Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

 • 34 013
 • 748
 •   1
Отговори
# 675
 • Мнения: 2 883
Въпрос на време е държавата да реши да спре да губи пари от празни жилища. Особено в тежки времена, с дефицити, застаряващо население и тн от някъде трябва да дойде. Не знаех, че в област Бургас обезлюдяването е 52%. Шокиращо.
Какво ли ще стане ако увеличат данъците двойно и сложат 25% данък празни жилище или прогресивен данък.

# 676
 • Мнения: 6 533
Аз не виждам кое е шокиращо за обл.Бургас. Слънчака, Влас и тн са презастроени отдавна, голяма част под формата на апартаментни комплекси, които я се ползват, я не.. Селата са ясни, кой ще седи по Странджа в селата, освен трафиканти.

# 677
 • Мнения: 41 909
Какво ли ще стане ако увеличат данъците двойно и сложат 25% данък празни жилище или прогресивен данък.

Същото, каквото ще стане ако обложат земеделските земи и доходите от тях - правителството ще е до там.

# 678
 • Мнения: 2 883
Не мисля, че това би съборило правителството. Пък и вероятно ще е ППДБ, които биха го направили преди да си идат. Те и без това се самоубиха ритуално.

# 679
 • Мнения: 41 909
А какво губи държавата от едно празно жилище спрямо едно пълно? Даже печели, защото празното е втори имот и за него се плаща пълен данък, докато за първото жилище се плащат 50%.

# 680
 • Мнения: 1 613
Щом толкова ви влече метро и бизнес сгради в младост 4 в строеж има стотици апартаменти на приемливи цени.
https://m.imot.bg/details/1c168330836606407

https://m.imot.bg/results?rub=1&type_home=3~2&town=43&raioni=48¤cy=1&sort=3&slink=9dwkgz&page=1
Който купи апартамент в сградата от първата обява ще чува/знае какво точно правят съседите му, какво гледат по телевизията, говорят ли си и т.н.

# 681
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 811
Държавата печели от разпределенето на населението, не специално дали има празни или пълни жилища, но двете са взаимосвързани. Да не забравяме, че под празни жилища не се има предвид само апартаменти в София, все пак и останалата част на територията се управлява активно.

Е, за Германия не знам, но за други държави и за свястно жилище на частен хазяин никой няма да пусне социално слаб. И държавата няма как да ги накара всъщност да поемат този риск, даже и да е готова да плаща.
Една държава може да забрани дискриминацията на принципа дали си социално слаб и социално силен, някои и го правят, системите са различни. Пък определението за свястно жилище е доста относително Wink Факт е, че по света не си застрахован за такива неща и се случват по различни причини.

Който купи апартамент в сградата от първата обява ще чува/знае какво точно правят съседите му, какво гледат по телевизията, говорят ли си и т.н.
Защо само в първата обява?

# 682
 • Мнения: 1 613
В. нея са описали материалите. Вътрешните тухли (Форати) са потресаващи откъм шумоизолация, а и не само. Втората не я отворих. Нищо чудно и там да е толкова трагично положението.

# 683
 • Мнения: 6 533
второто е селекция на апартаменти в младост 4

# 684
 • Мнения: 2 883
ЧС, обитаемо жилище генерира наем и печалба, генерира сметки, генерира разходи за поддръжка и тн. Около него се появяват други бизнеси, които също плащат данък и наемат хора. Завърта се икономика.

# 685
 • Мнения: 2 679
просто гледахме няколко апартамента на една цена и след като вземат акт 16, цената скача поне с 20000евро,говоря специално за сграда Шевица от Бокал на Ботевградско. Преди да вземат акт 16 цената за двустаен беше 130 000 сега след акта е 147хил.
Сега остава и да се запиташ защо ако цената след Акт 16 скача толкоз, строителят не изчака докато вземе тогава да продаде апартаментите, ами ти подарява тези 20 хил?
1. Защото няма оборотен капитал да ги довърши сам
2. Защото не е сигурно кога (и дали) ще вземе Акт 16
3. Защото сам той не е сигурен дали ще е с 20 хил. нагоре и по-добре едно врабче в торбата, отколкото две на дървото

Според мен 3, ама може пък и да е 1 или 2, за някои фирми - за Артекс и Бокал едва ли.

