Фауст vs. Историята на къривурст-a (Забавна немска тема 243)

• 33 166
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Sephora за данъците къде, в бг щом по егн ? И за кои данъци. Някои са изчислими и не съм сигурна.  Знам от майка ми, че по егн можеш за неща като данъци за имоти.

Извинявам се за намесата. За данъците в БГ - ако имаш бълг. банкова карта се виждат в електронното банкиране и може да се платят там. Но това е за данък сгради и такса смет. Може да се погаси директно от сайта.
Ако нямаш банкова карта при идване в БГ може да си извадиш ПИК код в НАП. Става в момента, безплатно е, искат само мейл адрес. После с него по ЕГН  излизат данъци, такси, неплатени актове за кола, осигуровки - всичко, което дължиш на държавата. Ако си се забавил се включва и % лихва.  Може да се плати с банкова карта директно в сайта. А може и близък да ги плати в Изи пей, Фаст пей и подобни пейчовци.

# 601
  • München, Deutschland
Някой разбира ли го това https://www.welt.de/politik/deutschland/article246365376/Wirtsch … eberfaellig.html? Какво се опитват ? Да спрат да цакат 4-4, дори с деца,  така безобразно? Какво ще направят ?
Не знам какво е 4-4, може би щойеркласетата (обикновено цакат с 3-5), но идеята е да не са benachteiligt неженени двойки, от една страна, защото такива като мен, които нямат сключен брак, при наличие на дете биха били данъчно дискриминирани. Това едното.

От друга страна, жените най-често остават вкъщи и изкуствено си намаляват работните часове, защото при Ehegattensplitting малкото Einkommen, който жената внася вкъщи, бива поощряван данъчно. Ако и жената стане гутфердийнер или започне да работи повече, семейно ще дължат повече данъци. И знам от жени, че те нарочно седят на тайлцайт, защото иначе ще работят 15-20 часа повече за 200 евро месечно отгоре, казаха ми, че са го смятали (защото ще плащат повече данък върху спечеленото). И накрая става така, че трудова сила не влиза в употреба, защото настоящата данъчна система те поощрява да си седиш вкъщи...

# 602
chrissy 4-4 е същото като 1-1 ако доходите са с не повече от 50% разлика. Т.е. ако на теб с дете или без не ти изнася 1-1 не знам защо на някой с дете или не би му изнасяло 4-4 . Ако не се лъжа.
Защо според теб цаканите са 3-5? Аз мислих , че има 1-1, 4-4, 3-2 и 2-3 , но последните 2 никога не съм пробвала и не съм сигурна така ли са или друго. Т.е. не гарантирам дали не са 3-5 или нещо подобно, но при тях данъците на големия доход се намалят защото другия има малък или няма доход. Защо да са цаканите те?
Аз не разбирам обаче какво се опитват да предприемат? Да има нова категория ли ще въведат или ще махнат някоя и как ще профитират съжителствата със сходни доходи?
А по повод настоящата данъчна система те подстрекава да стоиш в къщи, но не само тя. Като сложим и категориите за заплащане на съоръженията за деца спрямо доходите...

# 603
  • München, Deutschland
Белла, може би аз не те разбрах. По това, което знам, при големи разлики в доходите единият минава на класе 3, другият на класе 5. При по-малка разлика са 4-4. Други комбинации не познавам за семейно подоходно облагане, но и не съм специалист. Това имах аз предвид. Според мен на толкова оперативно ниво все още няма идеи, или поне аз не съм прочела да има. По всяка вероятност някои класета ще отпаднат и всички ще бъдат облагани с 1, 6 и каквото там остане.

П.С. Ето тук един списък, реално 3, 4 и 5 са само за хора в брак, както допуснах по-горе:

Steuerklassen: von 1 bis 6
Steuerklasse 1: für Singles
Steuerklasse 2: für Alleinerziehende
Steuerklasse 3: Verheiratet und ein(e) Schwerverdiener(in)
Steuerklasse 4: Verheiratet und der Standardfall
Steuerklasse 4 mit Faktor: Verheiratet mit fairem Ausgleich
Steuerklasse 5: Verheiratet und Geringverdiener
Steuerklasse 6: Zweitjob

# 604
Значи аз бъркам и не е 2 ами 5. Права си.
Ами нека отпаднат. Но не само класите, ами и категориите за плащане. Нещо взе да ми омръзва всички с пасс по цял ден на фрайбад накичени с лакоста , гучи или валентино. Но пак си има и това нещо чар аз ходя вечер и като са стояли цял ден  до тогава тези са се изнизали и хем ми е по-евтинко, все пак .

