ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 186
  • 776
  •   1
Отговори
# 450
Имаме си двама прекрасни рожденика днес! Да са много щастливи! Чудни снимки видях… Честити да са!

# 451
  • някъде ... тук ...
Здрави и успешни да са рождениците, а и всички останали!

Наборът днес рано-рано ходил да си вземе книжката от КАТ. Училището започнало лежерно. С нова класна са, и с нова учителка по Мат. Да видим. Оправят се сами с батко си, щото ние забегнахме по Кефалония с баща им...

# 452
  • Разпиляна във въображението
Аз съм се отчаяла. И тя няма сертификати, няма идея къде ще кандидатства. Имам чувството, че аз ще кандидатствам, а нямам грам представа как ще става. Има предварителни изпити в университетите, кога, какви? Колко са? Програми на специалности да се четат, да се търси информация кои от тях имат реализация... А дъщерята изглежда спокойна, но според мен е привидно. Не знам как да постъпя Sad

# 453
Miriel, същото е и при нас, само дето има сертификат S1. Нулев интерес, аз разглеждам и хваля интересни специалности, вълнувам се, все едно аз ще съм студентка Simple Smile Приятелките й също нищо не били решили... и така.

# 454
  • София
Аз съм се отчаяла. И тя няма сертификати, няма идея къде ще кандидатства. Имам чувството, че аз ще кандидатствам, а нямам грам представа как ще става. Има предварителни изпити в университетите, кога, какви? Колко са? Програми на специалности да се четат, да се търси информация кои от тях имат реализация... А дъщерята изглежда спокойна, но според мен е привидно. Не знам как да постъпя Sad
Директен въпрос към детето - иска ли да учи.
Ако иска - сядаш и търсиш заедно с нея или самата ти се гмурваш в тематиката.
Не е толкова сложно, колкото изглежда, само да имат желание за учене.

# 455
  • София
И директен въпрос не помага при моя....
не знам още и това е.....има време и това е .... оф не ме занимавай......

Аз лично вече съм се отказала- да прави каквото ще, да учи или да не учи......

# 456
Според мен работи формулата: "нищо фатално няма в този избор. Опитай, ако не е твоето, избираш друго".  Нека бъде свалено от плещите им усещането за фаталност на избора. Нито е казано, че ще завършат записаната специалност, нито, че ако я завършат, ще работят с дипломата от нея цял живот. Да приемат КСК като опит за опознаване отблизо на специалност. Най-вероятно е децата да се увлекат и да вложат и емоция при ученето, но е възможно и да открият, че грешат и искат нещо друго. Така, си мисля, че следва да подхождаме и ние - разхлабвайки примката на отговорността за избора, който сами правят.

# 457
Няма по-лежерен родител от мен и моите деца никакво напрежение от мен не са видели. Та не е там причината Simple Smile Ще видим кога и какво, вече ми е много любопитно.

# 458
  • София
От личен опит съдя ,че едно дете не знае какво иска/или са малко тези които знаят/ и ако родителя,като по зрял човек,който го познава най- добре не му помогне с насоки- няма да избере нищо.
Мен в нищо не са ме насилвали,нито в спорта нито в учението.
Искам да тренирам това- ами отивай,искам друго- няма проблем.
След 8 клас не знаех накъде да тръгна/бях си занижила и успеха заради гадже/- пробвах в Икономическия техникум и във Вела Благоева- не ме приеха. Но това само защото другите се бяха насочили натам- по мое време беше модерно.....
Родителите ми ме оставиха сама и в избора на университет- в далечната 1995 всичко се юрна към УНСС и аз ....със стадото.
Така и не обикнах професията си на счетоводител...но вече е късно да я сменям.
Затова от дете го питам,разпитвам,наблюдавам и лееекичко насочвам.....но последната година не помага.

# 459
Директен въпрос към детето - иска ли да учи.

Да, учи й се. Какво - тишина. Според мен трябва да се спре на няколко университета /тук е малко по-лесно - без ТУ и без медицински/, да погледне специалностите и да се спре на няколко. Да види какви предварителни изпити има, да пише някъде на календар и т.н. Но това не й го казвам сега. Поне от миналата година го говоря.

# 460
Когато детето не е ориентирано, тогава може би помага въпрос като при малките деца"Какъв искаш да станеш?"
Какво му се прави, какво би работил с удоволствие и какво-за нищо на света. И оттам вече да се преценява.

Ако имах дъщеря и беше неориентирана, може да се смеете, но бих я насочила към учителската професия. По предмет, който обича и учи с удоволствие. А ако е по мат или езици, няма нищо по-добро. Също и начален учител.
Някога най - старателно избягвах тази професия, дори не писах специалности, от които можеше да се работи почти само това. Но сега е много различно.

Един въпрос- Къде ще си говорим и обсъждаме "абитуриентски те страсти". Тук ли, в старата бална тема ли, в нова, ако някой я направи, или на нашето място? От една страна е рано, от друга е моментът за много предварителни неща.
Утре съм на родителска среща, дано поне има яснота ще има ли дата, ще има ли място, че оттам да тръгна.

# 461
Не знам коя е предишната бална тема Simple Smile Започнали са да събират пари за фотограф, DJ, и за вход в дискотека.

Да вметна, че и за бала не е много ентусиазирана. Или старателно се прикрива.

# 462
Не знам коя е предишната бална тема Simple Smile
"Абитуриентски страсти 2023 в раздел" Актуални теми и общи дискусии". Но да кажа, че специално миналата година имаше" разнасяне "и не добронамерено ст по други теми. Иначе, информативна тема, защото пишат не само" набори"и се дават добри съвети.

# 463
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Здрави и честити да са ни рожденниците!

Да и аз миналата година почетох малко в темата за Абитуриенти, но определено имаше и доста груби изказвания. Едва ли ще пиша/чета там. За отчет в тази насока - датата и мястото са ясни, половин капаро дадено за ресторнт от училището, капариран ресторант за всенародни веселия (рода и приятели), капарирана дискотека,  уговорен фотограф и маникюрист. Сега  обмисля грим и прическа. Да взимаме някоя най-вероятно синя рокля и да се приключва. Laughing

# 464
Намерих я Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт