Студенти в Нидерландия - 17

• 70 469
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Спомням си, че дъщеря ми държа изпита между 11 и 12 клас, някъде точно в периода 15 август-15 септември. За абсолютно всички университети, в които кандидатства, приложи линк към електронния вариант на сертификата, без да го сканира, тъй като дори не помня кога дойде хартията. Един от университетите със сигурност е и ТУ Айндховен.
Сега, нали знаете, че в крайна сметка не сте длъжни да подадете документите за кандидатстване точно в първите 1-2-3 дни на отваряне на системата. Има деца, които го правят и след нова година или дори доста по-късно. Не зная защо искате да сте от първите, но тук не важи правилото - първи подал, първи приет, особено ако изискат от вас и допълнителни изпити. Отделно системата е една за всички университети, в нея се качват постоянно документи, попълват се заявления. Възможно е като ви разгледат първоначалните документи да ви изискат допълнителни неща - това означава да ги прикачите сопълнително. Така, че няма как да е вярно, че с подава само един път всичко.
Специално за изискването за двете години. Не зная за каква специалност става въпрос, но отварям сайта на ТУ Айндховен на произволен принцип бакалавърска програма, давам завършено средно в България и проверявам какво изискват като сертификат. Има описани вариантите, като за Кеймбрийдж има определени точки за С1 и С2. Изискването за двете години е към момента на подаване на документите, което за съжаление във вашия случай няма как да се спази само с месец разлика. Има и друго посочено за IELTS И Тойфел, което според мен важи с абсолютна сила и за Кеймбридж - абсолютно признават онлайн резултати и не изискват сканирано копие на хартията.
Нямам идея откъде им хрумват тези неща на консултантите при все, че на сайта на унито пише съвсем друго (бих го попитала на какво му се основава това твърдение).  Нека младежът спокойно си се яви на изпита септември, ще получи линк с електронния сертификат, на който изрично пише, че е абсолютно еквивалентен на хартията и ще може да го прикачи в системата в удобен  момент.

# 646
  • София
Спомням си, че дъщеря ми държа изпита между 11 и 12 клас, някъде точно в периода 15 август-15 септември. За абсолютно всички университети, в които кандидатства, приложи линк към електронния вариант на сертификата, без да го сканира, тъй като дори не помня кога дойде хартията. Един от университетите със сигурност е и ТУ Айндховен.
Сега, нали знаете, че в крайна сметка не сте длъжни да подадете документите за кандидатстване точно в първите 1-2-3 дни на отваряне на системата. Има деца, които го правят и след нова година или дори доста по-късно. Не зная защо искате да сте от първите, но тук не важи правилото - първи подал, първи приет, особено ако изискат от вас и допълнителни изпити. Отделно системата е една за всички университети, в нея се качват постоянно документи, попълват се заявления. Възможно е като ви разгледат първоначалните документи да ви изискат допълнителни неща - това означава да ги прикачите сопълнително. Така, че няма как да е вярно, че с подава само един път всичко.
Специално за изискването за двете години. Не зная за каква специалност става въпрос, но отварям сайта на ТУ Айндховен на произволен принцип бакалавърска програма, давам завършено средно в България и проверявам какво изискват като сертификат. Има описани вариантите, като за Кеймбрийдж има определени точки за С1 и С2. Изискването за двете години е към момента на подаване на документите, което за съжаление във вашия случай няма как да се спази само с месец разлика. Има и друго посочено за IELTS И Тойфел, което според мен важи с абсолютна сила и за Кеймбридж - абсолютно признават онлайн резултати и не изискват сканирано копие на хартията.
Нямам идея откъде им хрумват тези неща на консултантите при все, че на сайта на унито пише съвсем друго (бих го попитала на какво му се основава това твърдение).  Нека младежът спокойно си се яви на изпита септември, ще получи линк с електронния сертификат, на който изрично пише, че е абсолютно еквивалентен на хартията и ще може да го прикачи в системата в удобен  момент.

Благодаря !
Става дума за applied physics и някой ми каза, че за някои специалности е добре да е подаде по-рано, защото ако има определеня бройка, а няма изпит, се приемат първите N. В тази програма не се изисква изпит, затова искаме да подадем по-рано.
Иначе да - пише, че се приемат онлайн резултати, но за IELTS и Тойфел, не пише за кембридж, а изрично консултанта ми каза, че Айндховен не примат онлайн резултати. И понеже ми е съмнително, питам тук.

# 647
  • София
ТУ Айндховен правят и електронна проверка на сертификатите. Мисля, че няма да има проблем ако им изпратите сканирания пдф сертификат, който ще получите доста по рано на мейл, заедно с кода за електонен достъп и проверка.

# 648
Определена бройка прием има само за специалности numerus fixus, иначе няма ограничение в броя приети студенти. Ако имаше бройка - университета изрично го посочва. Това, което виждам като изискване е - матура по математика - това означава да въвеждате резултат на доста късен етап от кандидатстването. А под допълнителен изпит имам предвид съвсем друго, което не е рядкост и трябва да сте подготвени за такава хипотеза. След като качите своите документи и като разгледат хорариумите е възможно да ви поискат да държите приравнителен изпит по математика/физика/химия или. Ако сте такъв профил, може и да не се случи, но ако по техните стандарти има непокрит материал, дори само един раздел да е, ще ви изискат полагането. Има и някакво ограничение за хора от професионални училища. Така или иначе кандидатсването е процес, а не еднократно подаване, затова и съветват постоянно да се следи мейла за кореспонденция. Има съвет да се подава рано, но това е само , за да бъдат разгледани рано и в бърз срок - така условния прием е много ранен.

