Армения

• 8 890
  • 215
  •   1
Отговори
# 210
Продължавам да редя програмата с малко по-ясна представа.

Ние бяхме за 8 нощувки и определено искахме вече да си ходим.
Ако пристигате в събота около 17:00 и си тръгвате вторник с късния полет 23:20, аз бих направил следната програма.

Събота: пристигане, настаняване, разходка в центъра на Ереван, като си правите план какво да разгледате и от къде да минете. Каскадата, операта, пл. Република, след това приятна вечеря с вино.

Неделя: Лично бих пропуснал Гюмри и ще отида до Хор Вирап, с малко късмет Арарат няма да е в облаци. След това Татев. Това е програма като за цял ден.

Понеделник: половиндневна екскурзия до Арката (много туристи и на снимки е по-ефектна), Симфонията на камъните, манастира Гехард, Гарни (ако сте виждали гръцки езически храм и римска баня, няма да ви изненада с нищо) и ако искате - да ви покажат как се прави лаваш, може някой лично да направи от вас, аз се включих.
Прибиране в Ереван около 2-3 следобед. Музей на Арменския геноцид, набелязвате си и други интересни за вас места. Ако имате сили - такси до Ечмиадзин, там не стояхме повече от 1 час.
Джамията лично аз бих я пропуснал с радост, нищо впечатляващо. Не се влиза и вътре, не бих го и направил. Конд е гето и ако сте били в ромска махала в България, все едно сте виждали и Конд.

Вторник сутрин check out: цялодневна екскурзия до Севан, Севанаванк, Гошаванк, Дилиджан, прибиране в Ереван към 19:30, обилна последна вечеря и тръгване към летището.

Екскурзиите са например с Hyur service - доволни сме много от тях.

Минавате през гишетата, за да ви принтнат бордовите, защото не може с дигитални на това летище.
В София сте като пребити в 1:30, но заредени с емоции.
Много благодаря за програмата. Точно тези са ни дните.
Още един въпрос  - как е пътя до Татев? Има ли нещо, което може би е добре да знам за него ?

# 211
Ами най-нормален, път като път. Не е разбит. Но не очаквайте магистрала, такива екстри в южна Армения май изобщо няма.

Уизеър спира полетите до Ереван след края на октомври. Или поне ги спира за зимното разписание. Дано ги върнат след края на март.

В същото време базират първи самолет на Уизеър в Ереван и отварят нови дестинации:

https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/new-wizz-air-routes … utm_campaign=push

# 212
Здравейте,
 Някой дали е прикачвал  от Ереван с полета в събота на Wizz от София до Тбилиси с арменските авиолинии?
Един час е само времето между двата полета, ако няма транзитна зона на летището или първия полет закъснее ми се струва с голяма вероятност за изпускане.

Идеята ми е да се съчетаят двата града, според ИИ това е най-оптималния вариант с наземен транспорт, спрямо часовете на Wizz от и до София:

Ден 1: Пристигане в Ереван

16:00 – Кацане на летището в Ереван
    16:30–17:15 – Трансфер до центъра на града (около 40 минути с такси)
    17:15–20:00 – Разглеждане: Площад Република, Каскада (с гледка към планината Арарат), кратка разходка из центъра
    20:00–21:30 – Вечеря с арменска кухня
    21:30–22:30 – Връщане към хотела и почивка

Ден 2: Ранно пътуване до Тбилиси и вечерна разходка

03:30 – Тръгване с автобус от Ереван (най-ранният удобен час; пътуване около 5 ч 15 мин)
    08:45 – Пристигане в Тбилиси
    09:30–14:00 – Разглеждане на Стария град: крепост Нарикала, мост Мирабели, улица Шардени
    14:00–15:00 – Обяд
    15:00–18:00 – Посещение на катедрала Света Троица, разходка в Ботаническата градина
    18:00–20:00 – Вечеря в Тбилиси
    20:00–22:00 – Свободно време за вечерна разходка или кафе

