(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 070
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Хъммм бондюел имат  консерви с червено цвекло на кубчета... Иначе, да, това във вакуумираните пликчета, за което пише Ясмин също е варено.

# 481
Миналата година за първи път сяхме цвекло и моркови обаче чудна реколта изкарахме и се въодушевих и тази година доста да посеем. Ето това се получи, но ние ги държахме цяло лято и към края на септември ги вадихме.

Скрит текст:

Иначе за съхранението на морковите и цвеклото, ние ги затрапихме. След като ги извадихме, направих няколко редчета на които сложих морковите да полегнат плътно един до друг като по-долу на снимката и покрих всичко с пръст като бях изрязала листата. Обаче ние ги вадихме есента и реално цяла зима до февруари ядохме и нищо им нямаше. Една част бяхме сложили и в кофи с пясък, които обаче от време на време мокрехме с вода, но не ми хареса, защото после пясъка много полепва и трудно го махам от зеленчуците. Една част и в хладилника държах, и там доста изкараха, така че както ви е удобно. Варено и вакуумирано също е вариант, но не знам колко издържа така.

Скрит текст:

След като установих, че доматите ни са заразени с жилкова некроза, тази неделя всичко заразено сме го отскували, а останалите с дезинфекцирана ножица изрязахме старателно. Вчера ММ напръска с каквото му дадоха от аптеката и дано остане нещо накрая за хапване.

# 482
За пръв път гледам цвекло.   Има ли как да го консервирам?
На туршия е много вкусно и бурканите може да стоят 1г.
Скрит текст:
За 1кг цвекло са необходими 700г оцет, 100г захар, 2 дафинови листа, 1чл черен пипер на зърна, стерилизирани буркани. Цвеклото се измилва и почиства от дръжки, главите се сваряват цели за 30мин или 1ч ако са много големи. Маринатата от оцета, захарта и подправките се загрява в тенджерка да се разтопи захарта. Свареното цвекло се оставя да изстине, после се бели и нарязва, добре става на резени 3-5мм дебели. Бурканите се пълнят с цвеклото и се поливат с топла марината. Съхраняват се на хладно и тънмо. Готово е за консумация след 2 седмици. 

# 483
Прибрах морковите, защото няколко растения започнаха да правят семена. Достраша ме да не ги похабя.
Измих ги и ги сортирах. Дребните замразих цели, други на парчета, трети настъргани, оставих бланширани за лютеница (миналата година така съхраних, докато дойде време за лютеница).

# 484
И аз извадих половината моркови днес. Нищо не съм ги правила, но мисля да ги измия и прибера в кутията за плодове на хладилника. Цвеклото ми изкара семена, всичкото и го отскубнах и изхвърлих, Останалите домати на реда с жилкова некроза също са болни.  На следващото ходене ще  махна и тях, дано не се заразят и по-далечните. Откъснах 7-8 домата от Лабрадора, но не успях да извадя семена. Много ме е яд. Намерих само две семенца.

# 485
Aila, ти вече и отгледа реколта от цвеклото, моето още си стои на фаза разсад 😂. Не остана място при нашите за него, а и голяма част се изхвърли. Баба ми преди време пикира и като порасне ще взема. При нея няма къде. Сигурно ще станат към 10-15 коренчета. Тя иска само 1-2 коренчета като си прави туршия да си я оцвети.
И моите втори моркови не поникнаха. Семената бяха от Била сорт Нантес, но нищо не излезе. От първите доста поникнаха, но нали съм пишман градинарка нищо няма да стане и от тях. Не си заравних мястото😆 и където има дупки се задържа вода и татко каза, че ще изгният. Едните вика ще са преполяти, а другите сухи. Със вторите се старах, а то  нищо не поникна. Та нямат късмет моите моркови😂.
На баба ми доматите пък губат цвят. Във фейсбук чета да съветват да се пръска с Ка- бор. Изсъхва цялото съцветие и така. При нея има много малко вързали домати тая година. Мината по това време вече май всички бяха отрупани. И краставици няма.
Земеделието ми стана интересно в години, в които трудно се отглеждат зеленчуците. Тази година още повече нямам търпение за тия домати и ги чакам с нетърпение,  защото са много сортове и ми се иска да ги опитаме.

