ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 200
  • 776
  •   1
Отговори
# 300
Моето момиче е шофьор "отдавна" - цели 4 месеца, даже днес ме вози до плажа Simple Smile. Взе си САЕ, целия юли рисува за портфолиото, успя да отиде в Барселона на концерт на The Weeknd, август искаше да работи, но то за месец какво Simple Smile, началото на септември ще дойде с нас в Гърция.... и лятото отлетяло!

# 301
  • София
И от мен един набор с лежерно лято. Шофьорския курс трябваше да мине за месец и половина, но скоро ще станат два, а още не е приключил с кормуването, все не могат да го вместят за повече от 2-3 часа седмично. Взе си изпита пред ДАИ, другата седмица ще ходи на курса в БЧК. Дано все пак приключи до края на месеца и да не остава за учебната година. На море ще ходи септември.

# 302
  • В средата на времето
Наборът е от тези със сравнително лежерно лято. Ходи на море с приятели, през юли, на Слънчака. Върна се и каза, че това било последното му море там. От другата година искал на по-спокойно място. 🙄😂 Явно бурна ще да е била почивката. Записа шофьорски курс края на миналия месец, като първо взе БЧК. Шофира от ден първи, теория няма. Сам си чете правилника и решава листовки. Не знам дали ще успее да го приключи до началото на учебната година. Септември се съгласи да дойде с нас на море като за последно.
От тази седмица ходи да работи при зет ми, ВиК - кърти, чисти, извозва. 😁Няма да се преработи де, защото заради курсовете, които са 3 пъти седмично, все по обяд, има само два пълни дни. Но поне някакви къси пари ще изкара, както се изразява. Не чете нищо, никаква литература. Намерих му учител по БЕЛ за другата година и той на това легна. Все още не желае да положи никакъв изпит за сертификат по езика. Аз му се ядосвам, но насила не мога да го запиша. И така. Добре  си е той.

# 303
Дъщеря ми чете много.... Мураками. В момента това е манията Simple Smile и то на английски. БЕЛ, т.е., по никакъв начин не е картинката. Но нямам притеснения, като му дойде ред, все ще мине каквото трябва.

# 304
  • Варна
Нашият човек го е ударил на пълен мързел. Става по обяд и сяда на компютъра. Изкарва повече от един работен ден на компютъра и пак ляга. Едвам яде веднъж на ден. Много рядко излиза. Отказва да кара шофьорски курс. Ще видим на есен как ще са нещата.

# 305
  • Разпиляна във въображението
И ние в лежерния отбор. Не знам как да процедирам с подготовката по български. Учителят им основно давал тестовата част, а за другата - нищо. Дайте предложения за помагала Simple Smile

# 306
  • Пловдив
Привет на всички! Ние тъкмо ходихме с набора да подаде за книжа. Голям мерак, направи 18 и след седмица взе изпита. Иначе той работи по цял ден, а баща му си почива на хлад Laughing Но неговата работа е в магазин, сега е доста позамряла, та даже му е скучно. Три пъти в седмицата ходи на рисуване, опитва се да решава задачи по МАТ, записа се сам за уроци от септември. БЕЛ при нас ще е само от училище, каквото сабя покаже, но матурата няма да му трябва за нищо на него.
Иначе изпразнува рождения си ден на морето в ЕХЕ....Размазаха се от кеф, но организацията на толкова деца за 4 дни му дойде в повече. Запазих в една къща първо 5 апартамента за 25 деца, после намаляваха, намаляваха и останаха 12 деца. Каза друг път ако му хрумне да прави такова нещо пак, да го спра още в зародиш. Отидоха с влак, но на връщане останаха само 3 момчета и нямаше билети за влака. Дали не си намериха веднага някакво споделено пътуване, от което ми се сви сърцето, до сега така никой от нас не е пътувал. Но и това мина...
Всеки ден излиза след работа, фитнес, кино, плуване...изобщо много му е натоварена програмата. Добре, че взе книжката и CAE взе м.юни, та сега само рисуването...но и то 3 пъти по 5 часа, каза че е доста изморително вече.
Предстои ни едно море заедно в Гърция, а на него още един такъв рожден ден в Созопол, та определено не му е скучно, то лятото направо отлетя...

