Първокласници- 2023/2024

• 30 310
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
Колелца не са необходими, честно казано, а и нас самата учителка ни предупреди да не избираме такива модели, защото не са удобни на децата.

# 361
Вече сте имали родителска ли, ние дори нямаме насрочена дата още, класни ръководители също не се знаят.

Колелца не са необходими, честно казано, а и нас самата учителка ни предупреди да не избираме такива модели, защото не са удобни на децата.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 10:26 от Pur_joy

# 362
Ние имахме една предварителна родителска среща, още през юли, сега очаквам официалната.
Купихме всичко от списъка, който ни дадоха от у-ще. Раницата избрах да е на Габол-много е лека, здрава и не избелява, не се къса( видях на едно наше приятелче, след 4г. ползване и ежеседмично пране- не беше мръднала).
От Декатлон ще взема бели тениски за физическо.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 12:45 от Svedi

# 363
  • Германия
Включвам се и аз при вас ☺

Дъщеря ми, набор 2017, тръгва септември първи клас. Ние сме в Германия, ще споделям нашите вълнения от тук 😅

Всичко сме подготвили вече, раница купихме Step-by-step още февруари, мога да кача снимка по-късно ако на някой му е любопитно. Раницата ще се носи всеки ден от ученичката, тя ще ходи сама сутрин и най-вероятно и често сама ще се прибира, заедно с други деца от класа ѝ, които са ни съседчета. Училището не сме го избирали, то е само едно в района, но на мен ми харесва, чувам добри отзиви от други родители, освен това е ново, направиха основен ремонт на стаите, а другата част е новопостроена (откриването беше януари 2023), всичко е светло , шарено, приветливо. Имат занималня до 4 следобед, която не е задължително, но дъщеря ми ще ходи. Там ще обядват, ще си пишат домашните и не знам още какво ще правят останалите 3 часа.

Родителска среща имахме юли месец, раздадоха ни списъците с нужните материали, тях ги купих миналата седмица, няма да споменавам каква сума излезе всичко 🤯 всичко е надписано и подготвено.

Дъщеря ми от месеци много се вълнува, няма търпение да е ученичка. И аз бях така 😅 не може да чете, да смята до 1000 на ум, нито да пише есета ръкописно, но не смятам и че е необходимо преди първи клас.

Ще са 20-22 деца в клас, знаем вече коя ще е класната им, знаем и с кои деца ще е от ДГ. Класната е много мила, радвам се че тя ни се падна. Интересното при нас е, че класовете са смесени 1ви и 2ри, тоест 10 деца са 1ви клас, 10 са втори и учат заедно. Концепцията много ми харесва, учат по този модел вече девета година.

Ще разказвам на който му е интересно как върви, само да тръгнат. Първият учебен ден е на 12ти септември.

# 364
  • София
Това със смесените класове е много интересно на практика как става. Само за първи и втори клас ли е така или и нагоре така си върви? Пиши после как се организират в час.

# 365
  • София
А тези деца от 2 клас минават материала за втори път ли?

# 366
  • София
Много се радвам, че темата се раздвижва Simple Smile

TeoM83, на мен ще ми е много интересно да споделяш за тамошната образователна система Simple Smile

Бели тениски взех от "Пепко" по 2 бр. в пакет за 5лв. Взех му общо 4бр.  Сигурно не са много качествени, но за тази цена толкоз, а и бялото бързо се амортизира, така че каквото - такова.

Още не се знае разпределението по паралелки, нито госпожите. Още не сме имали и родителска среща, следващата седмица ще е, след 6-ти септември.

