Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 133
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Имот при нас от 230 хил Е скочи на 310. Още си виси обявата, години наред. Нищо особено не е, не разбирам какви са тези цени. И друг - тристаен партер за 250 хил Е, с криви стаи. Абсурд.

Моля ти се, нагледала съм се на абсурди по тия огледи дето съм постоянно. Имаше едно имотЧЕ, води се двустаен, но влизаш от вратата в малко по-широко антре, което е превърнато в спалня, а едната стая с която разполагат всъщност, защото си личи от сто километра, че е едностаен е направена кухня с диван, но като казвам "кухня", имам предвид шкаф с мивка, над мивката шкафчета, хладилник тип "минибар", без котлони без фурни, няма друго. Като екстра ни споменаха, че дивана се разпъва, но мъжа ми като опъна крачките и вика: Ами аз като го разпъна тоя диван и той ще опре в шкафа на мивката. Но брокерката обърна палачинката като каза: Да ама вижте цената, все пак е почти без пари!!
Има един ТВ канал, HGTV, там попадам на предавания в които хора ходят по огледи, и им се възхищавам на търпението с което са дарени!!

# 91
Имот при нас от 230 хил Е скочи на 310. Още си виси обявата, години наред. Нищо особено не е, не разбирам какви са тези цени. И друг - тристаен партер за 250 хил Е, с криви стаи. Абсурд.

Моля ти се, нагледала съм се на абсурди по тия огледи дето съм постоянно. Имаше едно имотЧЕ, води се двустаен, но влизаш от вратата в малко по-широко антре, което е превърнато в спалня, а едната стая с която разполагат всъщност, защото си личи от сто километра, че е едностаен е направена кухня с диван, но като казвам "кухня", имам предвид шкаф с мивка, над мивката шкафчета, хладилник тип "минибар", без котлони без фурни, няма друго. Като екстра ни споменаха, че дивана се разпъва, но мъжа ми като опъна крачките и вика: Ами аз като го разпъна тоя диван и той ще опре в шкафа на мивката. Но брокерката обърна палачинката като каза: Да ама вижте цената, все пак е почти без пари!!
Има един ТВ канал, HGTV, там попадам на предавания в които хора ходят по огледи, и им се възхищавам на търпението с което са дарени!!

От това, което чета до момента стигам до извода, че много искате да намерите хубав имот.. обаче бюджета ви не отговаря за хубав имот. Вдигнете бюджета и няма да се разочаровате по огледи. Каквото има до парите ви това ви показват. И онова дето са ви го казали миналата година, че цените ще се вдигат.. както виждате не е било лъжа. Желая успех.

# 92
Кой би си купил апартамент за половин милион лева, при положение, че за същите пари може да си купиш место и построиш къща, и да ти останат...
Който иска да остане в града и всичко да му е близо.
Знам предимството на къща в близко село, но пък знам и вървящия с нея негатив, че всичко ти е далече, и за всяко слизане в София, трябва да си предвидиш транспорт и време. Особено последното е доста ценно и е хубаво да се ползва оптимално.

# 93
  • София
Кой би си купил апартамент за половин милион лева, при положение, че за същите пари може да си купиш место и построиш къща, и да ти останат...

Да дам и аз моите две стотинки Simple Smile
Цената на ремонтите и строителството като цяло, всъщност се е покачило много повече от това на готовите апартаменти. Правихме външна изолация миналата пролет. Плащахме на вишка и алпинист, който в случая не се наложи да ползва въжета. Цената за двете беше 500 лв. на ден. Заваляха дъждове, и остана да  се боядиса. Работа за дна дни, вчера дойде близък приятел, който прави изолации, и ми каза, уф каква цена да ти дам, не знам. Ако беше непознат 1000 лв. за труд на двама. Flushed и не, че нещо си измисля, просто цената на услугата вече е тройна. При купен материал.
Та от личен опит в рамките на година, година и малко не мога да се съглася с това твърдение.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 11:38 от Иллейн

# 94
  • Бургас
Вчера минах край този "образцов дом". В центъра на Бургас, ама до жп линия. Кой би купил апартамент в него?
Целият ни пазар на имоти е като тази сграда - почетна табелка отпред, долу мизерия, горе саниран "лукс", а отстрани прокъсано знаме...

До жп линиите е кофти, но моята позната купи в подобни сгради в "Братя Миладинови" за без пари преди пет години, после ги събориха и ги обезщети добре инвеститора.

