Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 782
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
Искам само да добавя, че тези които са в чужбина... те не купуват по - малко имоти от нас 😄 имам роднини, та и приятели всеки с по един имот във Варна ей така да си имат. И като казвам всеки.. за всеки член от семейството. Леля ми примерно купи общо три апартамента за 6 години. Единият, от които е за сина й, който е на 12 😄. Та независимо дали са на другият край на Света, голяма част от тях.. в главата си са българи.

# 166
  • София
Темата май е какво става с пазара. Тези, които стоят празни, реално към момента не участват на пазара изобщо - независимо дали са 30% или 40% от общият брой. Аз продължавам да съм оптимист и вярвам, че корекцията ще е едноцифрена, ако изобщо се случи. Задържането на цените вече е факт.

Айде и малко по-темата.

Корекция вече има и тя се изразява в отстъпките, които са склонни да правят продавачите.
Ще ходим да гледаме в сряда за втори път един апартамент в Лозенец и за втория оглед брокерът ни каза,
че цената ще е с 6.25% по-ниска!
И това не е първият път, в който цената се намаля с приличен процент.
Скоро до градинката Буката бяха готови да ни свалят 25000 евро от цената.
Също така и за един на ул. Любен Каравелов. Просто не бяха нашите.

Конкретно за този в Лозенец се надяваме да ни намалят общо цената с 9.375%  Smile

# 167
Щеше да знаеш, че колкото повече се изкарват, толкова повече обикновено се вдига и стандарта на живот и съответно се харчи и повече. Не вярвам изобщо да има случай, при който някой изкарва 10к месечно и от тях харчи 1к. Дадох за пример ~30%, защото до толкова се води "здравословния" дълг за жилище. И именно приемаме, че жилището е изплатено (заради високия доход) и тези 30% се спестяват.

Това съвсем не е толкова универсално правило и вдигането на стандарта много често не е пропорционално на дохода. Нормално е ако си вдигнеш доходите със 100% да вдигнеш стандарта с 50%. Но някои го вдигат със 100%, други с над 100% и задлъжняват, трети си го вдигат само с 10% и стават чичо Скрудж.
Та това с харченето на 1000 няма как да стане, но е съвсем нормално който печели 10 000 да харчи 5 000 само.

# 168
Ние преди година.. година и нещо общо разходите ни за живеене не минаваха 1000 лева. Не от ограничения, а от липса на нужда от повече. Работа от вкъщи ( няма гориво, няма разходи за храна в ресторанти всеки ден, кафета, цигари и т. н. и т. н.). В момента минават може би 1500, но то не е защото сме променили начина си на живот, а защото живота поскъпна. Все още ядем основно домашно приготвена храна и излизаме веднъж в седмицата. Разходи за почивки, здраве, заеми и дрехи примерно не ги включвам тук. Като бременна с рискова бременност само лакарствата и лекарите ми месечно са около 600 лева.

# 169
  • Sofia
И аз с актуално инфо за отстъпка в цената, около 3% надолу за жилище, което беше на твърда цена преди месец. Поддържам си прогнозата отпреди няколко месеца за спад с около 10% на цените тази година.

# 170
mitkomitashki, може ли линк с обявата на "Буката"?

# 171
  • София
mitkomitashki, може ли линк с обявата на "Буката"?

Продаден е вероятно, обявата я няма. Беше ей тук, несанирания на втори етаж, около 100 м2, за ремонт.
Последно цената беше преди месец около 280 000 евро.

https://www.google.com/maps/@42.6865595,23.3130715,3a,75y,86.85h … !8i8192?entry=ttu

# 172
@Тангра, ето малко новини от Канада, и по-точно Торонто, където апартаментите се качваха шеметно... до миналата година. Но тази вървят на зле:
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/gta-condo-investors-losin … perties-1.6858342

Над половината от новите инвеститори в апартаменти имат негативен паричен поток, тоест плащат за ипотека повече, отколкото получават от наем.
Не че в БГ това не е норма отдавна, но някои инвеститори не ги бърка, защото се надяват, че покачването на самата цена ще продължи и оттам ще компенсират. Но дали ще стане тъй, кой знае.
Все пак апартаментите им изглеждат малко по-готини от нашите:

# 173
  • София
Прекалено малко време е минало да се правят изводи.
Нека минат едни 10г, тогава ще броим пилците.
Торонто е могъщ пазар. Това е топ градът на Канада. (поне икономически, иначе Ванкувър бие с климат и с (бивши) китайски пари)
Не съм гледал скорошни статистики, но би трябвало да е градът с най-високи заплати в Канада. И, разбира се, най-голяма икономика, бизнеси, БВП, централи, обороти, товари, внос/износ и каквото си помислиш.