Ден 3: Целодневна програма в Тбилиси и околности

09:00–12:00 – Посещение на минералните бани в Абанотубани и парк Рике
    12:00–17:00 – Екскурзия до Мцхета: манастир Джвари, катедрала Светицховели (около 30 мин от Тбилиси)
    17:00–19:00 – Връщане в Тбилиси и почивка
    19:00–21:00 – Вечеря и разходка в центъра

Ден 4: Връщане в Ереван и полет

06:00 – Тръгване с автобус от Тбилиси към Ереван (около 5-6 часа път)
    11:30 – Пристигане в Ереван
    11:30–16:00 – Свободно време за обяд, кратка разходка или почивка в града
    16:00–20:00 – Посещение на музея Мatenadaran или Цицернакаберд (по избор)
    20:00–21:00 – Вечеря
    21:00–21:30 – Трансфер до летището (около 40 мин с такси)
    23:00 – Излитане от Ереван

Щеше ми се да съчетая двете столици, но десет часа път в двете посоки за три дни и половина и с тези ранни часове и недоспиване е много изгубеното време. Влакът пък бил 12 часа и като гледам е почти на цената на самолета. Директните полети в другите дни не съвпадат.

# 213
За мен това звучи почти абсурдно и направо препускане. За Грузия една седмица не е достатъчна, камо ли 2 дни. Нищо не може да се види за толкова малко време. Оставете си Грузия за отделно ходене, без Армения. Няма как за 4 дни да видите и двете държави.  В Грузия има повече за разглеждане от Армения, по мое мнение.
21:00–21:30 – Трансфер до летището (около 40 мин с такси)
То с маршрутката е към половин час.  С Yandex също.  В Ереван има и църкви, които не е лошо да се видят, както и Синята джамия.  По-добре си направете това пътуване само в едната държава, а следващия път.. другата държава.

До Мцхета с маршрутка е половин час от Тбилиси. А там всичко е много малко, повече от 1 час едва ли ще ви е нужен.  В Грузия е хубаво да се видят и Батуми, Сванети, Кутаиси, Вардзиа, Уплисцихе, Чиатура, Ушгули, Местия, Тушети, Сигнаги, Казбеги... (Кутаиси, Боржоми и Гори не са задължителни толкова).

Ако при съчетаване на двете държави се пътува сухопътно (за по дълго време) е добре да се види поне за ден град Гюмри в Армения. Той е на пътя между двете столици.

p.s. само вметка, има дума "прикачване", но тя не важи в този случай. Прикачва се нещо за друго. Например прикачват се два вагона един за друг. При вас е "прекачване", когато от едно превозно средство се качваш на друго, тогава се ПРЕкачваш Wink

# 214
  • София
Ние ходихме от Ереван до Тбилиси за 1 ден. Върнахме се същия ден късно вечерта с частен тур. Отбихме се даже в 2 манастира по пътя в Армения на отиване, което беше абсолютно излишно и ни съкрати престоя в Тбилиси. За него имахме само 3 часа и доста време отделихме за обяд, та съвсем малко ни остана. Но абсолютно си струваше всяка минута. Страшно много ми хареса атмосферата в стария град. Невероятен е, артистичен, свирят на пиано в заведенията навън, красиво, автентично, нямам думи. Влюбих се и само мисля как пак да отидем и да разгледаме и останалата част от Грузия.
Имайте предвид, че на границата проверките са сериозни. Всички, освен шофьора излизат от колата и минават паспортна проверка на гише, после проверка на багажа на скенер и вие също влизате за проверка на скенер. Изберете делничен ден за минаване, за да има по-малко хора.
Според мен идете за 1 седмица и отделете повечко време, за да не се изморявате много. Пък и за Армения ще ви остане време да видите нещо извън Ереван, ако не сте били досега.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 22:04 от dechy

# 215
Моят полет за Ереван закъсня от София с около час и половина миналата година. Не бих рискувала с толкова малко време.

Общи условия

Активация на акаунт