# 605
Много жени не работят на пълен работен ден, защото им е непосилно, а не от глезотия или за да не плащат повече данъци. Да жонглираш с работа (на пълен работен ден си грубо 9-10 часа извън вкъщи), деца и домакинство си е доста изтощаващо. А и човек не създава деца, за да ги натири още от бебешка възраст по институции и да ги вижда за по 1-2 часа на ден.
Всичките ми дружки, които работеха на пълен работен ден преди децата, сега са на 50-60-70%. Хем децата вече са поотраснали. Човек има нужда и от лично време. Всъщност познавам само две жени с деца на пълен работен ден, първата поради финансови причини, а втората не си пада много по занимания с децата и някак се чувства прецакана като жена (не разбирам много що така и що цели 2 е родила). И две жени с нещо като кариера познавам, но пък те не сколасаха да си родят деца и пак е драма.

Ако вдигнат още данъците, сериозно ще се замислим за емиграция или за частен бизнес с укриване на доходи. Joy Частния бизнес почти съм го измислила.

# 606
  • Германия
Нещо bella човек трудно я разбира като почне да се чудя кое какво що и кой в крайна сметка е прецакан… ние сме на 4-4, така сме решили че за нас е по-добре. Не знам вие с деца които сте на колко работите, аз на 30 часа и в момента и да искам не мога повече, а по-малко не бих работила. Ако има как, чрез хоум офис примерно, бих вдигнала на 35, но за момента не става.

Интересно ми е какво ще измислят, следя темата

# 607
Искат да остане само 4-4, вместо и 3-5 или искат и живеещите на семейни начала да ползват облагите на женените?
При работно време на ДГ до 16.30 ч., както и всякакви извънкласни занимания за деца, да кажем, до 12 г., започващи в 14-15-16.00 ч. просто няма шанс масово майките да работят пълен работен ден.

# 608
  • München, Deutschland
Искане SPD:
Schwesig sprach sich dafür aus, das Ehegattensplitting für künftige Ehen abzuschaffen und „stattdessen ein gerechtes Steuerrecht für alle Familien einzuführen“.

Само че: In ihrem Koalitionsvertrag haben sich SPD, Grüne und FDP eigentlich eine Reform und keine Abschaffung vorgenommen: Nur die Steuerklassen beim Ehegattensplitting sollen geändert werden. Beide Partner würden dann in Steuerklasse 4 einsortiert, was die monatliche Steuerlast etwas anders verteilt. Eine Abschaffung, wie ... sie vorschlägt, wird die FDP nicht zulassen.

С други думи, нищо не се знае и вероятно и нищо няма да стане.

# 609
Все нещо ще стане с данъците , защото им е голяма тема от доста време, но дали това или друго не мога да кажа. Все нещо ще измътят.

# 610
  • Germany
Мдааа, нон стоп промени, които бъркат в джоба на обикновенния човек, пък после що се дигал процента на АФД. Раздават пари като луди на сульо и пульо, а все едни и същи да плащат масрафа.
Да питам - получихте ли си изравнителните сметки за парното?

# 611
Sephora за данъците къде, в бг щом по егн ? И за кои данъци. Някои са изчислими и не съм сигурна.  Знам от майка ми, че по егн можеш за неща като данъци за имоти.

Извинявам се за намесата. За данъците в БГ - ако имаш бълг. банкова карта се виждат в електронното банкиране и може да се платят там. Но това е за данък сгради и такса смет. Може да се погаси директно от сайта.
Ако нямаш банкова карта при идване в БГ може да си извадиш ПИК код в НАП. Става в момента, безплатно е, искат само мейл адрес. После с него по ЕГН  излизат данъци, такси, неплатени актове за кола, осигуровки - всичко, което дължиш на държавата. Ако си се забавил се включва и % лихва.  Може да се плати с банкова карта директно в сайта. А може и близък да ги плати в Изи пей, Фаст пей и подобни пейчовци.

Имат ПИК код, отдавна не съм влизала. Благодаря. Иначе ако не знаете кодовете за достъп на НОИ и на НАП са различни. Някой от вас има ли електронен подпис, чудех се дали би ми бил полезен за нещо ако се наложи.

# 612
има дистанционна идентификация с лична карта  . Веднъж исках да променя настройки и лични данни и банката каза или лично, или ако дистационно то с тази идентификация.

# 613
  • София
Да, различни са ПИК кодовете. В НАП излизат дължимите данъци, осигуровки и актове.
Дистанционната идентификация в бг. Пощенска банка е в приложението, изтеглено на телефона ми. Ако искам смяна - на даден при тях бълг. тел. номер ми изпращат допълнителен код. Трябва да го въведа след влизане в приложението. ДСК и Булбанк и те така действат. За целта си поддържам 1 предплатена бг. карта на Виваком и я зареждам периодично. Но предварително съм минала през горните банки и съм предупредила, че често ще ги ползвам от чужбина.

# 614
  • в сърцето на един мъж...
Аз бих се радвала да променят нещата, защото половината ми заплата отива за държавата. Работя на тайлцайт, защото не си заслужава да е повече, отделно предпочитам да обърна внимание на децата. А и за какво да работя повече, след като това само ще увеличи сумата, която ще ми вземат. Уж трябвало на края на годината да изравнят сумите, да си ми възстановят надвзетото, дръжки... Даже поискаха да доплащаме. Та така с класите и данъците...

Общи условия

Активация на акаунт