Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 091
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
  • София
На развей праховете глобалисти ли им викат вече.
Че на кой няма да му е кеф да обиколи света с едни пари, дето поколенията преди него са събирали с кръв и пот.
Въпросът е, дали ще те жегне нещо вътре, по време на процеса.

Търсят обогатяване с чужди култури и обикаляне тези, които са душевно бедни. Културното и духовно обогатяване е вътрешен процес. И се прави по доста отегчителен начин. Или в зала за тренировка, или стая за четене или стая за медитация.

Не знам защо трябва да се надяваме да се изкорени нашата народопсихология. Надявам се никога да не се случи.

# 61
  • София
Че на кой няма да му е кеф да обиколи света с едни пари, дето поколенията преди него са събирали с кръв и пот.

Търсят обогатяване с чужди култури и обикаляне тези, които са душевно бедни. Културното и духовно обогатяване е вътрешен процес. И се прави по доста отегчителен начин. Или в зала за тренировка, или стая за четене или стая за медитация.

Не знам защо трябва да се надяваме да се изкорени нашата народопсихология. Надявам се никога да не се случи.

Хората искат да живеят, както на тях им приятно. Робуване на народопсихологии и други подобни измишльотини са отживелица!
На никой по-млад и нормален не му дреме за тия неща!!!

Още помня един приятел какво ми каза, когато си събра багажа за Лондон - "Нямам 100 години да чакам нещо в България да се случи! Още малко съм млад и искам да живея добре и нормално!"
Та уреди си той няколко интервюта, взе отпуск, летя до Лондон, харесаха го, продаде всичко и заминаха без да го мислят.
Това му беше най-добрия ход. От 10 години са там, имат голяма къща с двор в добър квартал, 2 деца им се родиха там и не мислят да стъпват повече тук.
Народопсхихология и прочее простотии! Няма кой нормален да робува на тия глупости в 21 век!!!
Животът тече само в една посока, щял някой да чака някакви ниви и разпадащи се къщи и жилища, за нещо си.... Айде няма нужда!

# 62
  • Sofia
Ще е много приятно темата да се върне на въпроса "Какво се случва реално". Освен забелязания застой на пазара, някой вижда ли намаление на цените в сегмент, който следи? Например конкретен град, район или тип имоти?

# 63
Аз лично в нашия район не виждам. В комплекса, в който живеем, следим да закупим по-голямо жилище от три години, на 1600Е ми се струваха много, в момента са 2к+. Боли ме сърцето, защото нашият го купихме на 7-800Е. Ясно е, че няма да паднат толкова отново, но просто ми се свидят някак, когато знам на колко сме купували. Нашият е тристаен и съседът продаде преди месец същия със същите параметри за 180к евро, подземното паркомясто отделно, но не искаме да продаваме и не е опция. Следим и чакаме, но косите ми побеляха вече, съвсем честно. За парите, които искат за четиристаен, спокойно бих си купила и в центъра, просто е абсурдно.

# 64
Както писах по назад в темите преди няколко месеца за моя познат и аз се  радвам, че в момента цените са такива при нас,  моя познат беше купил преди 3 години още един хубав апартамент ново строителство и сега го продал и с тия пари си купил от някакво селище до Брюксел, но като казвам селище направо залепено за Брюксел, там било така, като нашите квартали в София, беше много радостен, изместил се там да бачка и вика някой ден ако нещо се обърка и се върна в София, ще го отдам веднага без проблем. Това беше невъзможно преди години да се случи да продадеш в София и да си купиш нещо от друга държава GrinningGrinningGrinning

# 65
  • Sofia
Ambrosia, предполагам твоят район е в София?
За по-малки градове и ваканционни имоти някой следи ли пазара?

# 66
  • София

Хората искат да живеят, както на тях им приятно. Робуване на народопсихологии и други подобни измишльотини са отживелица!
На никой по-млад и нормален не му дреме за тия неща!!!

Още помня един приятел какво ми каза, когато си събра багажа за Лондон - "Нямам 100 години да чакам нещо в България да се случи! Още малко съм млад и искам да живея добре и нормално!"
Та уреди си той няколко интервюта, взе отпуск, летя до Лондон, харесаха го, продаде всичко и заминаха без да го мислят.
Това му беше най-добрия ход. От 10 години са там, имат голяма къща с двор в добър квартал, 2 деца им се родиха там и не мислят да стъпват повече тук.
Народопсхихология и прочее простотии! Няма кой нормален да робува на тия глупости в 21 век!!!
Животът тече само в една посока, щял някой да чака някакви ниви и разпадащи се къщи и жилища, за нещо си.... Айде няма нужда!
Абе, няма лошо, искат хората да си живеят както на тях им е приятно. Само да не занимават останалите с исканията си.
Да не стане като баснята за мравката и щурчото. Отначало аху-иху, после що мравката била кожодер и изедник и не пуска щурчото у тях.
Някак не върви, хем да си бохем, ларж и да обикаляш света по хотели и самолети, хем после да мрънкаш, що един месечен наем е колкото 5 вечери в обикновен ресторант за 2ма. А банките кви били, а наемодателите, а брокерите, па строителите.

