Фауст vs. Историята на къривурст-a (Забавна немска тема 243)

• 33 176
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
Това за двамата родители е само за ПЪРВИ паспорт. За преиздаване трябва само един родител.

# 541
Не, законът друго казва: https://www.consulatebg.eu/home/passport. Може някои служители да си затварят очите, но не смея да отида сама в БГ с дете с изтекъл паспорт.

И тук трябваше пак и двамата да се явим. Наскоро установихме, че на хлапето и двата паспорта са изтекли, а ще ходят за 1 седмица в Австрия с класа и спешно отидохме да вадим лична карта (досега беше с детски задграничен).

# 542
Аз знам, че и двамата трябва. За лична карта на 14 г. един стига.

# 543
Да, прочетох сега. Аз съм в грешка.

# 544
  • София
Може и единия родител да извади задгр. паспорт на детето. Но в Бг. трябва да покаже нотариално заверено пълномощно от другия родител. Така направиха за внучката - от конс. в Мюнхен пасаван и бащата упълномощи майката да издаде и получи паспорта. Нямаше проблеми в МВРто.
Това - ако и двамата са бг. граждани.

# 545
За издаването трябва пълномощно, за получаването - не. Това е моят опит в София и Франкфурт.

# 546
  • София
Така беше написано на бланката от консулския отдел в Мюнхен.
Може би е за всеки случай.

# 547
Не, законът друго казва: https://www.consulatebg.eu/home/passport. Може някои служители да си затварят очите, но не смея да отида сама в БГ с дете с изтекъл паспорт.

И тук трябваше пак и двамата да се явим. Наскоро установихме, че на хлапето и двата паспорта са изтекли, а ще ходят за 1 седмица в Австрия с класа и спешно отидохме да вадим лична карта (досега беше с детски задграничен).
А защо не пътува с немския и в Бг да му поръчате нов?
Винаги сама съм ходила за паспорти на децата - първи, пети все тая, нося пълномощно. За немският става въпрос. Български никога не са имали.
Над 10 години влизах с немска лична карта в Бг. Не че не исках да покажа българска, просто беше изтекла и все не стигах до полицията. Сега вече имам и си я показвам в Бг.

# 548
Здравейте,
Да ви питам по същата тема- нали правилно съм разбрала, че деца над 14 години могат да пътуват в рамките на ЕС само с лична карта?

# 549
Да. Дъщеря ми е ходила така до Франция и България.

# 550
Reina, да, така ще направим ако ходим до БГ. Човек има право да влезе в БГ и с изтекли документи. Въпросът беше дали и двамата родители трябва да присъстват при ваденето на нов паспорт. Не ми се рискува да извеждам детето обратно с изтекли БГ документи, не е законно. Пълномощно за вадене на паспорт нямам, само за извеждане от БГ.

Ново 20. Защо само над 14? Аз мислех моето още 12 годишно да го водя насам-натам само с лична карта. Или визирате само българските лични карти, които по принцип са от 14?

# 551
  • В страната на мечтите
Изтекъл паспорт нали може и в посолството да се поднови? Или не?

# 552
на мен са ми казвали, че трае поне 3 м.

# 553
Страшна жега, стоим си на сянка Simple Smile
Пиша една история без коментар. При сина ми 11 клас мина последното класно по английски, както и в съседния клас , всички пишат текст по тема. Връщат класните и  в другия клас учителката казва , че има нещо странно. едно от кланите е написано по начин и с изрази, които не са учени, дори учителката ги намира сложни да ги ползва и тя. Момчето казва, че е било изучило много по темата и т.н., но учителите правчт роверка и по зададената тема класното е преписано 1 към 1 от chatgpt. Момчето получава 6 и е отстранено от училище до края на годината. т.е последните 4 седмици.
Сина ми каза , че много често, особено в съседния клас се ползва chatgpt при устни въпроси заради оценката .

И въпрос - чух някъде , че последните 2 г . 11 и 12 клас, устна оценка не е пише. Т.е. няма значение представянето в час, само клаузурите и писмени . Вярно ли е ? Още не сме получили годишните резултати и не мога да погледна.

# 554
  • Deutschland/HE
Бела, при дъщеря ми има устни оценки и са си със същата тежест. Тя завърши Q2 сега. В електронната платформа ги имаше при нас, както и децата ги коментират с учителите. Говоря за гимназия в Хесен.

Общи условия

Активация на акаунт