Доходът и неговото значение в живота

• 23 925
  • 726
  •   1
Отговори
# 255
Категорията не е важна, а това, че бяха чисто нови 80% от колите. Нали уж говорим за масово изнемогване едва ли не.
Че и от вкъщи до парка с колата, за да не се изморят да походят. Значи не им е проблем да зареждат редовно и не са на минимална заплата.

Ти иди зимно време на кой да е от ски курортите, пък гледай автопарк Wink А официално хората със заплати над 10 000 били 20 000 човека... Как пък баш този ден всичките ще са в курорта на ски;-)

# 256
  • France
Фивър, няма как да знаеш дали е първа или втора ръка една кола. Не и минавайки покрай нея.

# 257
  • София
Самоделни гаражни клетки бях мярнал преди години само около панелките в младост 3 (и метрото младост 3).
Разчистиха ги от общината преди някоя година. Другаде не съм виждал.
 Преди 20ина години имаше такива, по някои пропаднали квартали.
Сега масово хората живеят в нови, модерни жилища, вътрешни гаражи и тн. По панелките са останали емигрантите, които периодично се прибират от гурбетлъка.
Тъжното е, че като си стар емигрант помниш мизерията от 90те години в България, и не допускаш, че може и да има развитие.
Другото тъжно е, че все се опитва да се плюе по България, къде прикрито, къде отявлено. А очевидно благоденствието за работещи и амбициозни е по-добро там, отколкото в много от западните държави.
И в България дори обикновени къщи са по 2млн, какво остава за по-специалните. Апартаментите отдавна подминаха 500к.

# 258
  • France
Е, не съм толкова стара Blush

Между другото самият факт, че обсъждаме коли, а не жилища е показателен.

# 259
  • София
Колите се виждат. "Стар емигрант" е определение за отдавна емигриралите, не за възраст. Ако си емигрирала млада, но преди 20г, се квалифицираш.
Ключовото е, както казах, че в даден момент в България са се случили някакви промени, например приемане в ЕС, и емигрантът не е виждал разликата.
По същия начин в Канада се правеше разлика преди 15-20 години между "новите" емигранти (След 90те, по точкова система) и "старите" емигранти, които са емигрирали нелегално преди 90те, като избягали от самолета за Куба на междинна спирка в Канада.

# 260
  • София
ЧС, виждала съм.
Филомена, вижда се дали е нова. Особено от човек, който се интересува и следи модели, тенденции и т.н. (минутка за самореклама).
Жилищата няма какво да се коментират, защото не знам всеки къде живее, но колите се познават.

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 08:51 от Fever Ray

# 261
  • France
Филомена, вижда се дали е нова. Особено от човек, който се интересува и следи модели, тенденции и т.н.
По какво? Може да е последен модел, с последния фейслифт и пак км да е над 100К. Навремето ММ правеше 1000км на седмица само по работа. Като прибавим, че и много пътувахме уикендите - за 2 години колата се девалоризираше абсолютно.
И в България дори обикновени къщи са по 2млн, какво остава за по-специалните. Апартаментите отдавна подминаха 500к.
От твоята клавиатура в Божийте уши Blush Била съм богата, а всяка нощ заспивам окахърена, че съм бедна и под наем.

# 262
  • София
Не искам да споря.
Примерно, нашенецът много обича да не маха на чисто новата си кола лепенките на производителя. И подобни.
Друг пример. Няма как модел от 1-2 месеца на пазара да е на 2 години.
И т.н.
Иначе можеш и 0исто нова, но аутлет модел да си вземеш на 60% от цената. Това няма общо.
Тангра го е написал за имотите. Цените не са тайна, но масово се купуват по няколко имота. От хора,които официално са на минимална.

# 263
Какви са тези лепенки по нова кола? Не съм забелязала.

Иначе (поне до скоро) нашенци не махаха етикетчетата от ръкава на мъжките сака.

# 264
  • France
... Цените не са тайна, но масово се купуват по няколко имота. От хора,които официално са на минимална.
Това вече говори лошо за държавата - показва нивото на сивата икономика и нейната ненаказаност.
И аз не държа на спора, но марките не вадят модели на всеки 3 месеца. Само китайската фастфешън успява. Wink

# 265
  • София
Да, държавната политика е въпрос на съвсем различна тема и не е цвете за мирисане.
Не знам за китайците и нови модели може да не излизат на всеки 3 месеца, но не можеш да ме убедиш, че някой някъде си купува чисто нова кола,скъсва я от каране за 2-3 седмици и я продава за без пари на нашенец.
Отделно, често се правят модификации и разновидности на моделите, ежегодни подобрения в новопроизведените автомобили и т.н.

ЧС, виждала съм комшия след покупката на нова кола да не й маха калъфите с марката от седалките. Wink

Не искам да отмествам темата. Споменах наблюденията си за автопарка единствено в контекста на коментирания среден доход.

# 266
Винаги в България сивата икономика е била в огромни размери и проценти. Така ще си бъде и за в бъдеще.
Поне половината от хората с пари, не могат да кажат с какво се занимават, всеки е на някаква схема по един или друг начин. Лошото е, че схемите са легални, точене на проекти, поръчки и т.н. и по веригата има всякакви .
Още повече ще стават луксозните и скъпи коли. Само в Монако и някои градове в Швейцария има толкова много подобни коли.
Все още има много хора на минимална заплата-остатъка в плик, а добрия шеф се чуди на кой екзотичен остров да отиде всеки два месеца. И говоря за големи , богати фирми работещи на европейския пазар, не за ЕТ нещо си с двама човека персонал.

Човекът може да плаща и пълни суми, ама като никой не го пипа или пък си плаща рушвет ще е така докато може.

Тия дни покрай баловете за 10 мин по центъра може да се видят поне 4-5 екзотични коли Ферари, Ламбо, Майбах и др.
За разни други посредствени модели Мерц, БМВ, Ауди да не говорим, изобщо коли за над 100-150к лв втора ръка, пари за семки.

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 10:12 от Alexslav

# 267
  • France
Вече става офтопик, но вече ми се прииска да видя този паркинг, където се чувстваш като на автобиеналето в Женева. Само, че новостите не пристигат на 2 години.

# 268
  • София
Филомена, не знам от кога не си в България, но не са 1 и 2 такива паркинги, особено в София и големите градове.
И отдавна не се чака с години за нова кола. По време на пандемията купихме нова. Изчакахме точно 3 месеца от поръчката за внос на следващата модификация. Даже много чакахме, защото имаше разни ограничения покрай пандемията. Иначе става по-бързо. От тогава до сега има поне 3-4 модификации (с дребни нововъведения, но се различават, когато знаеш какво да гледаш). И то става дума за среден клас - писала съм по въпроса и не искам да ставам рекламно лице на марката.
Темата се отмести много и нека я върнем в релсите. Споделих си вълнението сутринта и толкова.
Точно написаното от Алекслав визирах за сивата икономика. Нищо друго.
Примерно, на последното автоизложение в София още в деня на откриването беше купен и изплатен Брабус Д40 за 600 000 лв. Има информация в нета. Повечето от останалите изложени автомобили вече бяха продадени на собствениците (българи) и отстъпени от тях за самото изложение.

# 269
За нова кола се чака минимум 6 месеца, за много марки и модели 12-18 месеца!

Общи условия

Активация на акаунт