Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 742
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Може ли да се продаде имот без изготвяне на предварителен договор?
Може, при кредит от банка става с изрично съгласие на банката, за ОББ миналата година. Относно 10% изискуеми, отново със съгласието на банката, ако купувачът не иска да ги преведе без договор, предоставя банково извлечение за наличието им, ако са в друга банка, ако са в същата не е необходимо.

# 121
Погледнете го от добрата страна, поне умират имотни Grinning
Не е само до ковид и стрес, а до начин на живот. Много хора ядат лошо, пият, пушат и грам не спортуват. това бих казал ни мори повече от стреса и ковида.

# 122
  • София
Има ли значение ковид или начина на живот влошен от него? Фактите са такива - има спад на продължителността на живота. А тук май говорехме за имотният пазар в България Simple Smile

# 123
има значение , защото после ще се появи потребителката , която ще каже че не е регулирано ... айде не е .

# 124
  • Sofia
През декември бях направила извадка за имоти в Банско. После си промених търсенето и забравих за файла. Днес проверих имотите там - над 60% от обявите вече не са налични. Предполагам означава, че са продали имотите. Някоко имота са налични, но с повишени цени. Останалите са си там на същите цени, намаление няма Sad
На практика спад на този пазар засега няма. Оглеждам имотите по морето, но май и там е същото.
Като цяло къде бихте си купили ваканционен имот на морето? Има ли хубави, затворени комплекси, но без сериозни проблеми? Попаднах на една тема за собственици в Green life и веднага се отказах да гледам там - коментират се някакви големи проблеми с управляващата агенция. Има ли подобни, хубави комплекси по морето, които се управляват добре и може да се намери апартамент на прилична цена?

# 125
Спад, че няма.. няма наистина... не е сигурно и дали ще има, но при една хипотетична ситуация - какъв спад в имотите би ви задоволил? 10 000 евро? 20 000 Евро?
При един имот за 200 000 евро, който е добър имот приемно с два основни минуса ( няма удобно паркиране в района и е на първи жилищен етаж). Наистина ли един спад от 10 000 евро принерно.. ще е достатъчен за повечето потенциални купувачи? Едно 5% намаляне на цената ще ви устройва ли в действителност?

Защото мнението ми за 80% от Българското население ( тъжно ми е от този факт, но е истина), за да купи имот спокойно без да му е скъпо - имота не трябва да минава 40 000 - 60 000 евро.

# 126
  • Sofia
В случая говорим за ваканционен имот. За мен това е нещо, което ще се ползва 1-2 месеца в годината, така че да, 60 000 евро ми е приемлива сума, ако има спад бих очаквала около 10% да е. За малък, двустаен апартамент в планината мисля е разумна сума, просто някакви вложени пари, без да се ползва много.
На практика въпросът е по-скоро да се улучи моментът на купуване, а не толкова сумата. Ако е инвестиция в имот, естествено бих искала да не го купувам на пика на цените и след това да се чудя как да го продам. Затова въпросът е дали да изчакам до есента, ако предположим, че все пак тази година ще има лек спад. И 10% да са , защо да го купувам сега, а не след няколко месеца (пак казвам, ако предположенията за лек спад на пазара се случат).

За имот в София е съвсем друго и там са ми коренно различни изискванията както и сумите са далеч над тази.

# 127
  • Бургас
NBM, разгледай "Форт Нокс". Имат и доста вторичен пазар в различните си комплекси. Не съм чувала големи скандали да има с поддръжката. Има си и форум на собствениците, предимно рускоговорящи, не съм видяла да споделят за големи проблеми.
https://www.fortnoks.bg/resell/

# 128
Защо би купила имот и после би се чудила как даго продаваш? Звучи като да не знаеш какво искаш или че искаш да спекулираш. Ако го купуваш с някаква цел не би те интересувало дали ще има спад.

# 129
  • Sofia
За първи път чувам някой да се учудва, че човек търси ликвиден имот Simple Smile
В случая - има вероятност да ми потрябва по-голяма сума за друг имот след 5 години, може и да не ми потрябва, но дори и да нямаше такава причина - защо някой би си купил неликвиден вакационен имот? Специално за ваканционните има много голяма вероятност след 5-10години на човек да му писне да ходи на това място.

# 130
Аз пък често срещам такива като теб, които не знаят какво искат, но пък го искат много. Ако имаш ясна цел какво искаш и търсиш, не ти трябват 5г. Или ти искаш бетон банк, ама да не падат имотите ако може, че да не изгубиш. Ако не си от хората, които биха ползвали дългосрочно един ваканционен имот, тогава защо изобщо търсиш да купиш такъв? Не е ли по-удачно имот в някой голям град. Там също са ликвидни, пък и наем можеш да им вземеш.

