Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 810
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Аз не продавам, само купувам. В тая връзка, на мен ми е изгодно да се пука балона.
Много ли ми беше зле като се накупих по 500Е и давам всичко под наем. Сега имам събран кеш, дето нямам какво да го правя. Искам да купя, ама няма. Един балон ще ми дойде дюшеш.

# 211
Момичета и момчета Grinning , моля, споделете какви проценти взимат брокерите при сделка? Благодаря ви предварително Heart Exl

# 212
За това пукане на балон виждам да говорят само тези които ги е страх да се не спука наистина, другите обсъждат задържане и евентуален спад на цените. Желая ви успех да продадете не много по-ниско от мечтите си, макар малко да изпуснахте момента.

Точно обратното - балон сънуват тези, които искат да купят и все отлагат, понеже е скъпо и няма как да не се сринат цените. Другите им казват да не се надяват чак на пукане.

# 213
Значи смяташ, че цените са стигнали едно плато и няма да мърдат наникъде?
Ако смяташ, че пак ще станат по 500, би трябвало да продадеш своите сега по 1500-2000 и след време ще купиш 3 пъти по толкова.
Ако ли пък смяташ, че ще станат по 3000, би трябвало сега да купиш още - пак ще спечелиш, макар и по-малко отпреди.

# 214
Малко инфо....
По данни на БНБ,при кредитите за домакинствата,за първото тримесечие на тази година най-висок ръст бележат тези с размер между 500000 и милион лева-с 65%.....
Това означава,че българите са започнали да плащат значително по-високи цени за закупуване на недвижими имоти.
При сегмент 250000-500000 лв., ръста на кредитиране е над 50% , което потвърждава тезата,че се е повишил средният размер на жилищните
кредити ,и не само.....

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 10:41 от denissa_72

# 215
И в същото време вече лихвите по новите ипотечни кредити започва плавно да расте.

# 216
И в същото време вече лихвите по новите ипотечни кредити започва плавно да расте.
А по старите не се ли покачва? Нали е плаваща, би трябвало на всички да расте, освен ако не е съвсем в начален период със замразената лихва?!?

Аз пак да досаждам, няма ли някоя добра душа да ми каже какви проценти взимат брокерите!?! Flushed

# 217
Плаваща е, но лихвеният процент се състои от фиксирана част плюс плаващата надбавка. Фиксираната е по-голямата, плаващата трудно би станала по-висока от фиксираната, затова и при повишение по вече сключените договори фрапантна разлика не би имало. Отделно голяма част от банките формират надбавката посредством формула, обвързана с депозитите, та и лихвите по тях трябва да се вдигнат значително, за да се повиши тази част. Трудно би се случило. По-лесно е при новите кредити и обикновено така се случва.

Пример с ОББ в момента - 2.80% променлив лихвен процент (РЛП 0.1% + 2.70% фиксирана надбавка). Тези 2.70% са основните, тях няма как да ги променят, те са фиксирани за целия срок на договора. Повишение може да се очаква при тези 0.1%. Аз до момента в живота си не съм виждала РЛП да е по-висок от фиксираната надбавка и не вярвам, че това може да се случи.

# 218
А по старите не се ли покачва? Нали е плаваща, би трябвало на всички да расте, освен ако не е съвсем в начален период със замразената лихва?!?

Аз пак да досаждам, няма ли някоя добра душа да ми каже какви проценти взимат брокерите!?! Flushed

3 - 3.6%
В зависимост дали ще си декларират комисионната. Вземат по толкова и от двете страни в сделката.

# 219
Благодаря ви! Hug

# 220

Стандартно 3% или 3,6% с ДДС, ако са регистрирани.  Но ако са познати, ако е двойна сделка и прочее може и да смъкнат нещо.

# 221
Пример с ОББ в момента - 2.80% променлив лихвен процент (РЛП 0.1% + 2.70% фиксирана надбавка). Тези 2.70% са основните, тях няма как да ги променят, те са фиксирани за целия срок на договора. Повишение може да се очаква при тези 0.1%. Аз до момента в живота си не съм виждала РЛП да е по-висок от фиксираната надбавка и не вярвам, че това може да се случи.
Ти може да не вярваш, но ето колко бяха лихвите по ипотеки в другите Европейски страни още през зимата - оттогава ЕЦБ вдига основния процент 3 пъти, така че може и още да се качили, не съм търсил нови данни:

В момента основната лихва в еврозоната е 3.50% така че ако стане базата толкоз, и надбавката 2.70% ето ти ги 6.2%. И това въобще не е някаква горна граница.

# 222
Основният лихвен процент пък няма нищо общо с формиране на лихвите по редовните кредити в нашата страна. Всеки може да провери методологията, по която неговата банка изчислява РЛП.

# 223
Да бе, нищо общо няма. ОЛП представлява цената на парите. Навсякъде в Еврозоната ти дават 3.5% за да им заемеш пари, но ти мислиш, че на теб някой ще е така добър да ти заеме на 0.1%?
Може още известно време да продължи така, защото във финансовата система има инерция и нещата стават бавно. Но посоката се вижда.
А за методологията какво да ти кажа... общите условия са обикновено много йезуитски написани. Пише, че базата се изчислява по методика, утвърдена от съвета на директорите на банката и публикувана на сайта им. Другия месец се събира съвета, утвърждава нова методика, публикува и я, и ако не те устройва имаш право да си платиш предсрочно кредита без такса и да си търсиш от другаде пари.

# 224
В България единствено двe бългapcĸи бaнĸи изпoлзвaт ocнoвния лиxвeн пpoцeнт и пpи oпpeдeлянeтo нa лиxвaтa нa ипoтeĸитe в лeвoвe - "Toĸyдa Бaнĸ" и Бългapo-aмepиĸaнcĸaтa ĸpeдитнa бaнĸa. За всички останали в страната ОЛП се взима предвид единствено при лошите кредити. Методологиите са си написани ясно, според мен и са посочени в договора за кредит. Не се сменят ей така. По принцип считам за абсурдно сравнението между нашия банков пазар и европейския, но аз лично не смятам да влизам в полемики. Работя в сферата от години и съм права за себе си, няма нужда да се обяснявам. Всеки сам си "преценя", дет се вика.

Общи условия

Активация на акаунт