(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 093
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Какво значи самозатапват се (домати)?

Това от слънцето ли е или почвата или..? В стъклена оранжерия е в много слънчев ъгъл, само един е така. Първо имаше жълтеещи листа, откъснах ги, сега пък има белеещи Thinking

Навън нещо е изяло манголд и репи, ММ подозира гълъби и сутринта го навих да си купи от ония детските въртележки на клечка, ще видим дали ще има ефект да ги държи настрани 🤨

Досега нищо не е яло манголда, напоследък и ние дори не го ядем 🤣 За големите репи ми беше интересно да отгледам такива, чудя се при изядена надземна част дали все пак е останало нещо от подземната. ММ се кани (от 6 месеца Rolling Eyes) да поръчва "клетка" за зелеви, с мрежа. Пак чоя и той е пак чао, за него най ме е яд Tired Face хем казах на "шеф градинаря" че трябва да го сади в съндъче, обаче той упорито го сади навън, а в съндъчето ми насадил латинки Dizzy Face

Имах две китки магданоз (насадих саксийки от супермаркета) , дъжд ги наби в земята и както бяха полегнали охлюви са им изяли всички листа, само дръжки са останали. ММ се е засилил да им хвърля пелети срещу охлюви, но ми се ще подправките да са без допълнителна химия. Днес пак взех саксийки магданоз, но е от къдравия, по-здрави са растенията, но хич не е ароматен като обикновения, обаче не ми върви да подкарам обикновен Worried

Тигърчета Hug

# 451
Аз като пресаждам доматите от вкъщи в градината първата седмица изглеждат точно така от слънцето. Просто им идва рязко в началото жегата, но не мисля, че е повод за притеснение, а с времето като се закалят си стават тъмнозелени листата. Но ние от 2 години слагаме мрежа отгоре, за да ги засенчва и по-добре се развиват така.

# 452
Какво значи самозатапват се (домати)?

Домат без връх. По назад в темата има снимки и дискусия за такива домати. При някой е сортова особеност, при други просто се случва. Може да се остави здрав култук и да продължи, а може и така да си остане. Правилният термин мисля е самозадъни.

# 453
Колко корена тикви могат да виреят в едно гнездо? Снощи във фейсбук прочетох да съветват за най- много 2, защо? Аз бях сложила много семки и големите (пловдивска)  са към 5-6 поникнали  в гнездото. Трябва ли да ги махна от тях? Много ще е ме е жал, че са станали големи

# 454
Благодаря за отговорите за доматите, ще се ровичкам назад в темата. У нас доматите не ги чопкаме много, шеф-диригентът пооткъсва тук-там някой култук, но ги държи гъстички, а на височина колкото дойде. Имали сме и високи, но най-много плод дава долната половина май и височината си остава предимно за сянка.

Не че съм експерт, но тиквите са големи растения и не мога да си преставя повече от едно в гнездо. Може би ако има място да се ширят във всички посоки, сигурно може би 3-4, но 5-6 ми звучи много.

# 455
Тиквите ще си пречат една на друга. Накрая вместо едно голямо растение ще имаш пет хилави. Вместо да правят плод, ще се борят да оцелеят сред конкуренцията.

# 456
Да се включа и аз с моята реколта. 😀

Обаче  не знам какво означават тези петна.

Трябва ли да се притеснявам?

# 457
Турболентност, прекрасна реколта. Доматите в оранжерия ли са?
Ако да, може да е от капките вода падащи от покрива. В този случай не е опасно, но може и да е нещо гъбично. 

# 458
Турболентност, браво! През целия сезон  добра и вкусна реколта !
 Колкото и да ме е жал ще ги махнем значи повечето тикви, за да си хапнем есента.
Между другото тази година май съм попаднала да омешени семена от Опал Зи😂. При Албенгата май е имало и семена на чери домати. При баба ми в реда с надпис Албенга има и черита вързали 😂, а няма как тя да ги е объркала, защото аз ги садих и разсада беше скубан. В началото повечето в тоя ред са болни и не знам, ако се напръскат с нещо ще се оправят ли. Та при нея няма да има май Албенга към края са добре, но трябва да са червен едър. Много са и изсъхнали на нея китките с цвят. Много се чудя още дават ли ми се 50+ лв за тая нано сяра на Ивайло. Краставиците и' пък имат много цвят, а не връзват краставички. И там или пада цвета или станали гният.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 15:26 от Morkovelka99

# 459
  • София
Браво за първите домати.
Моите са още далеч от узряване.

Допълнение:
Разгледах най-накрая и аз доматите в оранжерията и сериозно се притесних. Всички листа и при мен на почти всички домати са ей-така:

В нета намирам следното:

В момента на село имам само сода, дали ще е от полза да на пръскам с нея?

Добрахме се към 2 до къщата, че бяхме на барбекю на поляна преди това.
Последният грах не става, но го чистя.
Извадихме три гнезда картофи, засега сляпото куче още не ги е изнесло.
Има доста краставички. Не са брани от неделя, а не са поливани май от четвъртък хем са в оранжерия.. Довечера със сигурност ще им пусна капковото.
Аз горещо препоръчвам Южна Наслада и Тести Кинг, няма празно при тях.
Набрах големите, около 25 бр, в неделя ще откъсна още 15-тина сигурно.

Целогодишните ягоди пак цъфтят Simple Smile

Цветенца:

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 17:06 от Aila

# 460
Турболентност, прекрасни доматенца!
Aila, супер реколта на краставички и тиквички, а цветята са прекрасни.
Нашите доматенца са зелени още, ама след 2-3 седмици сигурно ще почнем да хапваме. Аз имам сериозен проблем с моите домати обаче. В крайна сметка ги хвана чернилката, моля помагайте какво да правя. Баба ми казва да изкоренявам всичко с чернилка, че ще зарази и другите, ама това са поне 15-20 корена. Общо имаме към 80-90 корена, ама аз имам съмнения, че много повече са заразени, просто тези ги виждаме. Прикачвам снимки с чернилка по стеблото, който може да помага със съвети.

# 461
Привет и от мен. Аз съм щастлива, спасих половината домати, за сега.
Всички с жилкова некроза отскубнах и изхвърлих. Останалите бяха като на Айла. Носих няколко листа в агроаптеката и след кратка дискусия кога и колко са поразени се сдобих с химия. Бях много скептична, но напръска ММ, два пъти, през три дни както препоръча агронома и днес бях приятно изненадана.
От тук на сетне мисля само със сода  и йод да продължаваме.
Скрит текст:
И да се оплача от тиквичките. Много са хубави, връзват и изсъхват, когато станат десетина сантиметра.
А, дините няма да прежаля. Догодина живот и здраве ще се въз олзвам от съвета на София.
Скрит текст:
Лука е полегнал и започнал да жълтее, дано не завали докато го извадим да се изпече. Имам зеле, ще сложа на мястото . Смокинята започна да зрее.
Скрит текст:
Ечемика е ожънат, лястовичките отгледаха по едно поколение  абе лято е.

# 462
Ех как си мечтая за дини... Ама не знам дали ще ме огрее 😁 даже не са започнали да цъфтят.
Но патладжаните и чушките видимо дръпнаха. Доматите са джунгла... Започнаха да връзват. Откъснахме една мини краставичка вчера сефте... Обаче обрахме 3 кила боровинки 😜 и ще има още мноооого

# 463
За чернилката по доматите . Една година успях да спася доматите при свекърва ми. Тогава бяха масово поразени. Изрязах до здраво всички клонки, листа. Растенията, които не можеха да се спасят, изкоренявах.

Днес бяхме при свекърва ми. Берем краставици, тиквички, има много зелени домати. Имаше узрели кайсии и вишни. Най-накрая сложихме мрежа на краставиците, поизправихме ги, че беше джунгла. Пред къщата има три реда домати, сто пъти вече им сменям маркучите на капковото (от тези тънките, тази година едните много се късат, добре, че на двора няма проблеми).
sofyia , чудесен помощник. ❤️Предполагам, че е наборчето. Да е жив и здрав, все така работлив! Даваш ли го за зет? 🤗
Утре ще сме на другото село, където сама градинарствам. Ще трябва да вадя морковите и чесъна. В петък вечер ходих, доматите изглеждаха добре, патладжанът, след оплевяването беше дръпнал. Другата седмица вече и там трябва да сложим капково.

# 464
  • София
Морски бриз може ли да споделиш какво ти препоръча агронома?
Ние днес напръскахме със сода, но ме съмнява само това да помогне.
Зеленият боб е почти готов, а Капитаното трябва да се обере.
Отрязах останалият магданоз, но два пъти сях и все не пониква нов. Насятият копър е поникнал, а от самопосялият се в оранжерията има за таратор Simple Smile

И наред с доматите с петна и тези с жилкова некроза, имам пак да скубя утре, други правят всичко възможно да оцелеят.
Това по-долу е култук, който съм отчупила и захвърлила. Той обаче е бил близо до капковото и се е захванал.

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 22:26 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт