Доходът и неговото значение в живота

• 23 934
  • 726
  •   1
Отговори
# 240
Статистиката ги дава тези данни за заплати. Може да ги видите на сайта. Публикуват и методология.
Не са събрани от бг мамма или ИТ форум.

# 241
Само за протокола - статистиката дава брутни заплати, а хората масово разбират нетни.

# 242
Да, нетната е 1900 лв

# 243
  • пустинята Гоби
С тази инфлация, цени на храните и ако има ипотека + 2 деца, средната заплата в София заникъде не стига.

# 244
Средната заплата в София вече мина 2570 лв.
Свинско със зеле.
Като осреднят на Румен Гайтански - Вълка заплатата, и на жените с метлите - идва точно толкова.

# 245
  • France
Доколкото знам канадският долар не е равен на американския.

Средната заплата е като от вица, че 100 яли зеле, а 2ма свинско, но средностатистически всички са яли свинско със зеле.

ПП Абуто ме е изпреварил.

# 246
  • София
Само се чудя, ако някой яде зеле в България, защо си мисли, че в Канада или друга държава ще заяде изведнъж от свинското.
Продавачка ще стане финансов директор като емигрира?
В САЩ сигурно няма супер директори, Мъскове и тн. Всичкото изедник и кулак само от България оперира.

# 247
Не е до изедника.
Въпроса е до така наречената "средна заплата". Ако говорим за определен отрасъл понятието има значение, но за град или държава се използва предимно от администрацията или правителството за трупане на някакви суперлативи.

# 248
  • София
Не знам колко е беден българинът, но вчера на паркинга на столичен парк имаше 3-4 по-обикновени и стари коли. Останалите бяха хубави и очевидно нови мерцедеси, баварци, тойоти, имаше едно много хубаво мини, имаше Кайен, няколко джипа от различни марки. И явно са с по-скромни възможности, щом са в парка, а не на круиз, примерно. Wink
Освен всички да са от бг-мама. Simple Smile

# 249
  • France
Не знам това до колко може да бъде лакмус на добруване (без дори да обсъдим дали мерцедес и Тойота са лукс или средна категория). Когато минавам през едно бедно предградие, винаги се учудвам на хубавите коли там - поршета, ауди r8 и тн... там където живея масово са гарирани клио-та и стари пежота. Но къщите са по 1-2 милиона. Все още не схващам логиката.

# 250
  • София
Категорията не е важна, а това, че бяха чисто нови 80% от колите. Нали уж говорим за масово изнемогване едва ли не.
Че и от вкъщи до парка с колата, за да не се изморят да походят. Значи не им е проблем да зареждат редовно и не са на минимална заплата.

# 251
  • France
Отзи ден,  точно в горе цитирания квартал, едно бентли, но suv ми взе предимството. Даже не знаех, че от тази марка правят suv-ове. Как и откъде толкова пари и то на място със социални жилища? Под наем, лизинг... все пак бентли, не бмв да кажеш, че е достижим лукс?
За България не се учудвам - колите дори първа ръка са по-евтини, втора съвсем, а е и социално прието да живееш в панелка, но да гарираш последен модел ауди отпред. Или в ръчнопостроена гаражна клетка. Това ни е част от етно-екзотиката.

# 252
  • София
Колко да са евтини, когато средно цените са около 100 000, пък твърдят масово, че взимат далеч под 2000 на месец!?
Цените на колите по фирмените им магазини са еднакви навсякъде.
Интересна еквилибристика ми е на мен.
Явно на същия принцип като тези в социалките. Wink

# 253
  • France
Не са еднакви. Много българи във Франция си купуват колите в България и лично съм проверявала - има чувствителна разлика на първата ръка.
Колата външно може и да не е морално остаряла, но да е купена евтино, защото е с много километраж. Предпоследната кола на ММ беше сеат и външно беше ок, но с 200К км и когато я продаде на концесионера ни казаха, че заминава за източна Европа. Само там можело да се препродаде. Сегашната е голф 7, май миниван се води (нарочно пиша марката - става дума за народна кола) и въпреки, че я ползваме рядко е вече с 100К км. Струва жълти пари. Така че не бих гледала колите като мерило.

# 254
  • София
Говоря само за нови коли, не за препродажба.

Общи условия

Активация на акаунт