ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 122
  • 776
  •   1
Отговори
# 135
И аз искам да ви видя. На 05.07 ставам на 18 и ще се подготвям ден два преди партито у нас, а на 06.07 излитам за Маастрихт (на концерт на Андре Рийо до 10.07). Тъй че, за мен края на юни и 01, 02.07 са ок.

# 136
+1 за 24.06 или въобще нещо преди юли..

# 137
И аз искам да ви видя. На 05.07 ставам на 18 и ще се подготвям ден два преди партито у нас, а на 06.07 излитам за Маастрихт (на концерт на Андре Рийо до 10.07). Тъй че, за мен края на юни и 01, 02.07 са ок.
Кой става на 18?

# 138
  • София
Момичета, спешно ми трябват отговорите на Тема 4 от този сборник. Детето отиде да го купува, но не зная дали го има в близката книжарница.

Намерих ги.

Последна редакция: нд, 18 юни 2023, 23:19 от Спунк

# 139
  • София
Благодаря, че ни мислите, момичета. Тръпна и аз,.не мисля, че ще успеят до 24ти.., твърде ми е рано. Когато тогава, важното е да сме доволни от резултатите, а и от класирането.

Верно, че я имаше тая склуптура..сега се сетих.
Сега не го усещам същия дух в темата, но каквото такова. Пет страници си разправяха за едни бивни..

Ще се радвам и аз да ви видя, но от юли нататък петък- неделя, са ми в път общо взето, но може и да ви улуча.

Касии, хубав е Маастрихт, Андрето в Арената не ми хареса, но сигурно на площада ще е страхотно.

# 140
  • София
Момичета, изпуснах ви тези дни, че малко нещо вирус ме тръшна.
Аз мога на 7 и 8 юли, защото предните 2 седмици съм на 2 отделни морета Smile

# 141
Кой става на 18?
Наборът Wink ... МС Wink

# 142
  • София
Засега най-много гласове има за 08.07

# 143
Копирам от темта за 12 клас !

ДО
МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО
И НАУКАТА, ПРОФ. Д-Р ГАЛИН ЦОКОВ

КОПИЕ ДО
НАЧАЛНИКА НА РУО – СОФИЯ-ГРАД,
Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

КОПИЕ ДО
ОМБУДСМАНА,
ПРОФ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА

КОПИЕ ДО
ДИРЕКТОРА НА 73. СУ „ВЛАДИСЛАВ ГРАМАТИК“,
Г-Н ИВАН ПЕТКОВ

КОПИЕ ДО
БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ

ПРОТЕСТНО ПИСМО
от зрелостниците на 73. Средно училище
с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“,
гр. София, област София-град

Уважаеми професор Цоков,
Уважаема доктор Кастрева,
Уважаема професор Ковачева,
Уважаеми господин Петков,
Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото протестно писмо искаме да изразим своето възмущение от ощетяващите оценителски практики, приложени при проверката на изпитните работи от Държавния зрелостен изпит по български език и литература, проведен на 19.05.2023 г.

В хода на 5-годишното ни гимназиално обучение по български език и литература нашите висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в подготовката на ученици за държавен зрелостен изпит ни позволиха да осъзнаем, че литературата като самостоятелно обособена наука не представлява единствено учебен предмет, но и изкуство, провокиращо към размисъл върху значими обществени и нравствени проблеми. Чрез многократното провеждане на аналитични прочити и задълбочени дискусии върху разглежданите в часовете произведения ние успешно развихме способностите си за критическо мислене, като така овладяхме заложените в учебната програма по БЕЛ социокултурни компетентности за аргументирано обосноваване и защита на собствената позиция по поставените теми, ценности и конфликти.