# 307
  • София
Mirel, аз взех ето тези:
https://www.book.store.bg/p317617/podgotovka-za-matura-po-litera … 11-i-12-klas.html
https://www.book.store.bg/p177748/podgotovka-za-matura-po-bylgar … ina-kojcheva.html
https://www.book.store.bg/p350751/podgotovka-za-matura-po-bylgar … 11-i-12-klas.html
Вчера трябваше да се оплача от моя младеж тук, за да седне да учи. Прибирам се от работа и той решава тестове. Питам го защо не е навън, той каза, че било горещо, нямал да излиза и понеже му било скучно решил да види какво представляват тестовете. Освен да си пожелая до края на ваканцията да е 36 градуса навън, за да си стои повече вкъщи и да учи Smile

# 308
  • нейде там, където ....
И при нас лятото тече мързеливо и безметежно. Изнесе се на село, не мога да дудна и подсещам за учене и четене.. Набутах няколко учебника, за всеки случай. Приятно ме изнедана, като си поиска от там още един да пратя. Дали ще се ползват наистина - не знам, но стискам палци.
Шофьорските курсове са планирани за зимата, малко преди да стане на 18. Иска да работи, но няма идея къде може и как да стане преди това. Аз също. Нямам и познати с някакъв малък бизнес, където чифт ръце и очи биха били полезни, та да улеснят процеса. И да се записва на милион и едно неща след началото на учебната година - също иска. Не са свързани с ДЗИ, ама и за там ще трябва да измисля нещо. Другия месец. Сега се опитвам и аз да си почивам.

# 309
Учене през лятото никога не е било, че сега ли. Чела съм му откъси от мнения още от седми клас, как предварително се готвят децата(помагат си, надграждат или какъвто и да е термин за извънредно учене), няма как да се случи при него, реакцията му е "спри да четеш" .
Очаквах, че поне Законът за движение по пътищата и Правилникът за приложение ще бъдат "изядени", нищо подобно. Решават се някакви листовки оттук, оттам и толкова. Шофирането му е в много разпокъсани часове и програма за нещо друго регулярно, трудно се вмъква. Дори на плаж не е ходил още, като изключим посрещането на Джулай и едно ходене с приятел на Аквапарк, бащата на другото момче ги заведе.
Инсче, ако има нужда помага в домакинството, пазарува, подрежда толкова. Всяко свободно време е на уличен фитнес или с колелото.

Споделете, моля, нещо специално за 18 рожден ден. Нещо, което като родители сте направили, нямам точно предвид подарък. Нещо свързано с организация, послания някакви, нещо различно от обичаен рожден ден. Самият празник той ще си определи, но ми се иска нещо особено да измисля, някаква насока да имам.

# 310
  • у дома с любимите си хора
Гледам пишете за младежите и девойките и аз да се отчета,че не помня откога не съм се включвала. Първата половина на лятото мина в състезания - то държавно, оттам на Европейско младежко и за него си беше напрегнато. Държавното мина между другото, дори не успя да плува докрая на състезанието,защото заминаха за Европейското. Не зная как ги мислят треньорите тези неща - 14 дни да си в топ форма. Пълен абсурд! Ама за пустите точки и пари нито един състезател/състезателка не беше пожален. На Европейското, което беше в Белград моето момче записа един финал,един полуфинал и малко не му стигна за втори полуфинал(резерва остана).Покри норматив за U23 в Дъблин и за Световно младежко през септември в Израел,но както винаги нашата федерация няма пари за него(за някои други винаги се намират).Не се впрегна за това,че няма да ходи, прие го спокойно и нормално. После беше на почивка с гаджето на Приморско, идваха на гости у нас и сега пак е в Бургас. Следващата седмица изпраща девойката за САЩ и му е криво и от сега не знае как ще се справи с тази раздяла и огромната часова разлика.
Не бърза с шофьорските курсове,още повече,че няма кола,която да кара и не планирам да купувам такава. Не желае никакви курсове за ДЗИ - заяви ми се категорично и безапелационно.Разбирам го и без друго програмата му е мега натоварена в учебно време. Ще гледа да избута училището,което му е писнало заради един определен индивид, наречен учител, дето тормози и издевателства над цялата група по ПП(на ръководството му е по-удобно нищо да не прави и да вдигат рамена).Съчуствам му,защото тормозът е ужасен и не зависи от това колко усилия полагаш по предмета, как се подготвяш и какво умееш,а единственото важно е да смачкаш тия деца(обещал им го е още в края на годината). Предложих да го преместя. Има си планове за бъдещето и дано да успее да ги реализира. Засега няма да кандидатства в България.

