Дарение на апартамент

• 4 359
  • 62
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Не мисля, че бившият ви може да го направи лично, приживе, след като веднъж е извършил валидно дарение. Вижте все пак чл. 227 от Закона за задълженията и договорите (буквата за издръжката), за в случай, когато детето Ви е възрастен човек, а баща му - стар и болен пенсионер. Wink

# 31
  • Бургас
Разваляне на дарение от дарител е много рядко, защото става при много крайни основания, в закона са посочени
Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

# 32
Направете дарението, докато сте в добри отношения, за евентуални претенции от други наследници след 30-40 години, които даже не е сигурно, че ще ги има, е рано за тревоги.

# 33
Абе ако не иска да го разделите, а ти искаш - има си начин. Подаваш иск за делба, по-горе ти писаха какво става - и двамата имате право да наддавате, който даде повече плаща половината на дела на другия. Ако трето лице даде повече, вземате парите и ти твоята половина като искаш дарявай на детето, пък той неговата да си я прави каквото реши - негова си е.

# 34
Цитат
И кое не е вярно? Можете да оспорвате дарение, което ваш родител е направил преди още да бъдете роден!?
Разбира се, че мога да искам намаляване на дарение, какъвто е терминът от ЗН, когато и да е направено, стига дарителят да е мой наследодател в момента на смъртта си, да имам запазена част от наследството му и тя да е накърнена. Що за въпрос и що за пламенна реч! Кое не е вярно - ами точно това, което съм цитирала по-горе.

??
Оспорването може да бъде направено в петгодишен срок от смъртта на дарителя. След изтичането на този срок искът се погаява по давност и ако бъде заведен иск за оспорване на дарението, дареният може да отблъсне иска като направи възражение за давност.

# 35
Малко ъпдейт на темата. В крайна сметка стигнахме до съгласие да дарим жилището на детето. Заяде се за парко мястото и ми поиска пари за него, защото "щяла съм да се възползвам". Както и да е изготвихме документите, минахме нотариус, преводох му парите за парко мястото по банка и тези дни ще го прехвърля и него на детето. Благодаря Ви, момичета и момчета за мненията и съветите! Бяхте ми наистина от полза! Благодаря!

# 36
Съвсем навреме сте направили дарението ми се струва, като чета как е започнал да прави сметка какво и как.
За паркомястото поне аз бих го оставила на мое име, като вариант за едни 15-20 х. евро при нужда. В края на краищата вие сте отглеждащият родител, голямата част от издръжката на детето ще я поемете вие, нямате гаранция, че другият ще бъде кооперативен още дълго.

# 37
Съвсем навреме сте направили дарението ми се струва, като чета как е започнал да прави сметка какво и как.
За паркомястото поне аз бих го оставила на мое име, като вариант за едни 15-20 х. евро при нужда. В края на краищата вие сте отглеждащият родител, голямата част от издръжката на детето ще я поемете вие, нямате гаранция, че другият ще бъде кооперативен още дълго.
Никога не казвам никога, но не бих продала парко място. В Пловдив е страхотия паркирането. А то си е в подземен гараж и с контролиран достъп. Но наистина съм щастлива, че цялата сага приключи.

# 38
  • Пловдив

??
Оспорването може да бъде направено в петгодишен срок от смъртта на дарителя. След изтичането на този срок искът се погаява по давност и ако бъде заведен иск за оспорване на дарението, дареният може да отблъсне иска като направи възражение за давност.
??
И?
Това изобщо какво общо има с казаното от мен като отговор на поста на Инчхай, а именно - че е без всякакво значение дали наследникът е бил роден, когато е направено дарението?!

----
Паркомястото, ако не е със статут на отделен гараж, а място в общите части, не може да се продава отделно или да се запази отделно от жилището. Иначе ако сумата не е някаква твърде голяма, може би и аз бих предпочела да я дам, за да няма разправии за другото.

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 09:02 от Магдена

# 39

??
??
И?
Това изобщо какво общо има с казаното от мен като отговор на поста на Инчхай, а именно - че е без всякакво значение дали наследникът е бил роден, когато е направено дарението?!

----
Паркомястото, ако не е със статут на отделен гараж, а място в общите части, не може да се продава отделно или да се запази отделно от жилището. Иначе ако сумата не е някаква твърде голяма, може би и аз бих предпочела да я дам, за да няма разправии за другото.

Нищо пряко и конкретно. Просто категоричните изказвания, че винаги има варианти за оспорване доведоха до обсъждания на някакви срокове от 30 - 40 - 60 години. Това може да доведе до погрешни изводи и е добре да бъдат споменати някои давностни срокове.

# 40
Здравейте,

Попаднах на темата, търсейки малко повече информация за казус с дарение. Ситуацията е различна, но ще съм много благодарен ако споделите мнение.

Искаме да закупим апартамент и при преглед на документите разбираме, че имотът е бил дарен скоро на човека, който ни го продава от сестра му. Дарението е осъществено след като двамата им родители са починали преди известно време и те са наследили по 1/2 част. Сестра му е разведена отдавна и има 2 деца.

Ако решим да продължим със сделката, има ли някакъв риск за нас като купувачи това дарение да се оспорва от сестрата на продавача или евентуално нейните наследници след време? Ако такъв риск съществува, какви биха били последствията за нас при евентуално спечелено дело от ощетените наследници?

Note: Консултирали сме се с няколко адвоката, някои от тях са категорични, че няма как да има проблем за нас в тази ситуация. Все пак един адвокат е на мнение, че има риск.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 23:38 от qwerty_123654

# 41
  • Бургас
Няма риск, дарения между роднини са обичайна практика, те са си уредили отношенията, щом няма вписана искова молба за дело, няма проблем

# 42
не съм адвокат, но според мен има риск от това да ти почука някой друг техен брат/сестра, може от предишен брак и да си търси наследството... Има случаи, родителите живели в чужбина и им се е родил син/дъщея там...
Адвокатите обаче трябва да намерят как да изповядат чиста сделката. Хрумва ми, че може да развалят дарението и двамата да го ти го продадат.
Децата на сестрата в момента не са пречка, но ако тя почине, може да оспорват примерно това, което е получила майката от нейните родители до нейната запазена част (не знам до какви срокове). Освен това не се знае как са разделили другите си имоти, имат ли делба или просто така са си дарявали половинки.

# 43
Риск има, разбира се. На две различни основания можете да имате проблем. Рядко се случва, но не е невъзможно. Говорете с Вашия адвокат по сделката, финансово да се обезпечите в случай на бъдещи проблеми.
Все пак с годините ще тече за Вас и давност, което е успокояващо.

# 44
  • Пловдив
Той е собственик, няма как за него да рече давност.
Риск от дарението не виждам, честно казано. Децата на сестрата дори при намаляване на дарението на могат да търсят нищо от трети лица, купили имота, докато тя е жива.

Общи условия

Активация на акаунт