Доходът и неговото значение в живота

• 23 966
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
  • München, Deutschland
Миналата година в хубаво заведение в Порто едно морско плато с 2-3 неща за двама плюс по едно предястие/салата на човек с бутилка вино бяха някъде 80-100 евро, не 10.

На мнението на Титина съм.

Вино за 3 евро чашата и дребни рибки за 6-7 евро порцията бяха в съвсем друго ниво заведения.

# 226
  • София

Тези двете плата и 2 чаши вино в ресторант в Авейро миналия месец бяха 35 евро с бакшиша.
Както казах, зависи къде и какво купуваш. Едно е да ядеш попчета на далян до плажа и от собствен улов, друго е да ги поръчаш в центъра на страната и далеч от морето. Едно е да пиеш чаша вино, друго е да си поръчаш 1-2 бутилки. Идеята не е да се мерим кой какво яде. Затова и в началото на това обсъждане казах на Алакслав, че не може да се сравнява на ангро, защото няма как да съпоставим еднакви условия и напълно идентични неща, а и един се наяжда с порция салата, друг с 5-степенно меню.
На някои места плащаш за самото място. Ето пастичка и виенско кафе в центъра на Виена, които около Коледа ми излязоха 20 евро (и у нас не са евтини вече, но спокойно се вмествам в 15 лв. за подобни и дори за по-малко в любимите ми сладкарници Костас):

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 15:11 от Fever Ray

# 227
  • München, Deutschland
Фивър, връзва се - малък град, общо по 1 порция с по 1 чаша вино. Ако сложиш бутилка вместо 2 чаши, още една порция, разлики в самите порции, както и един от двата най-големи португалски града, ще стане тъкмо сметката.

А, ти си дописала, тъкмо щях и аз да кажа, че зависи кой, къде, как и какво яде. И колко. Едно ще е пържените кюфтенца с бакаляу и една бира, друго ще е прясна змиорка с бутилка подбрано вино, да кажем...

Но нямам желание да меря парите, които един дава по ресторанти, друг за фитнес, трети за театър. Включих се по повод на евтините неща в Европа и как България била по-скъпа... Обръщам внимание на мнението на Танграта отпреди няколко страници със сравненията за Канада и България. Пари не се харчат само и единствено за храна...

# 228
  • София
Още даже допълних.
Но това е за заведения.
За пазаруване в хипермаркет на ежедневни стоки ние водим първенството. Оправданието уж е във вноса, но ме изненадва надценката на един и същи продукт. Като в примера с любимия ми летен парфюм преди няколко поста.

# 229
мой опит от миналата години, януари.
Цените на основни хранителни продукти в Дарби, Англия = на цените в София

Заплатите двойно по-големи

Но данъците,транспорта, услугите… по-скъпи, така че може би до някъде се изравняват нещата.

# 230
  • France
За съжаление добре са ви издоили, така като гледам грамажа. Но какво се учудвам, в Париж съм виждала сандвичи и по 15е Rage
Но да не забравяме, че тези градове, които за зла врага са се превърнали в туристически атракции, продължават да вибрират под повърхността с честотата на местните жители, които живеят и работят там с десетилетия и искат добро качество за нормални цени. Наистина масовият туризъм ни усложнява живота многократно. Но си има начини и места.

Съгласна съм с вас, че с децата правилата се променят. Не може просто да махнеш с ръка и да сложиш още един черпак вода в супата. Малко ме шокира едно изказване в съседната тема, че видиш ли, ние българите, сме били перфекционисти и сме правили малко деца, за да можем да им дадем всичко. Не е ли това целта на родителството - да дадеш крила? А в нашия материален свят това струва скъпо.

# 231
  • По света и у нас
Без да гледам курса на долъра, съпоставяйки грубо 1долар = 1 лев. Цените в ресторантите в БГ са точно толкова високи колкото и в Америка,  но в левове. Услугите също толкова - маникюр, фризьор.
Парното е едно и също. Тока също.
Зеленчуците и плодовете са по- евтини, месо и сирене са същите.

Наемите и данъците са много по- ниски в БГ. Имотите са по-евтини но не с много, а и хората харесват и търсят различни неща.

Заплатите, ако 1500лв е нормална заплата в БГ, са 3-4 пъти по ниски от САЩ.
Медицинското обслужване е много по-евтино в бг, детските градини са по евтини. Всякакви уроци по пиано, спорт и тн - са 2 пъти по-евтини или дори безплатни ако са субсидирани.
И най големия разход в САЩ е транспорта… трябва да се излупам няколко хилядарки за да ида до морето или до БГ и от там нататък плащам хотел и и коли под наем. В БГ всичко е удобно близко.

