(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 47 992
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
armeria, ще се радвам да чуя впечатленията ви от сорта сравнен с другите, които отглеждате. Лично аз не бих го яля в сезона, но както вече писах за консерви ми е ок, за ранен и късен вместо магазинските също е добър.

# 76
За по-малки снимки сменете формата на снимане - има го в настройките на камерата(3:4, 9:16, full  и тн).  Също ако изрежете вече направена снимка, става.

Аз страдам заради ягодите - не успяват  да узреят качествено, а малки плужечета ги изяждат още неузрели.

# 77
  • София
Привет и от мен.
И ние набрахме грах, чудя се преди прибиране във фризера нужно ли е бланширане, за първи път садим грах.
Ето и ягодките ми, явно охлювите не могат да пълзят по мулча, което е голяма екстра освен, че плевенето е минимално:
Скрит текст:
Ето и останалата градина + първата реколта от 3 бр. късоплодни краставички.
Скрит текст:

За първа година садим и домати Рома, някой има ли опит с този сорт ?

# 78
  • София
жгмъц, много опъната градинка, богата реколта желая! Доматите в оранжерията явно им е било студено, изтеглили са се и нямат много плод. Много лоша пролет. Една лека збележка - капковото се слага под мулчиращото фолио или тъкан.

# 79
  • София
Привет и от мен.
И ние набрахме грах, чудя се преди прибиране във фризера нужно ли е бланширане, за първи път садим грах.
Не е нужно бланширане, аз го съхранявам в кутийки колкото за едно готвене във фризера, за да не размразявам голямо количество Blush

# 80
  • София
Суров грах замразявам в един голям общ плик и после си взимам колкото ми трябва.

А домати сорт Момини сълзи и те ли са двустеблени? А Албенга?
Лоши условия на закрито възможно ли е да ги стимулират да правят 2 равностойни върха ?

# 81
То дали се пускат едно или двустеблено не е ли лично решение за повечето сортове? Моят баща ги пускаше всички двустеблено,защото така правили около него, а тук около мен всички ги пускат едностеблени.  Аз правя микс, ако изпусна хубав култук го оставям и така. Grinning.

# 82
Бриз,Господ даде благоприятна светлина на делото ми Simple Smile
Скрит текст:

Та да видим кой какви домати ще яде,може би,след стотина дни Simple Smile За сега са 30 семки за 30 стинки= 9 лева(в евро е делено на 2),че знае ли се кой и след колко време ще го чете това творество Simple Smile Още отсега ги обявявам на аукцион - кой колкото даде,а за мен каквото остане Simple Smile
hoaxy има си сортове,който си тръгват с второ стъбло(различно е от оставяне на колтук,грубо и 'калпаво' казано - като змийски език се разклоняват),просто преди първа китка(или някъде там) се разклоняват и стават с размери на две растения.Аз за себе си съм решил да избягвам такива,но както се разбра - неуспешно Simple Smile
ЗаСлон за лошите условия - не,генетично е

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 12:44 от марко7

# 83
Аз съм много нехайна по отношение на култучене. И сега имам цял ред които не е култучен изобщо. Предполагам, че са безколовите Трапециза, но това са само предположения. Да си кажа честно и към плевелите съм доста толерантна. Просто не ми стига времето, а и не ми е жизнено важно, дали ще набера 10кг едри домати или 10кг дребни. Бурена ги пази донякъде, стига да не  се завъди миризливка в него. Миналата година по стечение на обстоятелствата не са плевени и копани от края на май и имахме чудна доматена реколта. 
Албенгата са силни домати, може да се остави култук и да се гледа двустъблено. Всъщност отчепените култуци може да се вкоренят и да се засадят нови растения за по-късно.
Финала и всякакви самозатапващи се с кратка вегетация могат да се гледат като се остави първия култук и след обиране на последна китка да се отреже растението до култука. Така има здрав и силен корен, които изхранва кулутука и той става ново, основно растение и дава реколта на есен. Приложимо е да оранжерии и за места с дълга и топла есен.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 12:58 от morskibriz

# 84
  • София
жгмъц, много опъната градинка, богата реколта желая! Доматите в оранжерията явно им е било студено, изтеглили са се и нямат много плод. Много лоша пролет. Една лека збележка - капковото се слага под мулчиращото фолио или тъкан.

Благодаря, студено беше, завивахме ги допълнително с тъкан и близо беше да пускаме духалка...
Не се вижда хубаво, но има много плод, просто една част от доматите са садени по-късно съвсем умилено, за да не се заринем в един момент, както стана миналата година.
Относно маркучите за капковото нашите са от тези, които се монтират отгоре. ММ може дисертация да напише на тази тема, толкова е изчел. Wink

Суров грах замразявам в един голям общ плик и после си взимам колкото ми трябва.

Супер, благодаря! Simple Smile

# 85
Kaто сте се заприказвали за сортове  имам ръгби, наслада, розалина, пинк рок, фуджи и чери Мила Simple Smile Каквото даде, фуджито много ме разочарова - оргомни корени, без цвят и завраз. Първият завръз ми е на pink rock, a черитата са като вейки.

# 86
Домати Рома са за консервиране. Плътни и вкусни, не са водни, харесвам ги.

# 87
  • София
Домати Рома са за консервиране. Плътни и вкусни, не са водни, харесвам ги.

Да, знам.
Ако живот и здраве се отгледат съм решила да опитам и да изсуша.
Някакви специфики при отглеждането има ли ?

# 88
Допълвам - точно за сушене Рома са перфектни, най-добрите!
"Специфики" при нас специално е някаква химера, не мога да ги деля на сортове. Всичко наред си гледаме по селски и не се престараваме, колкото толкова. При нас е високо, 800м над морското равнище и чак сега започват ягодите. Тази е първата, много голяма

Обаче днес видях по тях някакви червени петна, сигурно някакво гъбично заболяване Sad
. И сега не мога да пръскам по тях, така ли? Амного са навързали.
Доматите растат

И една загадка за мен. Какво е това растение, би трябвало да е някакво зеле, или броколи. Цъфна по никое време вместо да прави глави

Това също е нещо странно, въобще тази година голям смях с моите разсади :

# 89
  • София
Супер домати.
Моите само цъфтят и почти няма да не кажа няма видими домати...
Последното са броколи, първото е вече цъфнали броколи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт