Фауст vs. Историята на къривурст-a (Забавна немска тема 243)

• 33 163
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Уж за повече пенсия, но аз и в тази сметка вече много се съмнявам.

# 616
Добро утро, момичета! Последните седмици имах много стрес с преместване на багаж и не ми остана никакво време да пиша.
Бързо възстановяване на детето със счупена ръка пожелавам и дано да няма никакви дълготрайни последици. Въпреки травмата дано да прекара едно вълнуващо лято.
Бях ви писала преди време за смяна от Realschule в Gymnasium. Много се радвам да споделя, че вчера имахме среща в гимназията и приеха детето. Сега остава да уредя отписването от старото училище. Около тези вълнения покрай детето се запалило и едно друго приятелче, че и то иска да смени, та сега и двете са приети и очакваме разпределението как ще стане и дали ще са в един клас.
Относно данъците аз също съм на мнение, че трябва много неща да се променят, защото действително е много демотивиращо за малкопечелещия. Ние сме 3-5 и всяка година сме доплащали. Понякога не малка сума. Аз с моята 5 се чувствам изключително ощетена, защото по-голямата част от парите отиват за данъци и накрая още доплащане. Може би ще преминем на 4-4. В крайна сметка при семейното облагане общият данък на годишна база е еднакъв. Разликата е в това, че когато комбинацията е 3-5 този с 3 плаща мноооого малък данък през годината и му остава всеки месец високо нето. На 5  му скъсват ризата от данъци. Накрая на годината заради ниското облагане на 5 има да се доплаща. При 4-4 и двамата плащат сравнително висок данък. В края на годината има вероятност да получат нещо малко обратно или доплащането да бъде съвсем малко. Просто трябва да я оптимизират тази система за да могат наистина хората да "излязат" от Talzeit на Vollzeit особено жените. За това обаче не е нужна само реформа на данъчната система, а като цяло да се преразгледат предложенията за жени както и какво предлагат градините и училищата като следобедни занимания. На мен ми беше непосилно първите години да работа повече, защото работното време на градината беше до 16:30 ч., после пък занималнята в училище нямаше в петък или беше до 14 часа.
Какви почивки сте планирали за лятото? Можете ли да препоръчате нещо в Хърватска с приемливи цени и качество, което да се резервира в последния момент?

# 617
  • в сърцето на един мъж...
Каква пенсия, всички ще Омрем преди да я вземем тая пенсия...
Di Soleil хубаво е, че сте успели и дано се развият нещата така, както иска детето!
Аз това имах предвид, аз съм все тая дето е с повече пари взети, все нещо не им е натамън, че и накрая искат доплащане. Дет се вика добре си ми беше на по два часа работа, парите си оставаха за мен и не довнасяхме нищо. Тая година ни искаха предварително да им платим данъци за догодина. Викам що не си... И те така. Да си оправят системата, че е гадно.

# 618
Хахаха, не е смешно, ама аз като гледам сега как отивам до кухнята и вече не помня защо точно съм отишла хич не зам как ще работа до 64, че май и повече години, че и ще си внасям сама пенсионните осигуровки ако съм жива след това. На мен не ми е ясно хората какво работат, не ми е работа да знам и какви пари печелят, но ми писна да слушам как на всички им връщат данъци, а ние все доплащаме. Върнаха ни сега последния път, защото имахме няколко месеца работени тук и останалото в България.
Те обмислят и оправяне на пенсионната система и включително вдовишката пенсия. Искат да я намалят. Тук не знам как да разсъждавам, защото действително има жени, които с пенсията на мъжа си повече не са помислили да работят. В крайна сметка обаче тоя човек ги е вкарал тия пари в системата и е редно щом той не може да ги ползва да ги ползва жена му. От друга страна тези жени голяма част и преди да станат вдовици не са работили, понеже са били домакини. Та .... Истината е, че не може всеки да дърпа от тази касичка, а никой да не внася в нея. Няма да излезе математиката.

# 619
Di Soleil така както го описваш именно на пълно раб. време ще си 4-4 или не разбрах добре ?
Според мен идеята на плащане и връщане не е толкова лоша, защото ако декларираш всички разходи към трети изпълнители  - почистване и помощ в къщи, реновиране, занимални на деца и др. , гледане на деца и възрастни - може да се декларират тези разходи. Обикн. обаче това не се ползва, защото хората гледат дирекно да дадат малка сума и да не разчитат на някаква ставка . Ок, но после има 5 го съдират от данъци , че и доплаща. Ами все някак се плащат тези данъци - дали като ддс или така ... аз лично бих предпочела да не се товаря само аз , а хандверкера да минава метър и после да ме задминава с новия лендроувър по улицата ...
За пенсиите - четох , че с малкото увеличение на пенсиите уж голям подарък, страшно много пенсионери минават с много малки суми границата на облагаемото и накрая имат по-малко от преди . Т.е. мечешка услуга.
Също тъпотиите с ток и горива за отопление и пр. ... дай ми на ти и други въртене на пари и далавери . И после върнахме ти. А колко обърнахте ? И изобщо. Не ми се пише просто. За нем това че така се оставиха хората по време на короната , но и преди това започна то, сега се връща.

# 620
Изобщо не мисля за пенсията си. Имам приятелка, която като чукна 50, почна да си урежда бъдещата пенсия, ходи на бератунг, намери си някакви допълнителни опции, където да внася част от дохода си и ме посъветва и аз като наближа 50- те да направя същото. Наближавам аз, ама не смятам да ходя по бератунги.
Имам друг принцип за "планиране" на живота си. Но това е дълга тема.
Моето семейство сме на 4-4 и не съм задълбавала подробности. Може данъците да са високи, но пък държавата е уредена.
Di Soleil, честито ви ново училище! Радост и хармонично адаптиране на детето ти!

# 621
bella-ciao имах предвид, че когато си семеен можеш да избираш само между комбинацията 3-5 и 4-4. Винаги сме избирали 3-5 защото имаме голяма разлика в доходите, поради това, че аз не съм на пълно работно време. Така хем ми е ниска заплатата, хем са ми високи данъците. На края на годината обаче доплащаме една висока сума заради "лукса" на мъжа ми месечно да плаща по-нисък данък /колко е нисък е друга тема/ лично аз предпочитам да минем на 4-4 за да ми остават малко повече пари на мен. Такава смяна обаче може да се прави само веднъж годишно, а ние вече веднъж сменихме, понеже те го бяха писали 1 ....
Всички тези разходи ги включваме в декларацията, но те са нищожно малко. Домашната помощница или трябва да е с фактура или трябва ти да и направиш анмелдунг на мини джоб и там пак се внасят суми. Занималнята влиза, но сумата без храната. Да не говорим, че има провинции, в които предучилищната последната една или две години изобщо не се плаща та вероятността нещо да приспаднеш е малка. Услугите на хандверкер пък например са само върху работните часове, но не и върху материалите .... Та понеже аз си правя сама декларациите много неща имаш като възможности да absetzen, но реално ефекта е малък. Може би за хора, които имат действително много големи разходи би било добре, но нормалните средностатистически са тези, които не са облагодетелствани.

# 622
Ами то е ясно че няма да те засипят с пари, но поне може да не доплащаш. Но ти си правиш декларацията и си знаеш. Аз исках само да кажа, че според мен хващайки се на хандверкерското @хайде без рехнунг@ , се прави услуга само на хандверкера . Същото при помощници в къщи. Аз като пусна че търсим идват много , но като им кажа че ще искам да им платя данъците и да ми дадат рехнунг се чупират на 100% . Затова фирма, която праща служител. По-скъпо е само на първа сметка.

# 623
Di Soleil,
Честито на детето.

Ние с моя мъж почти сме изравнили заплатите, но останахме на 3-5, защото той плаща наема.
Всяка година ни връщат засега по 2 к евро.

# 624
Дени наема пък какво общо има? Аз съвсем се обърках.

# 625
Като махнем наема, ни остават същите пари за харчене.

# 626
Но той няма общо с данъците. Или аз нищо не разбирам.

# 627
Няма bella. Просто на нас така ни е изгодно.

# 628
Deni-meni ето за това връщане говоря. Вероятно имате повече разходи, които могат да намалят основата. Аз съм давала и два пъти на счетоводител да ми прави декларацията и винаги резултатът е един и същ. С тази разлика, че плащам едни пари на счетоводителя, а и на следващата година включвам счетоводната услуга в декларацията. Ние просто нямаме нищо за приспадане освен гражданските на колите, работно облекло, разходи за път до работа и общо взето това е. Няма занималня, няма двойно домакинство .... Но както по-горе се писа, предпочитам по-високи доходи и уредена среда отколкото обратното.

# 629
Deni можеш да не обясняваш, но си оставам недоразбрала . Наема не би трябвало да играе роля. Освен ако не сте на социал може би, но и от това не разбирам. Или ако нямате двойно местожителство . Но както и да е . Аз я нямам и без това тази опция затова се примирявам да съм недоразбрала.

Общи условия

Активация на акаунт