Мамо, вече ритам с ръчички и крака, но до ДЕКЕМВРИ вътре ще стоя - ТЕМА 4 (2023)

• 38 078
  • 721
  •   1
Отговори
# 540
Devilche аз почти не съм имала, само в началото мо ставаше гадно от миризми, и само преди един преглед много ми се повдигна, но като цяло почти не съм имала повдигане/ повръщане.
Момичета аз преди да разбера че съм бременна бях в Рим и минах няколко скенера на летището,  мислите ли че може да е станало нещо?
Честито на всички които са излезнали резултатите от пренатестовете, аз още чакам и като ви чета ми се свива душичката......

Всичко ще е наред!
И аз не съм знаела, че съм бременна, а бях на екзкурзия, летища, автобуси, сафарита, гмуркане ... просто ще са едни много печени бебета 😎❤️❤️❤️❤️

А
Извинете ме, ако досаждам с моите колебания относно изследванията, ама....тъй като ми излезе пренатеста, а утре бях намислила да ходя на БХС в Майчин дом, дали да го пропусна и да ходя само на ФМ някъде на частно, че времето минава, а не съм си записала час?

# 541
  • София
Ако имаш пренатест, БХС-то е излишно,  освен за рискове от прееклампсия. За ФМ, където и да се опиташ да запишеш, кажи в коя седмица си, иначе може да ти предложат часове чак през юли!

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 19:16 от ЛейдиРоуз

# 542
  • София
БХС в МД се прави след ФМ, така че първо ФМ, след това БХС.

# 543
  • София
На мен в Щерев ми казаха обратното - първо БХС на 1ви юни и ФМ - на 02.06.

# 544
  • София
В Щерев е така, те си имат тяхна система за БХС. За това уточних че за МД се иска  ФМ първо, бях ви пускала линк назад за условията за взимане на кръв.

# 545
  • София, България
В МД срещу 40 (може вече и 50 да са ) лв. Могат да направят ехографски преглед на който взимат мерките за БХС. Но за мен феталната си е важна, също и БХС, въпреки пренаталния тест. Simple Smile има свободни часове за не толкова търсени лекари, така че ще се намери все някъде свободен час Simple Smile

# 546
  • Бургас

Осигурявам се на максималния праг, доходът ми е по-висок. При болничен реално ще ми бъде изплащан процент от осигурителната сума- въпросните 3400, а не реалната брутна заплата, така ли?
Точно така. 80% от осигурителния доход за 18 мес назад. За съжаление 3400 е прага от април миналата година, преди това беше 3000, та пак пада за сметките когато си на макс. И аз съм като теб, но това е положението.
В сайта на НОИ има много хубави разяснения и за болничните и за майчинството, може да ги разгледате.

Таничка,супер си го обяснила. А след тези 180 дни ставката за майчинските ги преизчисляват 24м назад от коя дата?

Пускам ти инфо да четеш за майчинството. Има и много хубав калкулатор на сайта на НОИ. Само трябва да имаш пик и директно като въведеш термина си виждаш и осигуряването ти до момента, както и кои периоди взима.
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/
Пускам линк и към калкулатора http://reps.nssi.bg/CalculateMaternityBenefits/

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 20:56 от *Таничка* МГ 2/5

# 547
Таничка,супер си го обяснила. А след тези 180 дни ставката за майчинските ги преизчисляват 24м назад от коя дата?

За гаденето-има ли друга дама тук като мен без да е имала гадене до сега? Вече се притеснявам, а съм в 9+2 дни 🙄
След 180 дни, ако се издаде болничен след телк би следвало базата да е същата и да се изчислява по същия начин, от 45-дневния болничен вече е 90% от средно дневния осигурит. доход

# 548
Аз патувах в 8г седмица със самолет отиване връщане за 6 дни 4часа и 15 мн ми беше полета нямах проблем със кръста или корема но по време на патуването ми се гадеше болешима главата не се чуствах ок а след него се чуствах като парцал защото неможах да си отпочита въпрост на организам при всеки е различно

# 549
Аз два дена след трансфера пътувах със самолет, док беше казал, че още на следващия ден мога да се прибирам в България. Не мисля, че е чак такова облъчване от ренгените им.

# 550
  • София
Аз пътувах също 8ма седмица, за три дни два полета, eдинствено кацането беше гадно, че много рязко слизаше надолу и от там налягането е гадно. Ама за 3 часа полети няма драма

# 551
  • Somewhere beyond the moon and stars
Аз минавам поне 1-2 пъти седмично през такива скенери за оръжие (не рентген, не е и като медицинските скенери), както с първата ми бременност, така и сега, не ми е хрумвало да се притеснявам.
Работещите в някои държавни институции пък си минават всеки ден през тях.
Мисля, че ако има някакво лъчение, то е съвсем минимално.

# 552
Момичета, работя на въпросните скенери на летището. Вие не минавате през рентгена (там минават вещите ви), а през металдетекторна рамка. Рамката няма рентгеново лъчение, тя работи най-просто казано с магнитно поле и е опасна единствено за хора с пейсмейкъри. За бременни няма проблем, но ако се притеснявате, а Ви предстои пътуване и проверки, можете да си носите бележка от АГ за бременността и да молите да минете отстрани на рамката поради бременност. Никой няма да Ви откаже, но ще Ви извършат ръчна проверка, която поне според мен може да е по-неприятна от едно минаване през рамката и аз лично предпочитах да си мина на рамка.

По въпроса за телк-а. Предната бременност излязох в болнични още от 5г.с, тъй като прокървих и трябваше да лежа. Съответно не ми стигнаха дните и се наложи да мина на телк. Сестрата при лекаря ми ми издаде протокол за явяване на телк, минах комисия и ми продължиха болничния до термин. Не съм имала проблеми, само известно забавяне, тъй като хванах летен период и бяха в отпуски комисиите. Болничният се издава със задна дата и не е проблем. Неприятното е, че ми забавиха и парите, предвидете го като евентуална възможност .

Честито на момичетата с хубавите новини от тестовете, дано само такива да имаме!

# 553
  • София, България
И аз се зачудих какви са тия скенери по летищата, ама нали съм пътувала само веднъж в живота си със самолет, реших, че нещо не знам Grinning аз съм минавала през металдетектори неведнъж, последно на 6 Май на военния парад.

# 554
И аз се зачудих какви са тия скенери по летищата, ама нали съм пътувала само веднъж в живота си със самолет, реших, че нещо не знам Grinning аз съм минавала през металдетектори неведнъж, последно на 6 Май на военния парад.
Да ти кажа има и едни бодискенери, ама ние тук сме далече от тях, а и на повечето летища, където ги има, си има опция да си минеш и през обикновената рамка, така че няма какво да ги мислим 😁

Общи условия

Активация на акаунт