# 131
  • Sofia
Не знам защо реши, че искам нещо много Simple Smile
Както и че не купувам и в големия град, не давам под наем и т.н.
И двете не са верни, но не е в това въпросът.
Темата е за цените на имотите в България, аз съм точно по нея. Гледам, коментирам накъде са по моите наблюдения.
Зор за ваканционен имот нямам. Ако нещо ми хареса и реша, че си заслужава - ще взема. Ако не - здраве да е, ще инвестирам в друго.

# 132
  • София
Спад, че няма.. няма наистина... не е сигурно и дали ще има, но при една хипотетична ситуация - какъв спад в имотите би ви задоволил? 10 000 евро? 20 000 Евро?
При един имот за 200 000 евро, който е добър имот приемно с два основни минуса ( няма удобно паркиране в района и е на първи жилищен етаж). Наистина ли един спад от 10 000 евро принерно.. ще е достатъчен за повечето потенциални купувачи? Едно 5% намаляне на цената ще ви устройва ли в действителност?

Защото мнението ми за 80% от Българското население ( тъжно ми е от този факт, но е истина), за да купи имот спокойно без да му е скъпо - имота не трябва да минава 40 000 - 60 000 евро.
Мен ще ме устройва спад от 50%.

40-50к не са никаква сериозна сума вече, направо джобни.
През последните 10 г адски много хора взеха да вадят много пари. 50к им са дохода за няколко месеца.
Няма нищо общо с 2000та. Факт.

Ваканционен бих взел само ако не го продавам в бъдеще и ако бих живял примерно 1 година хипотетично в него. По-скоро, идеята е дали бих могъл да преживявам поне 50% от времето при пенсиониране. За 5г и аз не мисля, че си струва занимавката.
Затова и гледам да е в град или непосредствено до град. Кърове и гори не мисля, че са удачни.

# 133
Имот при нас от 230 хил Е скочи на 310. Още си виси обявата, години наред. Нищо особено не е, не разбирам какви са тези цени. И друг - тристаен партер за 250 хил Е, с криви стаи. Абсурд.

Моля ти се, нагледала съм се на абсурди по тия огледи дето съм постоянно. Имаше едно имотЧЕ, води се двустаен, но влизаш от вратата в малко по-широко антре, което е превърнато в спалня, а едната стая с която разполагат всъщност, защото си личи от сто километра, че е едностаен е направена кухня с диван, но като казвам "кухня", имам предвид шкаф с мивка, над мивката шкафчета, хладилник тип "минибар", без котлони без фурни, няма друго. Като екстра ни споменаха, че дивана се разпъва, но мъжа ми като опъна крачките и вика: Ами аз като го разпъна тоя диван и той ще опре в шкафа на мивката. Но брокерката обърна палачинката като каза: Да ама вижте цената, все пак е почти без пари!!
Има един ТВ канал, HGTV, там попадам на предавания в които хора ходят по огледи, и им се възхищавам на търпението с което са дарени!!

От това, което чета до момента стигам до извода, че много искате да намерите хубав имот.. обаче бюджета ви не отговаря за хубав имот. Вдигнете бюджета и няма да се разочаровате по огледи. Каквото има до парите ви това ви показват. И онова дето са ви го казали миналата година, че цените ще се вдигат.. както виждате не е било лъжа. Желая успех.
За конкретния случай, който описах с въпросния имот, мога да кажа, че ни беше показан от брокерката понеже беше имот на неин много близък човек, и беше далеееч под сумата, която й бяхме определили, тя просто реши да ни го покаже понеже бил "бюджетен". Ние не сме искали подобно нещо, а и не съм казвала, че търся нещо хем да е хубаво ама и да е без пари, знам цената както на труда, така и на материалите, които са вложени, понеже с това се занимавам, продавам строителни материали, мога само по квадратите на имота да сметна какво е вложено като материал в него, и на колко пари се равнява това, имам представа и от обзавеждане, виждам кое е купено от ИКЕА, личи си от далеч, и кое от Виденов например (без да обиждам или нарочвам качествата на единия и другия).  Точно за това при подобни имоти, които ми се показват, и ми казват, че са "бюджетни" ми става смешно. И нереално. Та...не търся без пари, търся реални имоти на реална цена. Купила съм имот в който като влязох и видях какви материали са вложени, колко са скъпи всъщност, и видях и цената, която беше доста над бюджета определен за покупката, си казахме: Заслужава си, тук са вложени много пари.
И го купихме....

# 134
Да използвам темата и да попитам, ако се продава недвижимо имущество ( магазин, склад) който е собственост на фирма ( ЕТ) на починал човек, и ако наследника ( син, дъщеря) реши да го продаде дължи ли данък печалба на НАП и колко? Кой подава декларацията към НАП и т .н.?

Общи условия

Активация на акаунт