# 232
  • София
Даже и съседните страни за екскурзии. 😁
Наистина, транспортът е евтин тук.

# 233
Да де, ама доларът е близо 2 лева. И разликите стават още по-брутални. И аз на морето, като ходя, отсядам в хотел, не ми е чак толкова удобно и близко да се връщам 300 км да преспивам у нас. И да добавяме емигрантските неволи и разходи за прибиране в България, не ми се струва да е разход на средностатистическия американец. А бензинът в Щатите май все още е по-евтин, отколкото у нас.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 17:55 от кукумицинка

# 234
  • София
При изравняване на долар-лев, изобщо няма да са същите ресторанти, които са на една цена. Ако в бг е със сервитьорки, добре сготвено месо, индивидуални рецепти и тн, в щатите за тия пари (х1.8 ще имаш някоя закусвалня на самообслужване, с хамбургер на ангро с кисела краставичка.

Токът и отоплението били сходни, да, ама не.
Сплит климатици са на 3на цена в Канада, при 5 пъти спад в качеството на модела.
Ние ползваме световни марки за 1000лв с монтажа. В Канада започват от 2000$ световно неизвестни китайски кучи бохлуци. На мен отоплението с климатик ми идва няколко десетки лева (20-50), За същото в Канада бих плащал 400$. Е, ако съм в някоя 100 годишна комуналка с общо парно ще мина по-тънко, но не и ако се отоплявам сам на ток.
Зеленчуците, по-евтини са може би в Калифорния и Флорида.
В Канада 2 краставици са ти 5$, 3 чушки (броя!) са ти 7$. И това са цени на 7-8 години.

Отделно, не само, че се въртят 10 пъти повече километри, но едно е да се придвижваш на 5 км за деня през града, друго е на 50км през пустощта. За 2то ти трябва изпитан, нов и надежден автомобил. Т.е. не само в бензина е разликата. Трябва да се бъркаш и за сериозен автомобил, запасен с одеала, газ за отопление, суха храна, лопати, кирки за сняг (без никакви преувеличения)

Заплатите ще са 2но по-големи само за изключения(сравнено със София).
В София средната е вече 2700лв и това е официален доход, без да броим сивата икономика, майстори (авто, строителни, гумаджии, всякакви занаяти), сервитьори.
Сега проверих, средната в Англия е 33000 паунда, нето от които е 25800 паунда годишно, което е 2,154 паунда на месец. https://www.reed.co.uk/tax-calculator/33000
Значи, дори средната не е 2 пъти на софийската, а изобщо няма гаранция, че емигрант ще си стигне относителното ниво в йерархията. Защото, ако тук е бил счетоводител, учител, юрист, няма изобщо гаранция, че там ще работи същата длъжност и ще му дадат същите пари, като средното за длъжността му, като на мургав източноевропеец.
През 90те и ранните 2000 разбирам тия емиграции, когато у нас се работеше за 100 лева на месец.
Ама през 2023, София си е 1/2 като в западна държава.
А и като се сравняват цени, добре е да се сравняват и подходящи градове. Не цени на ресторант в София, с цени на ресторант в италианското малко уйно. То и в Смолян ако отида, цените ще са или 1/2 или 2/3 от софийските.
Ама какво ще работя там. Същото и за италианските села. Та, да не бъркаме туризма с емиграцията.

# 235
  • По света и у нас
Кукумицинка, не ма разбра - не навлизам да конвертирам точно количеството на парите по курса на долъра. Ами го гледам като едно към едно, и суответно какво мога дакупя със бг заплата в бг, и какво мога да купя в америка с американската заплата.
Относно ходенето на море - в америка се лети за да идеш до морето. Не всички сме във флорида, после се лети и за да идеш на ски. В БГ не се лети за тези удоволствия.

Тангра, за качеството изобщо не говоря. Пържените картофи, храната в Америка е отврат... няма какво да навлизам тук.

За мен БГ има по-висок стандарт, само дето не зная каква заплата е рална. Някои казват 1500 е нормална заплата, ми това ми беше заплатата от преди 13 години и не е достатъчна за мен.

# 236
Средната заплата в София вече мина 2570 лв.
Средна.
В София има голям недостиг на хора. Всеки не мързелив, със знания и умения може да докарва и повече.

# 237
Бяхме много бедни, до толкова че нямахме пари за адаптирано мляко. Едва оцеляхме. Сега имаме хубава къща, голям двор и достатъчно доходи и за добро, и за лошо, но никога не забравяме,  през какво сме минали. И, ако имаме възможност помагаме и на непознати, защото знаем какво е. Помня, че баща ми беше много болен- без осигуровки, едва намерихме пари за лечението му. Парите са всичко- живот, това научих. Не може без тях, но и да ядем боб и леща нямам претенции, стига да сме живи и здрави. От здравето, за да работиш по-хубаво няма. Пожелавам и на приятели, и на неприятели да са живи и здрави.

# 238
  • Столичанин ама не в повече :D
;
 Sunglasses

# 239
Средната заплата в София вече мина 2570 лв.
Средна.

Мисля си,че малко хора взимат такава заплата, дори и  в София. Че то, ако двамата в семейството взимат толкова, няма да има криза за повечето.

Общи условия

Активация на акаунт