# 174
Пичаги, цените се движат по кривата на инфлацията, не го мислете толкова много.

# 175
  • София
Аз само не разбрах, защо се заяждаме или завиждаме на хората за стандарта им Anguished Това че има хора с висок стандарт е чудесно, стига да не е под тезгяха и за сметка на някой друг. Това, че някой е предвил някаква ситуация и се възползвал ЧЕСТНО от нея и изкарал доходи- супер. Просто това не е чак толкова масово, инак лошо няма. Това, че Tintina e успяла да изгради така живота си е чудесно, но пък не значи, че всеки, който си записва вежди за 600лв, е като нея Wink Има хора, които изплащат скъпи телевизори, телефони, коли и за моя почуда (от форума разбрах), почивки и ремонти Rolling Eyes Това не значи, че някой ден ще имат спестени пари за друго жилище, факт.
     mitkomitashki, благодаря за коментарите. Центъра е един от районите, които следя- не съм "играч" на този пазар, но го следя редовно от години за ориентир. На тези места в момента има апартаменти, които не мърдат от месеци, така че ако на някой му е писнало да чака може и да намали.
    jedinait, нещо с инфлацията не го разбирам честно. Според мен зависи- ако си инвестирал/наследил имот в добро състояние- твърдо ДА, но ако имота е в лошо състояние и в момента както има застой как по-точно ти помага това. Дадох пример горе имот за тотален ремонт за 300к, редом с поне 150 други за 250к в пъти по-добро състояние, кое ще ме накара да го купя него:thinking: И не само това, дори да излезе на пазара за 250 к, като другите пак дали бих го избрала, т.е. такъв имот за да се продаде би трябвало да падне под общата цена. И то бая, защото парите вътре за наливане са поне 100к....Може и на мен нещо логиката да ми се чупи, ама така ми изглежда отстрани.

# 176
Тъжно е наистина... сигурно едва 5% от пишещите имат финансова възможност да купят имот без кредит. Другите си правим вятър на устата и се хващаме за всяко клонче като удавник за сламка. Ковида направи нещо обаче.. освен инфлацията.. Ковида направи дупката между "бедни" и "богати" още по - голяма. Сякаш просто премахна средната класа

# 177
Ковида направи дупката между "бедни" и "богати" още по - голяма. Сякаш просто премахна средната класа

Омръзна ми да слушам това. Ако няма средна класа аз тогава каква съм - бедна или богата?  И повечето ми познати също.
Богати в България са само една много малка прослойка. Останалите са богати в очите на БСП...

# 178
Е то пък оставаше всеки да може да си купи имот без кредит, ей така с пари за семки.
Напълно нормално е да се тегли кредит за толкова голяма покупка като дом.
Въпросът е вноските по обслужването му да не надхвърлят 30% от дохода. Това е прието по света като нормално. Тоест, в София ако доходът е 2600 лева средно - мисля толкова споменаваха като актуално - вноската да е към 800 лв. за жилище за сам човек. Ако семейство с двама работещи изплащат - 1600.
Но цените доста са надскочили това ниво.
Също така, по света се приема като даваш толкова пари да влезеш и да живееш - а не да го вземеш на Ш/З. Защото дори ипотечната вноска да ти се вмества в дохода, ако трябва да вземеш още 20-30к за довършване, каква стана тя...

# 179
Ами аз със сигурност не съм богата 😄 имам пари за всичко нужно, но нямам няколко апартамента, нямам къщи, нямам 5 коли, нямам бизнес за милиони, нямам 6 - 7 цифрени суми в банковата си сметка.. нямам дрехи за няколко стотин хиляди. Просто моите разбирания са, че 5000 лева ба месец не значат, че си богат. Със сигурност не съм и средна класа, защото там поне едно жилище трябва да можеш да си купиш без кредит, а аз не мога - нямам 100 / 150/ 250 000 евро в сметката... И те така.

Общи условия

Активация на акаунт