(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 47 217
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря, Недоволна и аз на слънчев пригор го правя, но искам да чуя и вас.
Колко да го е пекло в сряда е било само 43градуса. Днес е хлад, само 37,6.
Ефи, моркови не се разсаждат, казвам го от опит.
Мойте бяха много гъсти. Съседката кана, че не е проблем да ги разсадя. Да, ама не. Само си играх. Добре, че само с няколко опитах. По етапно скуби по едрите да растат останалите, ако не ти се иска да ги жертваш още малки.

. Добре

# 601
Слънчевият пригор не зависи от температурата. Случвало ми се при есн сорт с малко и вижави листа, а при мене е почти невъзможно да се качи над 30. Не трябва да ги пече дълго пряко слънце.

# 602
  • София
😂 😂 Ама, то нали навсякъде пише, че на доматите им трябва 6-8часа слънце🤦‍♀️

# 603
😂 😂 Ама, то нали навсякъде пише, че на доматите им трябва 6-8часа слънце🤦‍♀️
На целите растения, а не на самите плодове! Обикновено листата ги засенчват успешно.

# 604
  • София/Варна
Аз да ви покажа аспержов боб. Друго нямам , а има и много корнишонки. Едните приличат малко на късоплодни краставички кой знае кое семе паак е било сбъркано.

Един ред една касетка ☺️. Има още един за бране, а има и още много нежни. Много ражда това бобче. Давайте идеи за консервиране.
Рецепти на мен за готвене на фурна.
Как се казва този боб?

# 605
Аспержов боб. Ей това семе бях купила. Майка, беше сготвила, опитах го вкусен е, хареса ми. Леки май е изпуснат, защото някои вече имаха вътре бобчета.

Другата седмица се надявам на повече

# 606
Аспержов боб- много го харесваме вкъщи, че не прави конци. Бера, режа, бланширам, малко да се изцеди и в торбички във фризера. С него готвя гювеч с месо или постен, с картофи.
Тази година при мен не поникна. Нещо не мога да се разбера с него. При свекърва ми вирее добре.

# 607
Привет, когато си правих разсада, тъй като сега се учим, надписах табелки, но се изтриха, догодина ще слагам тиксо и после сяхме смес. Сега имам чувство, че само черита съм сяла, едни високи отрупани растения с гроздове доматенца, от Лидл бях купувала кампари и взех семенца, ама чак толкова много. Все още нямаме вода на мястото / това ВИК е  голямо недоразумение/ с поливам по капризните зеленчуци, доматите са на самотглеждане, разчитам на ромата. Но има краставички корнишони и Гергана, супер моркови, магданоз, картофи, лук и разни билки. Обаче тиквичките ни са основна лятна храна, но изкубах 3 заболели корена, ядем само зелени тиквички, а жълтите излязоха традиционни,  не ми допадат. Имам и тикви с голи семки.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 16:03 от vselena

# 608
  • София
Градинари и градинарки, как поливате в тези високи температури?

Аз пуснах капковото на всичко в петък вечер, не беше поливано няколко дни. В неделя сутрита го пуснах на всичко без доматите. Ясно ми е, че краставици се поливат всеки ден, но не мога. И сега се чудя дали всичко ще оцелее до вторник вечер, т.е утре, а след това ще имам възможност чак идващата неделя 23.07? Има вариант да отворя кранчетата на капковото пак на всичко без доматите, а само тях да  оставя чак за неделя?

# 609
При нас е жега и суша. Миналата седмица пусках капковото в четвъртък сутринта, после в неделя сутринта.
Сякаш на доматите им идва в повече, а на краставици и тиквички по-малко. Утре сутринта мисля да полея само пипера, тиквичките и краставиците.

Доматите ми се развалят. Имам на два или три корена на плодовете от долната страна тъмно кафяви петна. Откъснах ги, хвърлих ги. Запазих два, за да занеса в аптеката за консултация. Разгледах много внимателно растенията, нямат видимо нищо. Тези болни плодове са на първа, втора китка, нагоре са добре, но са по-дребни.
Ето как изглеждат.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 610
  • София
С таймер за поливане няма ли да стане? Виждал съм и механични, в случай, че няма прокаран ток и не са скъпи Blush

# 611
Ние сме с жеги вече трети месец. Поливаме на всеки два дни обилно, вечер. С ръчна помпа и лейка, както вече писах.

# 612
Ние поливаме на 2 дни, защото всичко пресъхва много бързо.
Сега ще сляза да извадя лука и да го зазимяваме вече.
Имаме доста оформени тикви, за сметка на това, че тиквичките раждат по една на всеки две седмици, а домата масово е с плод само на първа китка.
Ягодите така бяха увяхнали, но като ги поляхме се ококориха едно хубаво, иначе щяха да умрат в тези жеги.

# 613
  • София
Аз поливам максимум два пъти седмично. Повечето нямат проблем с това.
Дори сега докато бяхме извън България, краставиците и то в оранжерията са оцелели от четвъртък до събота, тоест 9 дни без поливане.
Ако хубаво се полее поне при нашата почва изкарват и повече от 2-3 дни при необходимост без поливане.

# 614
Ние сме с таймер. Поливаме всяка нощ като на всеки час има 15мин. пауза. На краставиците им е малко. ММ ще опъне втора лента следващия път. Патладжана също е с две ленти. Доматите се поливат по 3ч. всяка нощ. Другите неща по цяла нощ.Картофите не поливаме вече.
Почвата е песъчлива. Никаква влага не задържа.

Общи условия

Активация на акаунт