ ,факт.
Това че са спрягани имена неозначава ,че са сетифицирани.Много малко са докторите със сертификат в тази област.

Те даже са няколко сертификата. Примерно за ФЕКГ в България сертифицирани са 13 души само:
https://www.fetalmedicine.org/lists/map/certified/fetal-echocardiography

За носна костица примерно 27 https://www.fetalmedicine.org/lists/map/certified/NB

Не всеки е взел всичките, долу на всяка страница на всеки сертификат може да намерите по картата България и съответните лекари. Не са никак много, на фона на всеобщите претенции на всички специалисти…

# 504
  • София
Посочвате само една от сертифициращите организации, има и други.
Отделно от това, сертификатът не прави лекар от човека. Има адски много специалисти във всякакви области, които считат за ненужно да се сертифицират, по една или друга причина. Не казвам, че сертификатът е нещо лошо, казвам, че познавам много специалисти в областта си, които умишлено не изкарват някои сертификати. Или препдочитат един сертификат пред друг.

# 505
Без да се заяждам, коя друга организация визирате?

Майчино-фетална медицина в някои други държави е цяла отделна под-специализация след АГ. Да “откажеш да се сертифицираш” по някакви си съображения би следвало да е равно на практикуване на ФМ без лиценз.

Не всеки АГ е ФМ. Сертификатите са разликата. Кой бил човечен и кой не са отделни теми.

# 506
  • София
При бързо търсене в Гугъл, освен тази The Fetal Medicine Foundation, илизат още доста в САЩ и например European Association of Perinatal Medicine (EAPM) в Европа. А д-р Патиркова пък има сертификат DEGUM II и се сетих да прочета за тези GERMAN SOCIETY FOR ULTRASOUND IN MEDICINE - не са случайни, според мен. Нейната квалификация, м/у другото, е точно така на две части - веднъж АГ и после пренатална медицина. Но единия сертификат от тези, които посочихте тя го няма; и според мен това не я прави по-лош лекар само защото е избрала друг вид обучение и сертификация. Поне аз не се чувствам подготвена да сравнявам медицински обучения, но допускам, че самите лекари би следвало да могат сами да преценят и изберат. А и винаги има един най-популярен сертификат и освен него други, които често се взимат по-трудно и затова не са така популярни. Изказвам лично менние, далеч съм от идеята, че съм запозната с тенденциите в медицинската квалификация.

И да уточня: не става дума за човечност, а за това, че един човек като реши да учи медицина, не става веднага лекар. Като завърши също не става веднага лекар. И ако вземе 2-3-5 сертификата, също не става автоматично лекар Simple Smile Или ставаш за тая работа, или не - от близки приятели лекари го знам.

# 507
САЩ си имат fellowship (под-специалност) след residency (специалност) MFM. Три години след четири АГ. Далеч от курс или сертификат. Патрикова съм я виждала из тези на Fetal Medicine, какви други има не съм се интересувала, не съм ѝ пациент. Исках генерално да подчертая, че по света си има стандартизации, регулации, компетенции, контрол, съдебна и застрахователна отговорност и пр. Тук, мисля, на всички ни е ясно, че не е точно така. Това си идва със своите малко плюсове и доста повече минуси (особено в дългосрочен план), според мен. Не е редно всеки, който иска, да се кръсти сам ФМ без сертифициране, защото го считали за “ненужно”. Не е концерт по желание, или поне не би било редно да бъде. За да не съм съвсем офф-топик, впечатленията ми от болница Надежда конкретно са, че се държи на постоянното квалифициране на кадрите, затова и съм се насочила натам. Из имената за ФМ доста са точно от Надежда (очевидно не го изтъквам като единствен критерий, а само пример). За момента ги избирам за раждане въпреки “лесна” опция за чужбина, точно защото им вярвам. Ще видим дали съм просто някаква наивна бременна по този въпрос накрая… предстои ми взимане на втори ЖК пакет скоро, разширен (обсъдено с АГ). Следя се и при други от “лачените” паралелно, но за момента предпочитам Надежда за финала (който при мен е рисков).

Иначе намирам някакво противоречие в “или ставаш за лекар, или не” и “то автоматично не се става”. Тази функция по определяне на кой става и кой не, не би трябвало да е отредена на близки и познати, а на органи, съсловия, и конкретни институции. На практика обаче всички виждаме реалността каква е, кой ставал, кой не ставал.

# 508
Интересно защо спрягани имена като Марков например го няма в тези  с изброени сертификати . По принцип и моя АГ прави ФМ, даже да ви кажа измерва и гледа повече неща, отколкото като съм била другаде на ФМ досега, а не се види никъде такъв специалист.

# 509
  • София
Cassiope, аз просто не намирам резонна причина да водим дискусии как би трябвало да бъде, при положение, че регулациите и реалностите тук не ги решаваме аз или Вие; нито пък сме специалисти (поне аз не съм и не смятам да водя разговори без нужната подготовка). Противоречието, което виждате, аз не го виждам.
Мисля, че обясних достатъчно добре и който е искал, разбрал е гледната ми точка (а тя не е мега важна или меродавна) Simple Smile Добър финал на всички и дано всеки си намери лекар, на когото да се довери!

Общи условия

Активация на акаунт