По другия въпрос - дали някой ще се навие да плаща 1000 лв. наем за двустайка в Дружба с гледка към циганите... аз не бих, ама може и да има, защо да не.
Най-скъпото жилище в света е на индийския милиардер Мукеш Амбани - струва $1 милиард, на 27 етажа, и с гледка към циганите в Мумбай:


Е, отвътре го е барнал човека, живее си вътре и не му дреме, че в квартала имало цигани:

Но може би защото и той си е такъв.

# 686
 • Мнения: 2 883
Chris78, топ коментар за индиеца Grinning
По повод акт16 и 20к отгоре, нали знаеш българина е най-добрия инвеститор, цака дори строители и банки.

# 687
 • Sofia
 • Мнения: 9 774
Е, това не е съвсем вярно.
Защо цената се качва след акт 16 - ами логични закони на търговията. Така строителят използва времето за строеж да си продаде имотите, вместо да започне едва след завършване и да точи продажбите дълго след това, съответно да си събира вложението с месеци/години (особено при големи комплекси). Освен това тези пари няма да са заключени n години, винаги е по-добре парите да се въртят, да не говорим, че нерядко бизнесите ползват кредити, което е съвсем нормално, т.е по-добре да вземат 20% от клиента, вместо да плащат лихви на тия 20%.
Изобщо някак обезсмислихте целия принцип на фирмения оборот и движение на средства.
Факт, че в БГ има рискови строители, но по целия свят има фирми, които строят с банкови средства или продават на зелено и това не ги прави непременно рискови или нямащи средства.
И пак да кажа, цигани до Авигея няма.

# 688
 • Мнения: 2 679
@NBM -  по принцип е така, парите си имат цена и е по-добре да ги имаш днес, отколкото утре - и лихвата отразява този факт.
Обаче някои хора в този форум хем казват, че цената на парите сега била 2.5% (толкова били лихвите по кредити), хем мислят, че строителят ще им подари 20% за тази една година на тях.
Ако беше сигурно, че след Акт 16 цената автоматично се качва с 20%, то никой строител нямаше да продава преди него, а да си ползва собствен капитал или банково финансиране.
Как тъй щял да ги продава после години наред - нали нямало имоти на пазара и се харчели като топъл хляб?
Вероятно строителите си правят сметката, че докато се завърши сградата 1-2 години, може хич да не се харчат, или не на такива цени.
Който купува също би било добре да си прави тази сметка.

# 689
 • Мнения: 1 324
Риска си има цена. На акт 16 няма риск, затова и цената е по - висока. Колкото по - голям е риска - толкова по - ниска е цената. В прочем големите строители във Варна - като Металекс примерно.. са обвързани с банка и тя гарантира, че сградата ще е завършена. Един от големите строителели ( РУД ВАРНА) бяха спряли продажбите на имоти до акт 14, на акт 14 пак ги пуснаха. З протокола РУД Варна няма незавършена сграда, няма и да има. ЯВОР АД строят няколко сгради в момента, те пък работят екслузивно с ЕРА ( поне за комплекса им в Победа) и там няма комисионна от клиента доколкото съм мяркала обявите им. Ако вече някой се е забил в на бай Иван строителя сградата понеже квадрата е най - евтин.. да, има голям шанс Бай Иван да не завърши сградата. Затова се проучват нещата много добре. Ние също купухме на акт 14, като сделка минахме чак на акт 16. На акт 14 дадохме само 10% от сумата. В договора ни имаше клауза, че ако сградата няма акт 16 до Х дата, Х година цялата сума, която сме дали може да ни бъде върната в случай, че си я поискаме. Не случайно големите строители имат реноме и го пазят.

Общи условия

Активация на акаунт