Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 19 522
  • 572
  •   1
Отговори
# 450
  • пустинята Гоби
Децата не могат да се пазят. Да, ако момчето беше изчакало, друго щеше да е. Ама има шофьори, които натискат педала като видят пешеходец и понякога не може да се прецени, далеч ли е, близо ли е. На въпросната пешеходна пътека спират 95% от колите и това дава някакво чувство за сигурност у пресичащия. Говорим за 15 годишно дете, което вероятно е научено да пресича, ама и за него е било тъмно, колата е връхлетяла, не е преценило ситуацията и прочие. Понеже до нас има също пешеходна пътека, почти всеки ден се случва да си спася сама живота на нея. Хем съм вече наполовина пресякла, не е да кажеш да не съм преценила ситуацията - някои същества зад воланите са толкова неадекватни, забравят, че са хора и натискат педала, докато пресича човек и е почти на отсрещния тротоар.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 09:59 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 451
Да, това го пропуснах, но много пешеходци, които не са шофьори, не го знаят - на тъмно пешеходците не се виждат, ако са на тъмно извън обсега на фаровете. А да се кара на дълги светлини (тогава ще се виждат) е забранено. И много нешофьори си мислят, че както те виждат колата, така и шофьорът ги вижда тях. Да, ама не. Това е физика.

Ако се ползват светлоотразители по дрехите, ще светкат в тъмното и ще ги виждат.
Дългите светлини не помагат. Само светлоотразител.

Една и съща снимка без, с малък на ръката и с жилетка

# 452
  • София
Мъжът ми цитираше как някой се оплаквал, че си счупил колата на "гърбица, маскирана като пешеходна пътека". Т.е. хич не е имал намерение да спира на пешеходната, обаче измамен.

# 453
Мъжът ми цитираше как някой се оплаквал, че си счупил колата на "гърбица, маскирана като пешеходна пътека". Т.е. хич не е имал намерение да спира на пешеходната, обаче измамен.
В Бургас заорах с дъното на колата на такава гърбица. Но наистина не се виждаше,понеже не беше нашарена като "зебра",а само с няколко бели ленти образуващи ромбове.

# 454

Е, то на пешеходни пътеки не се спира по принцип. Спира се само ако има човек на пътеката или готвещ се да стъпи на нея, нали? И щом онзи си е счупил колата, но не е бутнал никого, значи на пътеката не е имало пешеходец и не е трябвало да спира.  Впрочем вече пътеките-гърбици масово са много добре направени. Още по-умно е нещо, което виждам по "Патриарха" - гърбиците (пак много добре направени) са ПРЕДИ пътеката, което е много умно. Но някога се правеха едни такива гърбици, че и с 30 км/ч да минеш пак рискуваш някой носач. Та без контекст на случката не мога да осъдя този познат на мъжа ти.

А за светлоотразителите по дрехите съм 100 пъти ЗА. Супер работа вършат, ама... И ги има всякакви, даже едни ленти, които се самонавиват около ръката.

В Бургас заорах с дъното на колата на такава гърбица. Но наистина не се виждаше,понеже не беше нашарена като "зебра",а само с няколко бели ленти образуващи ромбове.

Някога в Добрич имаше една такава гърбица, пред която карах всички пътници да слязат от колата и после минавах през нея с 10 км/ч. И после пак ги качвах...

# 455
  • София
Е добре, не да спира, но да намали...
Впрочем, пак от него съм чувала, че в Швейцария дори на безлюдна пешеходна се спирало, иначе те снимат.
Някакъв сърбин, докато го разбере, минал 3 пъти през едно и също място, за да види защо има светкавица. После се обадили от общината да питат има ли нужда от помощ (т.е. с всичкия си ли е)

# 456
  • пустинята Гоби
Преди пешеходна пътека задължително се намалява, защото видимостта често е лоша и е добре човек да е подготвен. Вярно е че има пешеходци, които скачат изневиделица, точно затова ако се намали скоростта, вероятността да се случи нещо непоправимо са свежда до минимум.

Мен ме е блъскала кола и понеже случката е от преди 30 години, когато шофьорите все пак караха по-внимателно, последиците бяха минимални.

# 457
  • Буркина Фасо
ако на мястото на пеш.пътеки поставят подлези/надлези  дали ще има блъснати пешеходци?

# 458
  • София
Честно казано - мисля, че ще има, защото ще си спестяват слизането/качването и пак ще пресичат отдолу
Разбира се, че преди пешеходна се намалява. Там постоянно има пресичащи, нали е пълно със заведения, а и хората се разхождат по пешеходната част.

# 459
  • пустинята Гоби
Не може на всяка улица да има подлез/ надлез, за да могат идиотите спокойно да карат като ненормални.

# 460
Така е. Но и 50 км/ч не е каране като ненормален, а ако в слънчев ден, когато слънцето ти свети в очите, не видиш, че в сянката на тротоара се мота човек, и той скочи рязко на пътеката, белята пак ще стане. Затова ако проявят малко съобразителност пешеходците и себе си ще пазят, пък нека са си в правото.

# 461
  • Пловдив
Преди пешеходна пътека е силно желателно намаляването, аз лично и често вдигам крак над спирачката в готовност. Учудвам се, че изобщо това се поставя под въпрос. Идеална видимост на много метри около пътеката почти никога няма и няма как да си сигурен, че някой няма да изскочи. Изказването на човека с маскираната гърбица е много смешно и много показателно, почти бисер. Поне аз не мисля, че бих намерила за автора му оправдания от контекста, за каквито говори ЧС. Wink

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 12:17 от Магдена

# 462
Днес имах разговор с една госпожа, която изказа възмущение от последната катастрофа, в която загина 15-годишното дете. Според нея, когато човек кара пил, трябва да се движи с не повече от 30-40 км/ч, за да има време да реагира, а и да не стане беля, ако все пак удари някого. Не е проблем това, че пиян водач кара кола, а че се движи бързо. Трябваха ми няколко секунди да осмисля чутото.

# 463
  • Пловдив
Така е, ама не знам кое е по-лошо - пиян с 30, или трезвен с много. Wink

# 464
Да, но и шофирането пиян и шофирането с превишена скорост не са позволени от закона и са предвидени санкции.

Общи условия

Активация на акаунт