# 649
За програмите, които не са numerus fixus, може да е посочено, че кандидатите се приемат на rolling basis (first come, first serve). Така че времето на подаване има значение в този случай. Освен това, когато подавате по-рано, времето за разглеждане на документите обикновено е по-късо. Всичко това е подробно описано в информацията за програмите на сайтовете на университетите. Винаги четете и се информирайте, не разчитайте само на консултантите.

# 650
  • София
Определена бройка прием има само за специалности numerus fixus, иначе няма ограничение в броя приети студенти. Ако имаше бройка - университета изрично го посочва. Това, което виждам като изискване е - матура по математика - това означава да въвеждате резултат на доста късен етап от кандидатстването. А под допълнителен изпит имам предвид съвсем друго, което не е рядкост и трябва да сте подготвени за такава хипотеза. След като качите своите документи и като разгледат хорариумите е възможно да ви поискат да държите приравнителен изпит по математика/физика/химия или. Ако сте такъв профил, може и да не се случи, но ако по техните стандарти има непокрит материал, дори само един раздел да е, ще ви изискат полагането. Има и някакво ограничение за хора от професионални училища. Така или иначе кандидатсването е процес, а не еднократно подаване, затова и съветват постоянно да се следи мейла за кореспонденция. Има съвет да се подава рано, но това е само , за да бъдат разгледани рано и в бърз срок - така условния прием е много ранен.
Не мисля, че ще има нужда от приравнителен по математика, ученик е в СМГ
Няма ли опция да се подаде и в последствие, когато излезе матурата, тогава да се добави ?

Сертификатът ни е казус на този етап.

# 651
В случая на Сойка Присмехулка условие "rolling basis (first come, first serve)" няма, погледнах какво искат. Със сигурност всичко, което не можете да качите сега, ще го качвате на по-късен етап.
Подчертавам, че това е моето мнение на база опита ни и писано в темата, не мисля, че сертификатът ви е казус.

# 652
  • Varna
Има ли други, които не са получили още от университета писмо за безусловен прием? Според Юнифай, документите са пристигнали в университета, но няма още никакво писмо (става дума за университета в Утрехт)
Иначе младежът ще пътува на 10.08, като отива на гости на приятели. Ще се настанява на 16.08 в Xior, като тогава му е и датата за регистриране в общината.
Той няма 18 г, т.е при получаване на BSN номер доколкото разбрах няма да може веднага да си открие банкова сметка или? Всъщност за всяка информация за непълнолетни студенти ще съм много благодарна.

# 653
Отворих на ING да видя информацията. За да се отвори сметка на младеж под 18г е необходимо да се отиде в клон (след записан час) като е необходимо да се води и законен представител. Има младежки сметки на Rabobank директно онлайн, но според мен се отварят от родител. На  ABN AMRO според мен са същите условия - отваря се от родител.Видях, че има и бонус някаква сума подарък от банката за "джобни" Simple Smile

# 654
Ние за ТУ/Айндховен също не сме получили окончателното потвърждение.

# 655
Потвърждението за всеки университет е по различен начин. На нас (Фонтис) потвърдиха получаване на документите, но го канят на 22ри изрично да представи оригинал на сертификата по английски и след това ще получи официалното писмо.

# 656

Той няма 18 г, т.е при получаване на BSN номер доколкото разбрах няма да може веднага да си открие банкова сметка или? Всъщност за всяка информация за непълнолетни студенти ще съм много благодарна.

Моят навършва 18 в края на октомври.  Досега не е имало спънки, за банкова сметка ще изкара някак дотогава, единствено не може да ни направи пълномощно докато не се прибере по някое време. Ако нещо възникне междувременно, ще пиша.

# 657
  • Sofia
Има ли други, които не са получили още от университета писмо за безусловен прием?

Ние го получихме едва вчера. Не е проблем.

# 658
  • София
Има ли други, които не са получили още от университета писмо за безусловен прием? Според Юнифай, документите са пристигнали в университета, но няма още никакво писмо (става дума за университета в Утрехт)
Завереното копие от дипломата оставихме в Юнифай на 20.06. Синът ми получи писмото за безусловен прием от университета (уточнявам UU, защото в Утрехт са 2) на 20.07. Ако сте дали дипломата малко по-късно, вероятно скоро ще получите.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 22:22 от gugi4ka

# 659
Здравейте! Синът ми, който ще бъде студент- 1- ва година  в Vrije Amsterdam,  си търси съквартирант / съквартирантка...Квартирата е   над партер, просторна, с нови кухненски уреди,   в добър квартал-  NIEUW -WEST,  на комуникативно място, на 10 мин с колело от университета, в близост има супермаркет. Повече подробности на лични съобщения  - месинджър-   https://m.me/rossitsa.slavova

Общи условия

Активация на акаунт