# 486
Морски бриз, следващите лабрадорчетата ще имат семена, дано не се разболеят до тогава.

# 487
  • София
Не събирайте семена от контактни с болести растения! Не се знае докъде е заразата!

# 488
  • Пловдив
И аз вадя моркови, но моите толкова на рядко поникнаха, че ще ги изядем на салата. Поня няма да мисля как да ги съхранявам Simple Smile.
Сега се чудя какво да засадя на тяхно място. Вие какво садите?

Aila, и аз правих мариновано цвекло в буркани преди няколко години. Много хубаво става, все едно е току-що сварено ,но е леко киселко.

И снимка от първата реколта. Simple Smile Кейла ми хич не върви Sad.
Скрит текст:

# 489
  • София, Студентски град
Извадих и аз няколко моркова за проба, за пръв път отглеждам и въобще не знам кога да ги вадя. Вече май знам.
Вчера пообрах по-големите шушулки боб, които отидоха на манджа - не бяха много.

# 490
  • Бургас
За пръв път гледам цвекло. Кажете как може да се съхранява.
Ям  го и сурово настъргано, но май обичам повече варено. Има ли как да го консервирам?
Правилно са те посъветвали - заровено. Моите съседи, го заравяха в пясък и си заминаваха късна есен за Бургас. Идваха периодично за консерви и винаги си тръгваха и с голям чувал цвекло. Зетът имаше някакъв здравословен проблем и заради него отгреждаха големи количества.Успех!

# 491
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Извадих и аз няколко моркова за проба, за пръв път отглеждам и въобще не знам кога да ги вадя. Вече май знам.
Вчера пообрах по-големите шушулки боб, които отидоха на манджа - не бяха много.

С морковите е относително кога да се садят(аз лично съм от ноември до май- в оранжерия и на вън). Според баба когато така започват да се разклоняват, значи почвата е глинеста. Или сменяте мястото или добавяте пясък, да да могат да растат право.

# 492
  • Перник
И аз онзи ден извадих 3 моркова за проба - ами готови са. Днес смятам да пробвам и цвеклото. Миналата година го вадих чак през ноември и първо го държах в кофа с пръст навън, а като застудя повече прибрах останалото в отделението за плодове и зеленчуци в хладилника. Там изкара до края на януари може би.

Вчера следобед сме имали буря с много вятър и малко градушка. Имам няколко полегнали корена домати, но за щастие не са счупени Simple Smile

# 493
Светла, в кои район си? При нас в Мусачево вчера имаше гръмотевична буря и валя доста следобяд .
Вечерта в мокрото обрах малко (около килограм) зелен боб. Много е народил и е много вкусен днес го сготвих . Няма обиране от около 20 коренчета.
Навън е . На открито берем и корнишонки и крокодилки.
Пъпешите и дините цъфтят и имат вързали плодчета. Много са пораснали.
Картофите от ранните са за вадене .
Лука и чесъна правят глави. Морковите са мънички при нас дръпнах два да ги видим и опитаме. Само колко са вкусни и сладки и ароматни.🤩
Вътре в оранжерията имаме от розовите сортове домати почти озряли. Чушките бяла, черна капия и Козирог са вързали.
От козирога си имаме вече доста пораснали чушки. Другите са мини бебета.
Патладжаните са вече десетина сантиметра дълги. Краставиците и тиквичките в оранжерията плододават добре.
Ради, корнишонките, които сяхме заедно и при мен се появиха . Шест коренчета съм засадила, стана хубав разсад и вече цъфтят доста пораснали.
Успех на всички и много плодородие, награда за труда ни.🙏

# 494
  • Перник
Mamma.Maria., в Перник съм, квартал Църква. Оказа се, че в другия край на квартала (на ок. 3 км.) градушката е била сериозна. Днес пак е валял проливен дъжд, но и в центъра на София, където прекарвам по 8 часа на ден вече 1 час не спира да вали.

Общи условия

Активация на акаунт