Така, независимо от неимоверно вложените време и усилия не само от наша страна, но и от страна на преподавателите ни, мнозина от нас останахме дълбоко разочаровани от разминаването между очакванията ни за смисъла на матурата по БЕЛ и неоснователно занижените резултати вследствие на несправедливите критерии за оценяване на въпросите с отворен отговор, както и на необективните методи за проверка и оценка на изпитните работи от страна на проверяващите лица. В защита на твърденията си обръщаме внимание на следните въпроси от публикувания на сайта на Министерството на образованието и науката изпитен материал от 19.05.2023 г.:

1. Въпрос 19., засягащ текст 2 (диаграма) от първата част на изпита, изисква да се обоснове твърдението, че училището в най-слаба степен работи с гостуващи художници или си сътрудничи с художествени организации. След проверка на изпитните си работи установихме, че в много случаи е отнет пълният брой точки към въпроса поради отговор, който е съдържателно правилен, но чиято формулировка  не съвпада изцяло със зададения примерен отговор.

2. Въпрос 20. изисква да се запишат два от упоменатите в текст 1 от първата изпитна част приноси на Ян Мърквичка в културния живот на българите след Съединението. Както от формулировката на въпроса, така и от обстойния прочит на текста става ясно, че възможните верни отговори са повече от два, а именно:
- утвърждава рисуването по натура като учебен метод в българското училище;
- пръв обучава момичетата в тънкостите на рисувателните техники;
- става първият директор на Държавното рисувателно училище, което бързо печели име и извън страната;
- спомага за подготовката на много български художници и за регламентирането на професията на художника;
- твори в почти всички жанрове на живописта;
- създава забележителни творби, сред които и картината „Ръченица“.

Макар изредените по-горе аспекти да се отнасят до развитието на културните среди в следосвобожденска България, само последните два от тях са зачетени като правилни, както установихме от прегледа на изпитните си работи. От една страна, това ни кара да изпитваме съмнение в качеството, надеждността и обективността на извършената проверка от страна на проверителите, които или са пропуснали да отбележат много отговори като верни, или принудително са се съобразявали с непълните и в този смисъл несправедливи, ощетяващи резултатите ни критерии за оценка на конкретния въпрос. От друга страна, едно такова неправомерно отнемане на заслужени точки навежда на мисълта за некоректна формулировка на въпроса, ако наистина се очаква да посочим точно тези два отговора,  определени в ключа с отговори като примерни, но не непременно задължителни .

3. Въпроси 35., 36., 37. и 38. изискват кратък свободен отговор върху различни произведения от учебната програма, а въпрос 40. поставя задачата за съставяне на кратък текст с обем до 5 изречения. При прегледа на изпитните си работи с изненада установихме, че на някои от отговорите на тези въпроси са отнемани точки, без да бъде отбелязано наличието на каквато и да е езикова или смислова грешка. Освен това много от „корекциите“, нанесени от проверителите, се изразяват в подчертани думи и изрази без допълнително пояснение към тях въпреки възможността за добавянето на коментар към всяка една задача. Подобни противоречиви поправки се срещат масово и в написаните от нас съчинения в третата изпитна част. Как се очаква да изпитваме удовлетворение от резултата си, без да сме запознати с аргументите на оценителите за поставяне на определен брой точки?

За нас като знаещи и мислещи хора, които са възпитани да търсят причините за допуснатите от тях грешки и така да осъществяват стремежа си към самоусъвършенстване, е непонятно защо сме санкционирани по такъв необоснован начин. От учители, които са проверявали в годините изпитни работи, знаем, че на оценителите се предоставят детайлизирани критерии за оценка на всеки един въпрос с отворен отговор. За жалост, тези критерии не се оповестяват публично, което прави ДЗИ некоректен за нас, учениците, тъй като не знаем какво точно се изисква за 2, 4 или 6 точки, а също така кога губим точки от максималния бал. Това не само свидетелства за нежеланието (или неспособността) на отговорните институции да създават прозрачни условия за проверка на изпитните работи, но и буди съмнение по отношение на легитимността на поставените оценки като цяло. Не приемаме такова оценяване за справедливо. Питаме се наистина ли ни изпитват със стандартизирани тестове. Наистина ли са компетентни авторите на ключа за отворените отговори?

