Защо искате деца ?

• 71 027
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 130
Ако една жена завършва висше образование на 23 г. и тепърва започва кариера, й трябват поне няколко години да се утвърди в професията си, за която е положила усилия да учи/стажува. И ето хоп 30 идват.
Брей, а моята жена как се е излъгала да роди 2 деца преди 30? Кой жена беше писала горе - да работим има време цял живот, ама да раждаме деца не може на всяка възраст.
Пенсионната възраст е 63 години за жени сега, а докато се пенсионира този набор може и 70 да я направят. Така че имаш 40-45 години да работиш. Ако ще вземаш майчинство през някои от тях така или иначе, толкова ли е важно в началото или средата на трудовия път ще е?
Моята жена като роди и беше майчинство, като се върна вика брей, еди-коя си колежка дето почнахме заедно я повишили. Добре ама след някоя година и онази пък роди и излезе майчинство и тогава повишиха жена ми, така че пак си вървят заедно.

# 2 131
Извинявайте, ама в коя година живеете да попитам като леля Мария с капсулите Simple Smile Какво гледане от баби. Simple Smile Аз се виждам да работя поне до 70 г. възраст и откъде сили, време и т.н. да изгледам и внуците? За децата дано да смогна Simple Smile

# 2 132
  • София
Дори и да не работят бабите, те не могат да отговарят за решенията на децата си да имат свои деца.
Пък и в днешно време при тази мобилност - винаги съм се чудила на баби, готови да напуснат работа и да ходят да живеят с месеци и години на другия край на света, разделени от мъжете си, за да са в услуга на децата. При това за сравнително млади баби иде реч.
Чак такава отдаденост, че да зачеркнеш живота си, защото детето ти е решило да живее по определен начин и да те ползва като домашна помощница и бавачка!

Да не говорим, че наистина има огромна разлика между времето, когато нашите баби се пенсионираха на по 45-50, майките ни на около 60, а нашите набори реално трябва да работят до 65-70.

# 2 133
Извинявайте, ама в коя година живеете да попитам като леля Мария с капсулите Simple Smile Какво гледане от баби. Simple Smile Аз се виждам да работя поне до 70 г. възраст и откъде сили, време и т.н. да изгледам и внуците? За децата дано да смогна Simple Smile

Извинявайте, ама аз съм го виждала. Различни култури, виждания и разбирания. Много ясно, че ние няма да си помагаме - сега стана модерно всеки да гледа само себе си и после се чудим що жените не се лъжат да раждат или ако раждат, да не раждат повече от едно.
Много е удобно само жените да обвиняваме - цялото ни общество като такова е виновно.

# 2 134
  • София
Ариел, какво означава всеки да гледа себе си?
Как си представяш чак такава отдаденост, че една майка да зачеркне своя живот, съпруга си, работата си, другите си деца, дома си и да отиде да отглежда с години внучето, а след като вече няма нужда от нея - просто да си събере багажа и да се върне обратно, но животът й вече да е заминал на кино.

В други култури го правят, защото майката е зависима от семейството. Първо от мъжа си, после от сина си или зет си. Тя няма избор.

# 2 135
Fever Ray, аз викам, че точно ние с теб вече сме си родили децата, някои са ни даже изгледани, да му мисли който си прави сметките за баби и роднини. Много е различно от през соца и младите баби.

# 2 136
  • София
От предишното поколение съм чувала оплакването-поститижение от майки спрямо свекърви: Аз сама си гледах децата.
Тоест тогава е било норма наистина децата да ги гледа цялата рода, най-вече бабите. А също това произлиза и от живеенето в една къща с родители или много близо до тях. Така че има нещо вярно, но сегашното поколение на млади жени мисля вече твърде много се е отдалечило от идеята.
Хич не са живели в една къща или наблизо, моето поколение е отгледано от баби, които често са били и на другия край на страната. Просто майките раждаха рано, бабите се пенсионираха на 55. Моята с асма се пенсионира и по-рано. Сега като се работи и след пенсия, а пенсията е на 65 коя баба ще ти гледа детето. Моята майка ме е родила на 21 и като родих аз, макар и на 31, тя беше още във вихъра си, изобщо не ми е хрумвало, че трябва да си зареже работата и живота, за да ми гледа детето. Та от пенсионната възраст е най-вече и ранното раждане, не от живеенето в една къща.

