Доходът и неговото значение в живота

• 23 761
  • 726
  •   1
Отговори
# 660
  • София
За мен не е така. Абсолютно съм наясно кой къде е силен и кой къде е слаб.

# 661
Защо да е глупаво решение? Или за собствените ни деца е най-умното, за другите - глупаво.
Ще дам пример- история на изкуствата или политология. Предполагам, че 80% от хората ще ажат, че е глупаво. Да ама не. Точно тези специалности имат толкова широко приложение.

От поста ми не следва да се разбира, че непременно е глупаво, а че може да е глупаво при определени условия. Както и да не е при други такива. По-напред някой беше писал колко добре може да се реализира студент с психология. Ми не отричам. Но като се замисля, че по едно време това беше най-вървежната специалност, с която ще се дипломират доста хиляди студенти, не мога да не изпитам сънения, че за всички има блестяща кариера.
Така е и с ИТ и с която и да е друга специалност.
Но наличие на диплома ти дава по-големи шансове да намериш работа. Защото още от обявата се започва пресяване на кандидатите. Например изискването е висше образование. Ако нямаш, ти отпадаш още в началото, независимо колко си добър.

# 662
Понеже имам 4 деца виждам колко са различни едно от друго. И ако големият ми син е завършил МГ и си беше точно за там, нито едно от другите си деца не виждам да е му е подходяща такава гимназия например. Много е важно да дадем на детето правилна за него насока, да се съобразим с желанията му и да му дадем най-добрия шанс да се изяви.
Най-хубави са ми гарджетата, но с различни заложби Simple Smile

Между другото големият, който е отличен математик, изобщо не пожела да се занимава с ИТ професии или инженерство. Съвсем в друга посока отиде.

# 663
  • Между гори и планини
30К$ в САЩ са на ръба на бедността. Обикновено хората работещи в Макдоналдс, работят на поне още едно място . Има много филми в ютуб по темата. Понеже мъжът ми е американски елвктричар, та се включвам. Над 20 години е работил в строителна фирма която строи по света, изрядни условия на труд - жилище, кола, или личен шофьор, самолетните билети за него, мен и детето. Всеки овър тайм час се плаща допълнително. С времето взе няколко квалификация и последната му работа беше в офис, като контрол на качеството и поръчка на материалите. Сега е пенсионер по болест и не работи, освен ако много го молят тук в България. Повече като услуги. Ако някой си разбира от работата и я върши с удоволствие, винаги му се отплаща.

# 664
  • София
Не може, в много случаи. Понякога го има дори обратното, подценява го. Животът най-добре показва.
А може ли един родител коректно да прецени дали детето му има капацитет и колко е той?
Защото обикновено моето гардже си е най-хубаво...

# 665
И тук трябва като в Германия да има кариерно ориентиране. Кой го бива - гимназия и университет. Кой не - занаятчийство.
Всеки с професия, всеки доволен.

Трябва, ама не би - всеки се прави на много интелигентен и не иска да пипва нищо с ръцете си.
Още повече пък да насочи детето си към такава професия.
Родителите ми например се срамуват от това, което уча в момента. Не можело ли да хвана и аз някакво "висшу" и после да си клатя краката?
Много магазини не намират продавачи, готвачи за ресторанти.
Само до моя квартал месеци наред виси табела, че търсят човек за продажба на обувки и дрехи - никой не се кандидатира.
Сега само ютуб видеа правят, а икономиката бавно замира сакън да не си изцапат ръцете.

# 666
  • София
Точно обратните са моите наблюдения. Единици нямат реална представа за отрочетата.
Разбира се, говоря за същата интелигентна среда, не за махалата.

# 667
  • Между гори и планини
Големият ми син е самоук китарист и пианист. До виртуозност. Сам кандидатства и го приеха в музикален колеж в Англия. Сега работи в кънтри клуб за сноби англичани, но е щастлив.
Малкият е по кабелите и платките, метнал се е на баща си, но записа профил изобразително изкуство, а не математика, както очаквах. Рисува много добре, пак самоук.
Щастлива съм, че когато аз кандидатствах с рисуване, моите родители не ме напънаха за математика. Сигурно щях да съм изключително нещастна.

# 668
И тук трябва като в Германия да има кариерно ориентиране.
има и тук. големите частни училища имат по няколко кариерни консултанта, а има и няколко фирми, които се занимават с това.

# 669
  • София
Не, като платена грижа, а като национална стратегия.

Наясно съм с ЧО и възможностите му, но не обхаваща масата.

# 670
  • София
Пак да кажа - принципите от рода "по-добре да реди плочки, отколкото в университет" не вАжат без личния пример - какво е избрал този човек за децата си. Лесно е да се каже за чуждите деца, че не им трябва образование, а тежка работа.

Мда, забелязала съм, че хората много обичат лекинко да снижават другите, предлагайки им тъпи професии, но иначе бутат ли бутат своите невинаги особено надарени чеда по колежи, университети.

# 671
Написах един тъжен пост за разни познати и го изтрих.

Някои родители може никога да не разберат кои са силните страни на детето, други и да разберат, може да нямат възможност да го подкрепят.

# 672
  • София
Затова сме и ние, хората.
Плащам с кеф таланта на чуждо дете, няма да ме бутне, пък удоволствието от резултатите ми разтяга усмивката широко, широко.

# 673
  • France
Но ако не става ясно, ще го обясня: ако платиш на детето си 4-годишен колеж 4х$50к = 200к и то излезе със специалност, за която плащат $40-50к, то финансово това е по-лошо решение, отколкото да работи в Макдоналдс, където плащат $30к.
Да сметнем делтата между 30К и 50К = 20К, тоест за 10 години си си изплатил инвестицията в колежа и само надграждаш. При условие, че се работи 40 години до пенсия, делтата се покачва до 800К. И то при положение, че си достатъчно кьопав да си караш на джуниор заплатата.

# 674
При условие, че се работи 40 години до пенсия, делтата се покачва до 800К.
И от тях като дадеш 200хил за колеж на детето и 600хил за апартамент в Малинките си направо на нула, пак всичко опира до това да се омъжиш за някой дето изкарва повече 😁

Общи условия

Активация на акаунт