Поради така изложените от нас причини заявяваме категоричното си несъгласие с приложените методи за оценяване на изпитните ни работи по БЕЛ, които подценяват придобитите в хода на обучението ни знания и умения и дискредитират дългогодишната работа на преподавателите ни. Смятаме, че имаме обективна и самокритична представа за своите знания, доказани чрез множество награди от олимпиади, състезания и международни конкурси. Въпреки че оценките ни от държавния зрелостен изпит по БЕЛ са значително по-добри в сравнение със средното ниво в страната, се чувстваме ощетени от системата на оценяване на изпитните работи. Оставаме с впечатлението, че се толерират повърхностните знания на учениците с минимални знания по предмета, докато способните и креативни зрелостници остават недооценени, като всичко това в крайна сметка се отразява на статистиката, даваща фалшива представа за един „добър“ среден успех.

В отговор на подадените от нас молби за преразглеждане на резултатите от държавния зрелостен изпит по БЕЛ сезираните институции се позовават на чл. 82, ал. 1 от Наредба № 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците, според която оценките от държавните зрелостни изпити са окончателни. Независимо от това призоваваме за прозрачност при оценяването на изпитните работи спрямо предварително определени и достъпни за широката общественост обективни критерии, за коректна формулировка на зададените въпроси и за надлежна и конкретна обосновка за отнетите точки от въпросите с отворен отговор и от аргументативното съчинение.

Към протестното писмо прилагаме списък с имената и подписите си (с горещата подкрепа на нашите родители), както и списък с имената и подписите на подкрепящите ни преподаватели по български език и литература. Отправяме апел към всички останали зрелостници, които се чувстват ощетени по обективни причини, също да демонстрират подкрепата си към нашите искания.

Дата: 19.06.2023 г.
гр. София

# 144
Дидиа,
със зареден копиран текст съм. Благодаря, че си го публикувала
Жалко, че протестното писмо не е от името на повече зрелостници.

Чудя се, дали, за да помогнем на нашите деца, да не отправим в началото на уч. година искане за по-стриктна селекция на проверителите и ясно разписани, унифицирани критерии за оценяване на онези ДЗИ, които са свързани с установяване на езикови знания и компетентности. От публикациите на дванадесетокласниците се разбра, че подценяване и неправилно коригиране има не само по БЕЛ, но и по западни езици.

Сега изглежда чужд проблем, но идната година по същото време вече ще е пост фактум.

Светкавичка, апелирам към теб да развееш пак байрака и да подготвим настойчиво искане, като дадем съответна гласност на проблема. Тъжно ми е да го кажа, че без т.н. "четвърта власт" (медиите), представителите на изпълнителната  са бездейни.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 10:13 от Шарлот

# 145
Шарлот, няма значение колко са зрелостниците подписали писмото.Важно е , че имат смелостта да го направят.В днешно време само "преклонената главица остра сабя не сече" . Всички знаем проблемите , но си мълчим , надявайки се , че това не се отнася до нас , но.....до година и ние можем да се окажем в същата ситуация.
            Преди две години проверихме работите на голямата и по БЕЛ и по АЕ и такива изцепки нямаше.

# 146
Дидиа, писах в дванадесетокласната тема. Призовавам да обединим усилията си. Сега е моментът. На разположение съм за изготвяне на проект за текст или допълване на написан.

# 147
  • София
Моля ви, ако се стигне до събиране на подписи, драснете един пост и във ФБ групата.

# 148
Съгласна. Там е мястото за обща работа. Тук ще има "шумов фон", който ще пречи.

# 149
  • София
Само дайте знак и тук, за тези които влизат във ФБ само в случай на неизбежност.

Общи условия

Активация на акаунт