# 367
  • София
На мен физическото не ми е много ясно как ще става. Те са в една сграда, салонът е в друга, ще имат ли възможност да се преобличат въобще... Предполагам, че докато е топло ще са на двора.
Иначе нашата родителска е на 12.09 чак, както бях писала. Grinning Но пък класните на две от паралелките направиха вайбър групи. Дъщеря ми ще е 1 г клас при госпожата, при която много исках. Надявам се да е за добро. На нея реално ще и е първи випуск, работила е досега в занималня и в образователни детски центрове, но отзивите за нея са повече от прекрасни. Ще има само 2,3 познати дечица, но пак е нещо. Класът ще е от 25 деца, защото има близнаци.

# 368
  • София
То само физическото да е, с мед да го намажеш Joy
На мен нищо не ми е ясно как ще бъде. Как ще ходи на стол, с табличка, как ще си сервира/отсервира, преоблича за физическо, събира тетрадки, моливи ...
Уж е самостоятелен, но мисля, че недостатъчно за възрастта му. В градината много ги обгрижваха, дано преходът да е по-плавен.

# 369
  • Германия
Смесените класове в нашето училище са само първите два, след това 3ти и 4ти са си поотделно.

sea.sea, не съм още 100% сигурна как точно е организирано всичко, но доколкото разбрах се преподава една тема и след това децата решава задачи или попълват работни листа според нивото си. И всяко първолаче има второкласник, който му е другарче, седят заедно и голямото помага на малкото ако нещо не е ясно. И явно да, някои неща се повтарят, но пък с повторение се затвърждават знанията.

Идеята е, че децата трябва да имат определени компетенции след края на 2ри клас, за да минат в трети. С тази система на смесените класове на теория може дете, което има нужните компетенции след края на 1ви клас, да мине директно в трети. И обратно, ако му е нужно още време за научавана или затвърждаване, може да остане още една година в смесената паралелка, без това да се смята за повтаряне. Тук отварям скоба, че немците много “обичат” да повтарят, не е нищо нечувано, нито срамно, случва се на доста деца да повторят клас.

# 370
Насрочиха накрая родителската ама чак за края на другата седмица, та се чудя дали има някакви базисни покупки, да не чакам до тогава да кажат какво що, за да отметна нещо?

# 371
Аз те първа започвам с покупките. Има ли друго момченце, което иска раница с десен футбол? На каква се спряхте? Разглеждах и набелязах някои, но още не съм му ги показала. На място ли ще пазарувате всичко или ще поръчвате и от къде?

На първата родителска ни дадоха списъка:
 - тетрадки с тесни и широки редове по български език с 20 листа
- тетрадки с големи квадратчета по математика с 20 листа
- папка с копче за разпределение на учебниците - 7бр в различни цветове за всеки предмет
- спортен екип и маратонки, които се използват само за физическо. Имат си шкафчета.
 ЗА изобразително изкуство
- цветни моливи (флумастери казаха, че няма да използват)
- пастели
- скитник или блок А4
- гланцово блокче
- лепило
- ножичка
- пластелин /дъска/ножче
- мушама или нещо друго за покриване на чина
- голям пакет мокри кърпи, които стоят в шкафчетата
! И тук се сещам, че нищо за четки, боички и чашка не казаха. Може би са пропуснали.

Очаквам скоро включване за втората родителска среща. Тогава ще раздават униформите, които поръчахме. Няма да ги носят всеки ден, а само на празници.

# 372
Здравейте! Ние избрахме с картинка на футболна топка. Не бяхме се насочвали към нея, но просто всички много я харесахме. Взехме я от Метро за близо 80 лв, когато бяха намалени преди 2-3 седмици. От там също взехме несесера за 25 лв. Много е удобна, с 3 джоба, на Head. Хареса ми, защото не е "бебешка" и няма да му омръзне до 4 клас.

Все още не сме взели тетрадки и като цяло дребните неща. Може би ще ги купим от книжарница през следващите дни.

# 373
Нашата също е футбола, показвала съм я по-напред в темата.
Ни разпределение по паралелки, ни класна знаем, ни дата за родителска среща все още 😀

# 374
  • София
Мале и по-зле от нас имало. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт