(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 072
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Aila, когато няма нищо друго, содата е добър вариант за гъбични болести.
Ние днес извадихме всичко от високата леха, прекопахме, сложихме слой нова почва и се надявам това да оправи проблема с болестите. Преди време извадих салатите, заразени от белокрилки. Навън се изчистиха и сега растат добре. Но всичко във високата леха не се развива добре. Имах мента, чубрица, босилек и айсберг. Днес насадих нови. Дано пораснат скоро.

# 466
Забравих да споделя за тези жълти листове

Сложих из градината. Не знам доколко вършат работа, налепили са се разни насекоми по тях. Надявам се да има полза. Пише, че е безопасно за пчелите, няма налепени пчели.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 467
Добро утро! Аз пък вчера сложих директно в градината жълт салатен боб. На пакетчето пише, че може да се сади до юли и съответно да чакам реколта до октомври.
Има тук-там вързали доматки при мен от различни сортове. Между подредените колове са наизлезли и самозасадени домати и градината е джунгла, но ще ги оставя да си пазят сянка.
Многогодишните ягоди дават за втори път. Сега ягодите са малко, но доста едри.
Патладжанът едва забележимо расте, белият пипер се готви да цъфти. Лютите кръгли чушки засега са само листа. И краставиците са мънички и далеч от цъфтеж.
Оставих из градината самозасадили се тютюнчета - красиви са и виждам, че по листата им се лепят разни буболечки, дано има полза.

# 468
В наше село вали и грее слънце, от 8ч сутринта. Рано се зарадвах на оздравелите домати май.

# 469
Моят зелен боб е сят март... Сега връзва шушулки 😊
Като гледам как вадите по 2 реколти 😁😁
Обаче много се кефя на найлоните и само така ще сея вече. Няма копане, няма плевене... Пускам и капковото по-рядко, защото задържа влагата... Чудничко. Гадния треволяк да си гледа работата...ставаше по-висок от зарзаватите...

# 470
  • София
Честито на всички, които вече имат реколта!
Aila, сподели дали си успяла да вземеш някакви препарати и напръскаш. Пак прерових болестите по доматите, точно такава не ми излезе, но със сигурност е някаква мана, няма какво да е. Офф, истината е, че 10-12 дни след засаждането трябва да се избере някакъв метод на защита и да се прилага, това е...
Вчера и ние отидохме късно следобяд, успях да попривържа пак доматите, махах и колтуци. Полях във всяко коренче с шербет от птича тор. Не успях да напръскам(мислех Ка-Бор+листен тор+Фитосев), защото излезе страхотен бурен вятър с черни облаци, но само леко прероси и се успокои. Явно беше периферията на буря с градушка. Тази сутрин точно по прогноза в 6.00 заваля, едно такова ситно и на облак, колкото да образува още болести.
Доматите имат слаб завръз и са издължени, сякаш не им стига светлина. Не си го обяснявам със слаба почва, защото те са на място с хубава.
Скрит текст:

За пипера нямам никакви надежди, зеления фасул и той е маносан, излезе рядко и сега започна да цъфти. Новият е започнал да никне, ще видим. Няколкото корена корнишони и тиквички са започнали да връзват.
Скрит текст:

И този сезон го отписвам! 😔 Наесен непременно трябва да докараме един камион конска тор.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 11:04 от sofyia

# 471
  • гр.Пловдив
Здравейте и от мен. Много рядко пиша тук , но ви следя постоянно.
Първо искам да благодаря най-сърдечно на Aila за разсада ягоди, който ми прати миналата година. Всички се хванаха и вече ядем втора реколта вкусни и изключително ароматни ягоди. Flowers Strawberry  
Тази година в градината имам картофи, фасул (за зрял), лук и чесън за глави и разни други по малко.
Домати садих на 8 май (на открито). Разсада го взех от познати, който гледат много оранжерии. За пореден път се убеждавам, че най-важно за успешна реколта е разсада и времето разбира се. Всичко вървеше перфектно допреди 2 седмици, когато яко се маносаха за един ден. Орязах всички болни листа, напръсках с бордолезов разтвор и поръсих около корените с дървесна пепел и малко меден сулфат. И оттогава няма други поражения. Искам да ги напръскам с мляко и йод, но може ли с варено мляко или трябва да е сурово.

Имам 5 сорта домати - Розова магия, Ръгби, Пинк Рок, и още два на които им забравих имената.
С краставиците голям зор беше тази година, а миналата по това време вече ядяхме.  Сто пъти сях. Или не никнеха или охлювите ги изяждаха.
С магданоза си реших проблема. Насях го в кофи далеч от градината, стоя покрит с агрил докато поникне. Предни години нямаше и едно стръкче в градината или мравки го отнасяха, или охлюви го опасваха.
Тази година за първи път посадих и пипер. Пет корена Сиврия и около 30 корена Куртовска капия, засега са идеални. Сиврията е вързала.  
Извинявайте за дългия пост.

# 472
  • София, Студентски град
Аз днес откъснах две малки краставички, едната беше наядена от охлюв.

И извадих чесъна.

Доматите връзват много добре. Чак се чудя как ще изхранят толкоз плодчета.

Днес фейсбук ми припомни, че миналата година на днешния ден е зарозовял първият домат. По наблюдения понее две седмици по-късно някъде се развиват тази година. Да видим кога ще има зарозовял.

# 473
У нас тиквичките се надуват като балон, мисля че ако ги оставя още малко ще станат кръгли Stuck Out Tongue Winking Eye Не желаят да се удължават много, но набъбват скоростно, учетворили са се за 3 дни Open Mouth Добре, че ММ погледна днес и ги откъсна. Вилицата е за да личи размера:

Питомни ягоди тази година ММ сложи в съндъче и са до никъде, май няма и цъфтеж още, обаче не са на целодневно слънце, може би е за това. Или им е сгъчкано. Или е от купешката почва Thinking

# 474
Много се впечатлих от диничката на morskibriz. Може ли да кажеш разсад ли прави или директно в земята и кога ги сади? Какъв сорт са ? Татко си спомням, че преди няколко години също гледаше, но толкова големи никога не са ставали. В интерес на истината и не бяха много сладки. Тогава бях намерила едно пакетче и видях, че е гледал сорт Кримсон. Тая година затова купих Кримсон Суит, но като ги гледам как се развиват, а и твоите какви са вече малко съм скептична дали ще ги опитаме 😄.

# 475
Вчера извадихме картофите. Прилични са, поповото прасе е гризало от тях, но има хубави и за нас. Сяла съм ги на 01.04., не помня колко килограма бяха (може би 3 🤔), излязоха 20кг. Доволна съм, опитахме ги даже, вкусни са.
Извадихме и морковите. Сях ги на 10.03 при намаляваща луна, на повдигната леха, сорт "Нантес", излязоха 3кг (претеглих ги без листата). Доволна съм и от тях.
Събрахме и липов цвят от липата пред къщи.
Голяма суша при нас. Като вадихме картофите станаха едни огромни буци пръст. Нещо трябва да сея, някакъв сидерат, че преди картофите имаше спанак. На следващата пролет на това място мисля пак да сея картофи, че сляпото куче тук не ги намира. Проблемът е, че и миналата година имаше картофи на това място.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 476
Чудна реколта Фортуна, браво. Мойте моркови са от есента, гъсти са и периодично проскубвам едрите.
Днес нося един плик на колежка, но не съм се сетила нито веднъж да претегля колко съм извадила.
Морковче, точно тези дини са Кримсон. Засяла съм семената март в кофички. Изнесох ги на първи май и ги гледах в тунелче до края на месеца.
Скрит текст:
[/sppiler]
Едно Пикосо от мен. Това е само от един корен, за проба.
Засадихме 5кг. Ако не забравя да го претегля когато го вадим ще пиша колко сме извадили.  Утре ще вадим Агата.

# 477
Като извадите морковте 🥕 как ги съхранявате?

# 478
  • София
Аз да се оплача, че са супер зле доматите и вън и вътре.
Вътре са на онези петна, а навън оскубах още 20 корена и има сигурно още 20-тина тръгнали. Скубя и то с домати цели растения, щом вече дори не се ядосвам положението не е на добре.
Днес купих и аз някаква отрова и ще пръскаме тези дни, ако успеем да стигнем преди да заминем.
Иначе продължавам да бера доста краставички, почнах вече да раздавам, както и тиквички.
Нов опит с магданоз и моркови от неделя, да видим дали на трето сеене нещо ще поникне.
Обрах зеленият боб, доволна съм, от първо бране в оранжерията насаденият 2,1 кг. Като от Капитаното са 90% от набраните, а от Лоди само 10% . Нася е по едно и също време.
Така че май ще си остана само на Капитано, благодаря за този който го похвали. Лодито докато го рязах е една идея по-крехко, но и жълтият е крехък и ражда много повече. Отделно като узрее  и стане светъл знам, че трябва да го бера, а за зеленият Лоди ми е трудно да преценя Simple Smile

Скрит текст:

Скоро ще узреят първите две доматчета от болните растения в оранжерията...  :
Скрит текст:

Толкова порасна Детройта, доволна съм. За пръв път гледам цвекло. Кажете как може да се съхранява.
Ям  го и сурово настъргано, но май обичам повече варено. Има ли как да го консервирам?
Скрит текст:

# 479
Айла, виждала съм в магазините цвекло ( вероятно е сварено) във вакуумирани пликчета. Пробвайте цвеклото на сок, разреден с морков или ябълка, много е полезен и вкусен.
Предни години и ние посаждахме семена и си го хапвахме на салата с царевица, морков и много сусам.
Пропуснах да напиша, че аз лично го съхранявах в отделението за зеленчуци в хладилника, ако е в малки количества.
Вероятно ще се съхрани добре и в пясък.

Общи условия

Активация на акаунт