# 67
Абе хора,у нас българи си продаваха жилищата доскоро,щото нямаха какво да ядат... Никой човек няма да си продаде жилището (единственото) понеже е решил да извесели на Малдивите... Откъде го измислихте това?!

# 68
  • София
Прочетохме го в темата, как откъде сме го измислили.

# 69
Всякакви случаи има.
Има такива, продали единствен имот, за първа вноска в чужбина.
Има и такива, които трайно живеят в чужбина, децата им са родени и отрасли там, но родителите купуват имотИ в България, защото плановете им са в тази посока.
Хора и решения различни.

# 70
Здравейте момичета,
Не съм чела темата,но се включвам ,за да споделя моето мнение с Вас,което искам да направя отдавна.
Исках да си купя малък ваканционен апартамент на морето/тази година/Установих следното:

Благодаря за мнението! И аз съм в дилемата дали да инвестирам във ваканционен имот и къде ще е това чудо, което ще ми хареса. Обмислях Банско, но пък за хубав комплекс с басейн, за да има смисъл да се ходи. Обаче хубавите комплекси не са много и дали ще се поддържат добре е под въпрос. Загледах и морето, там пък предлагането не ми харесва - 50% са имоти в Слънчев бряг в някакви ужасни блокове.
Не мога да се ориентирам накъде на се насоча и има ли смисъл цялото търсене. Не искам да изсипвам някаква голяма сума, все пак става дума за ваканционен имот, който няма да давам под наем и ще се ползва 2-3 месеца в годината общо. Не знам да чакам ли, ще има ли лек спад там, къде да ги търся тия хубави комплекси...

Моето мнение е ,че се продават много имоти в комплекси,което води до увеличаване на таксата поддръжка за тези,които остават с имоти в комплекса,или лоша поддръжка.Това пък води да затваряне на басейни или други обекти.Сложно ми е.

# 71
Отдавна е модерно да се строи с естествени материали, всъщност на доста места не е излизало от мода. Преди 20г някакви дизайнери в Лондон си направиха къща от бали сено. Който може не му пречи. Който не може... в новите квартали личи.
А колко струва поддържката на такава сграда?  Как се изолира от подпочвени води?
То в Швейцария има и болница от кирпич.
Иначе, може. Ние имахме такава, от 50те години : каменни стени, дебели , вътре кирпич. Но и каменни основи.
Иначе, след всеки дъжд.... Има и хилядолетни китайски технологии, в пустинята Гоби има остатъци от Китайската стена, която там е строена с кирпич...но са скъпи трудоемки работи.
Неприложимо е, защото от бетонните фарадееви клетки, които ни продават, се печели много повече.
Това решава нещата.

# 72
Ами предполагам,че знам коя е причината.
Първо -трябва да се премести-заедно с всичко необходимо за живеене-тенджери,тигани,документи,спомени.
Второ-преместването изисква големи физически усилия.
Трето-продажбата е рисково действие за възрастен човек-може да бъде измамен
Покупката-също.
Четвърто-наследниците може да не искат възрастния човек да продава този имот.А в повечето случаи те са и съсобственици на имота,ако е починал един от двамата възрастни.
Пето-Дори и всичко да е наред ,са необходими довършителни работи на новия апартамент,както и покупка на нови мебели,а това е неприемливо за възрастния.
Шесто-социализацията с нови съседи,липсата на стари приятели и познати/дори продавачката в кварталния магазин/ са предпоставка за депресия .
Когато човек се замисли,стига до тези изводи.
[/quote]

# 73
Това за госпожа Мандарината , която всичко разбираше от немската енергетика . Сега започва да се стори трасето от север на юг, сега севера стана основен производител и сега е въпроса да не се губи енергията , а да се транспортира ... https://www.tagesschau.de/inland/suedlink-trasse-baugenehmigung-100.html
И за да не ти се налага да пишеш ... знам че ти винаги точно това си твърдяла и друго нищо .

# 74
  • София
Ще е много приятно темата да се върне на въпроса "Какво се случва реално". Освен забелязания застой на пазара, някой вижда ли намаление на цените в сегмент, който следи? Например конкретен град, район или тип имоти?

Вече е ясно, че има спад на сделките - появяват се много реклами, билборди, дори вчера слушах реклама по радиото. Нещо немислимо преди една година. Никой не си правеше труда да инвестира в реклама на жилищно строителство. Цени, обаче, официално, не виждам да падат. Може би за да се случи сделка са по-сговорчиви от преди, но не е сигурно...

Общи условия

Активация на акаунт