# 95
Много съм впечатлен от рекламата на инклузив по ТВ. Някаква мацка тренира на фитнес уред и навежда дупе. Ако това няма общо с имотите, не знам какво.
Ама от всички реклами дето се въртят днес си запомнил само тази, че и й разнасяш славата навън, нали😁

# 96

Повечето хора.

# 97
Чак сега успях да стигна до дискусията на стр. 4 от темата Grinning. Много е лесно да харчиш и продаваш чуджи пари и имоти. Но.... ако ти си събирал всяка една стотинка с работа, няма да ти е толкова лесно.... Дори и да си млад.
Искали да пътуват, да продават, да купуват.... Че кой не го иска това?! Я да изградят дом без чужда помощ и средства, и тогава да се изказват.

И аз постоянно слушам за пукане на балона, но нещо не го виждам. Има такива главозамайващи откъм цени оферти, че наистина се чудя има ли купувачи за тях. Има сигурно Grinning

И ако може съвет от вас, ако сте решили, че трябва да смените основното си жилище, бихте ли взели сега кредит и купили, или бихте изкачали да паднат цените, примерно... Как бихте действали? Благодаря предварително !

# 98
  • София
aDream, aз не бих чакала. През последните 10 години само чувам "яд ме е, че не купих тогава, защото сега е по-скъпо". Никой около мен не е казал "Добре, че изчаках и цените паднаха". Особено ако сте харесали няма какво да му мислите.

# 99
Аз чакам. Просто защото живеем в нормален тристаен, с хубаво разпределение и не е чак толкова тесен за семейство с две деца. Въпреки че държим на по-голям апартамент и можем да си позволим висока вноска, за мен по-скоро са пари, хвърлени на вятъра, прекалено са ми скъпи. Това, което казва Лаленце е така, на нас и през 2015 г. ни твърдяха, че 60 хил. евро са много за апартамент Grinning, но сега при минимална цена от 300 хил. евро сякаш имам какво да му мисля, много, много пари са. Обърнати в лева пък... лошо да ти стане.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 14:56 от Ambrosia

# 100
aDream, aз не бих чакала. През последните 10 години само чувам "яд ме е, че не купих тогава, защото сега е по-скъпо". Никой около мен не е казал "Добре, че изчаках и цените паднаха". Особено ако сте харесали няма какво да му мислите.
Погледни малко по-назад от 10 години, де.
Не много по-назад, а периода 2009-2014 например.
Аз тогава купувах, сега не бих.
Но аз основно жилище си имам. Ако на някой му трябва, работата е малко по-друга.

# 101
  • Бургас
И аз не бих чакала.
Но.... ако ти си събирал всяка една стотинка с работа, няма да ти е толкова лесно.... Дори и да си млад.
Искали да пътуват, да продават, да купуват.... Че кой не го иска това?! Я да изградят дом без чужда помощ и средства, и тогава да се изказват.

Не съм толкова млада вече, 20 години минаха от покупката на първото ми  жилище. Всяка стотинка е събирана с работа, кредити, безсънни нощи, пот, че и сълзи на моменти. Съвсем лесно бих продала. Когато остарея, ако не мога да поддържам сегашния стандарт на живот, продавам без колебание, качвам се на круизен кораб, обикалям света, угаждам си Simple Smile Няма в гроба да ги нося, я.

# 102
Това пък ми е тъпо на мене - круизните кораби са пълни с такива хора, с бастуните и белите коси, цял живот блъскали и те така с пот и сълзи, пък на стари години да го ударят на живот, ама то живот ли е тогава вече... Баланс трябва.

# 103
Хинина - това което ти визираш се нарича спекулация. Инфлацията е увеличаване на парична маса + увеличаване на скоростта на парите. Няма как обикновен продавач или купувач да ги знае тези неща, камо ли на тяхна база да прави ценобразуване. Плюнчи пръст и пробва. Банките са тези които знаят тези неща и диктуват цените. Обикновено купувача е готов да даде колкото банката му отпусне щото е глупав, а продавача е готов да вземе колкото банката отпусне на купувача +20%, щото е алчен. И така се стига до сделка. Кой печели, кой губи, всеки си прави сметката.

За майсторите - днес имат много работа, искат повече пари, утре ще видим.

Светлозара - доста нагло изказване. Не отива на млад човек.

Крис, има и гей круизи, може там Grinning

# 104
Това за круизите не е така,но да не се отклоняваме...

Общи условия

Активация на акаунт