# 2 137
Зависими ама друг път примерите, за които пишех и работеха, но това не им попречи да съчетаят и едното и другото - дъщерите им имаха добри кариери, докато бабите помагаха. Така се навиваш да родиш и второ и трето и парите ти стигат. Хората се подкрепят и поддръжат много ни е удобно да принизяваме подобна подкрепа и да казваме как жените били подтиснати и необразовани - друг път въобще не е така.

# 2 138
На позната баба и /прабабата на детето/ го гледа месеци наред, отгледала е и първото дете на позната ми, че и познатата ми е гледала като е била малка. В общи линии 3 поколения е гледала тази баба.
Друга свекърва и взе майчинството втората година, прекъсна работа за да гледа внучето.
Друга позната си вземаше всички платени и неплатени отпуски и заедно с другата баба от страна на мъжа помагаха за внучетата.
Едната ни бавачка също ходеше да помага за внучка си в съседен град или внучка и идваше тук за уикенда.
Братовчед на баща ми по цяло лято оставяха децата на село при родителите му. После пък жена му помага за нейното внуче, няколко месеца пое майчинството.
Свеки помага на мен и никой не я е забравил или отпратил, всеки ден се виждаме, тя обожава внука си.

# 2 139
И за пореден път, бащата не фигурира в картинката.

# 2 140
  • София
Е, как точно става това, когато не живееш в една къща или наблизо до младите? Че и да работиш, и за мъж и деца да отделяш време, и внучета да гледаш.
Пък и къде са бащите на внуците?
И защо дъщерите трябва да гонят кариера, а майките да зарязват своята, за която се предполага да са се борили самите те до момента с раждането на внучето?

Нас със сестра ми ни гледаше едната ни баба често, но тя никога не беше работила, беше се омъжила и родила много рано, та беше много млада баба и с много свободно време, живееща в съседния апартамент. Родителите ни периодично работеха в чужбина, но по времето в България си ни гледаха те.

То и аз обожавам внучка си, но това няма общо.

# 2 141

Извинявайте, ама аз съм го виждала. Различни култури, виждания и разбирания. Много ясно, че ние няма да си помагаме - сега стана модерно всеки да гледа само себе си и после се чудим що жените не се лъжат да раждат или ако раждат, да не раждат повече от едно.
Много е удобно само жените да обвиняваме - цялото ни общество като такова е виновно.

Те много от тези баби в другите култури са на твоята възраст. Как си представяш да вместиш в живота си отглеждане на внуче?

# 2 142
  • MI
Дори и помощта от бабаи не е решаваща. Ето, в Италия масово помагат бабите ако не са много далеч или не работят. Ама като казвам масово, масово, че и дядовците, който е свободен. И пак като гледам не решава проблема с раждаемостта. Май достъпа до ясли и защитеността на работното място се оказват по-важен фактор.

# 2 143
  • София
От предишното поколение съм чувала оплакването-поститижение от майки спрямо свекърви: Аз сама си гледах децата.
Тоест тогава е било норма наистина децата да ги гледа цялата рода, най-вече бабите. А също това произлиза и от живеенето в една къща с родители или много близо до тях. Така че има нещо вярно, но сегашното поколение на млади жени мисля вече твърде много се е отдалечило от идеята.

Има го това. Сега на запад преминахме в по-индивидуалистично насочени общества, което си идва и с минусите. Но не беше толкова отдвна живеенето с цялата рода та да сме забравили минусите - като например тарторстващата свекърва, която не навсякъде е отживелица дори.

Иначе жените да раждали до 30, ама после като я зареже хубавеца с няколко деца, без доход и покрив, се вика защо тя не е мислила и не е избирала правилно, а не се натирва хубавеца да ходи да си поема отговорността за децата. Та и аз не разбрах къде е ролята на мъжа в цялата схема, освен да дава наклон.

# 2 144
  • Пловдив
И за пореден път, бащата не фигурира в картинката.
По тая логика - и майката не фигурира, освен като автор на поста. Wink

Нели, не решава проблема, много фактори са, но може да допринесе.

Общи условия

Активация на акаунт