Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 116
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Ще е много приятно темата да се върне на въпроса "Какво се случва реално". Освен забелязания застой на пазара, някой вижда ли намаление на цените в сегмент, който следи? Например конкретен град, район или тип имоти?

Вече е ясно, че има спад на сделките - появяват се много реклами, билборди, дори вчера слушах реклама по радиото. Нещо немислимо преди една година. Никой не си правеше труда да инвестира в реклама на жилищно строителство. Цени, обаче, официално, не виждам да падат. Може би за да се случи сделка са по-сговорчиви от преди, но не е сигурно...

Значи до преди година сделките са вървели и без да имат нужда от реклама. Сега явно е различно. Иначе и аз го забелязах.

# 76
Много стана конкуренцията, вече се борят за портофейлите на едни и същи хора 😁

# 77
Нека малко да им спре търсенето, да видят, че с прекалено нереалното покачване на цените единственото което ще постигнат е отдръпването на клиентите (потенциалните). Защото хората, които търсят явно не са толкова на зор, колкото тези които предлагат. Повечето хора търсят по-скоро инвестиционен имот, т.е. те си имат покрив над главите, не им е толкова спешно това допълнително търсене, ще позабавят сделките си, а от там продаващия ще попадне на следващия и т.н ще се завърти колелото полека-лека....
Когато преди години купувахме един апартамент, брокерката ни вземаше за поредните балъци, но не попадна на хора. На един от огледите ни хареса имота и попитахме дали има коментар за цената, и тя с лека насмешка ни каза, че едва ли не за тези пари няма да намерим друго подобно нещо. Както и да е не стигнахме до сделка, но скоро по друга линия се срещнахме с нея и взех да я разпитвам за сегашната ситуация с имотите и тя отново се опита да влезе в роля, че каквото излезе на пазара до ден два изчезва. Казах й че явно хората са много на зор в момента, я тя отговори, че е така понеже е "обществена тайна", че в момента цените са най-ниски, предстои покачване. Може би пак имаше да ме привлече като евентуален купувач, ама не позна.

# 78
Всъщност точно тези дето търсят за инвестиция в момента са на зор, защото инфлацията им гризе авоарите под дюшека.

# 79
Ако целта е нещо на което цената не с вдига , то инфлацията нищо не може да изгизе. Ако цената расташе наистина то щеше да гризе. Но ако наистина някой си представя че има пари в действителост ... всички сме фалиразли отдавна, всеки един от нас, вижте дълговете .

# 80
Всъщност точно тези дето търсят за инвестиция в момента са на зор, защото инфлацията им гризе авоарите под дюшека.
И понеже инфлацията гризе, според теб са на зор да купят нещо, чиято цена поне засега няма изгледи да се качи драстично, а може и да падне? Яко логика... На тоя принцип дай да инвестираме в домати и сирене, щото там има по-голяма инфлация отколкото при имотите...

# 81
Ако цената на имотите не расте то там няма инфлация.
Аз ако имам пари за 4 кг. домати и цената на доматите расте ... но на мен целта ми е да купя картофи на които цената не расте - то как инфлацията ще ми изгризе парите ако ще пазарувам картофи ? пак същото количество ще всема и сега и после.

# 82
  • София
Вчера ми светна промяна на цената на следена от мен обява.

От известно време обаче по-рядко получавам съобщения за промяна.

# 83
Много съм впечатлен от рекламата на инклузив по ТВ. Някаква мацка тренира на фитнес уред и навежда дупе. Ако това няма общо с имотите, не знам какво.

# 84
  • Бургас
Реклама тип "шефът има идея". Има една книга на проф. Кафтанджиев - "Образът на жените в рекламата". Та там се доказва връзката между прекалено еротичните реклами в консервативни сектори (напр. банки) и техния последващ фалит Simple Smile

Иначе по морето не чакайте падане на цени. Само на крайно кофти райони и жилища.
Вчера минах край този "образцов дом". В центъра на Бургас, ама до жп линия. Кой би купил апартамент в него?
Целият ни пазар на имоти е като тази сграда - почетна табелка отпред, долу мизерия, горе саниран "лукс", а отстрани прокъсано знаме...

# 85
Е как да няма посланието е ясно: "дупе да ти е яко" !

# 86
Вчера ми светна промяна на цената на следена от мен обява.

От известно време обаче по-рядко получавам съобщения за промяна.
И на мен скоро ми излезе такова съобщение, с повишена цена, и то с около 4хил.евро над старата. На кое отгоре решават да я повишат, имота си стои така от както съм го запаметила, може би от около 5-6месеца, не е продаден от толкова време на старата цена, няма никакви подобрения, та да си кажеш Ааа вложени са някакви средства тука за това са качили цената. Нищо....нищичко...и изведнъж им хрумва да я качат. За 6 месеца не виждам да се е качила толкова цената на живот. Не знам....всичко ми се струва изкуствено с тия имоти.

# 87
Имот при нас от 230 хил Е скочи на 310. Още си виси обявата, години наред. Нищо особено не е, не разбирам какви са тези цени. И друг - тристаен партер за 250 хил Е, с криви стаи. Абсурд.

# 88
Кой би си купил апартамент за половин милион лева, при положение, че за същите пари може да си купиш место и построиш къща, и да ти останат...

# 89
  • София
Имот при нас от 230 хил Е скочи на 310. Още си виси обявата, години наред. Нищо особено не е, не разбирам какви са тези цени. И друг - тристаен партер за 250 хил Е, с криви стаи. Абсурд.
Точно това е инфлацията (която според някои по-горе не съществува) при недвижимите имоти. Ако не си на зор да продаваш, и имота ти стои вече година на пазара, естествено, че ще коригираш цената нагоре, без да си правил никакви подобрения. Това го диктува пазарната логика на търсенето и продаването. Щом може да се вземе за сходен имот в района по-висока цена и не бързаш, защо да продаваш на по-ниската?
В случая само продавача знае всички детайли - може да е нямало никакъв интерес, и тогава е странно вдигането на цената. Но може и да е имал много огледи, и да е стигнал два пъти почти до сделка, например. И да знае, че цената е адекватна от реакцията на потенциалните купувачи. Само си коментирам, не продавам нищо аз Simple Smile
Кой би си купил апартамент за половин милион лева, при положение, че за същите пари може да си купиш место и построиш къща, и да ти останат...
Ако ще теглиш кредит за строеж на къща, банките хич не са толкова отзивчиви, колкото при готов имот. Тук вече говоря от опит.

Общи условия

Активация на акаунт