И да поздравя момичето на Александра - Симона,че успя заедно с дуетната си половинка да се класира за финала на Европейското младежко по артистично плуване,което се провежда в Португалия.Алексче,гордея се с нея!

# 311
  • София
Светкавица, нищо специално не организираме за 18 годишнината. Аз даже бях в командировка в чужбина баш на датата. Тя почерпи 2-3 пълнолетни приятелки с дискотека и това беше. Малко преди това ходиха от училище на едно бизнес състезание в Ню Йорк и поехме част от разходите като това и беше подаръка.

Моята също кара шофьорски курсове. И при нея се проточиха, че колата на инструктора се развали и 3 седмици беше в бокса. После беше с  приятелки за седмица сами на море, а сега е с нас 2 седмици. Взе си БЧК, решава онлайн листовки и има още малко часове кормуване.

В професионално отношение нещата са ясни - ще учи в Холандия бизнес специалност в приложен университет.  Взе си февруари месец IELTS с достатъчен резултат.  Ходихме на първа консултация с  Юнифай. Тя има много активности покрай училище. Остава да избере каква специалност иска да учи - колебае се между бизнес администрация, маркетинг и финанси и контрол. Та от тази гл.т. очаквам сравнително спокойна година.

По БЕЛ нищо не е прочела, но тя и предните 11 години нищо не е чела предварително.  Попитах дали не иска уроци- не искала. Иначе куполът е на макс - фитнес, излизания с приятели. Това ЕХЕ на Созопол много модерно, моята 2 посещения направи вече Simple Smile

# 312
  • София
Ама тя задължителната литература за 12 клас май е само стихотворения и разкази, които могат да се прочетат в учебно време. Поне мен така ме увери наборката.

Относно писмото на МОН - не очаквах такъв отговор, но евала! 1:0 за тях! Сблъсквала съм се и други пъти с подобен отговор в различни сфери и всеки път оставам изненадана - много съм тъпа! Дори преди време, когато трябваше да даря кръв, ми заявиха, че съм с нисък хемоглобин и не може. Питам е колко пък да е нисък, ааа нямало да ми кажат, в лабораториите за изследване се плащало за целта. Имам доста други случаи на върнати и неприети документи и когато попитам защо и какво не е наред, ми се отговаря, че не са образователна институция - да си прочета разпоредбите! Но когато в самата образователна институция ти отговарят, че изпита няма образователна функция е страшно. Цял живот се ядосвам на учители, чиято цел е да забият наказателна оценка на някого, вместо да го научат, пък то било държавна политика.

# 313
  • Sofia
Ама тя задължителната литература за 12 клас май е само стихотворения и разкази, които могат да се прочетат в учебно време. Поне мен така ме увери наборката.

И на мен наборът това ми каза. Нямам желание да проверявам дали е вярно. Да се оправя.

Колкото за другото... направо не знам - чета за заминаващите в чужбина младежи и сърцето ми се свива да са надалече, а цялата ни действителност и ежедневие ме карат да искам да се махнат от тук

# 314
"Балада за Георг Хенри", повест

Общи условия

Активация на акаунт