Проблем с частен водопровод

• 1 632
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
Донякъде зависи от ВиК-то. Водещата роля е на общината. Общината би трябвало да проектира и изгражда. ВиК-то експлоатира и поддържа. Много хора не правят разлика между едното и другото.
Общината е акционер във ВиК дружествата, мрежата и информацията я държи точно ВиК-то. Написах как е при нас и смятам, че е неправилно. Общината нито знае с какви мощности разполага ВиК-то, нито какви мрежи има. Абсурдът при нас е, че в съвета на ВиК право на глас имат всички малки общини, но не и областният град и съответната община поради някакво проспиване волно или неволно от управляващите, когато са учредявали структурата.
При нас се работи на парче, за едно село сме проектирали може би около 8 улични водопровода, вместо един проект, който да реши мрежата на цялото село.
В други области изобщо не е така, ВиК извършва тази дейност и за мен това е правилно, защото това са инфраструктурни проекти, съвсем различни от жилищното проектиране. В момента дружеството има проектантски отдел, който винаги е съществувал, но сега  функциите му са сведени само до проверка и съгласуване на проекти от свободни проектанти за части от водопровод.
А освен осигуряване на вода до еди кой си имот трябва и осигуряване на вода за противопожарни нужди, което в момента пак е за сметка на човека, който иска да осигури вода за къщичката си.

# 16
  • София
Нека и аз да се включа.Изградихме водопровод за собствена сметка в софийско село.Дължината е 36 метра.Досега,без проектната документация и без асфалтирането,ни струваше 14 000 лв.и 3 години ходене по мъките.
Имотът се намира в центъра на селото и само по нашата улица няма вода,тъй като досега не е имало построени къщи.
И изобщо никой да не си мисли,че документално е толкова лесно.Водопроводите са 3-та категория строежи и се изискват много
документи.
Прави се и договор с общината и се внася гаранция за възстановяване на пътната настилка.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 09:45 от Сarolina

# 17
  • Велики Преслав
Нека и аз да се включа.Изградихме водопровод за собствена сметка в софийско село.Дължината е 36 метра.Досега,без проектната документация и без асфалтирането,ни струваше 14 000 лв.и 3 години ходене по мъките.
Имотът се намира в центъра на селото и само по нашата улица няма вода,тъй като досега не е имало построени къщи.
И изобщо никой да не си мисли,че документално е толкова лесно.Водопроводите са 3-та категория строежи и се изискват мното
документи.
Прави се и договор с общината и се внася гаранция за възстановяване на пътната настилка.

Гаранцията като напратена сума ли е, или като документ заверка?
И аз предположих, че ще е трудно.

# 18
От Варна съм, кв. Изгрев.  На около 5 км. от центъра. Повечето водопроводи са частни . В нашата кооперация има около 50 човека. Не плащат всички, краде се. Няколко пъти ни спираха водата, имаме огромни задължения към ВИК. Много постоянно живеещи. Нищо не можем да направим. Поискахме становище от ВИК  за нашата къща, според тях трябва да си изградим сами водопровод около 100м.

Искам да попитам именно за кв. Изгрев. Харесахме къща, но водата й е към кооперация! Добре ли е това?
Ще си имаме ли проблеми със спирането на водата? Какви са таксите и можем ли да бъдем спокойни в това отношение?

# 19
  • Варна
Зависи къде точно е къщата. При нас нещата се оправиха след като сложиха водомери с дистанционно отчитане и вече всички плащат. До нас единия водопровод , който е частен ще стане собственост на ВИК. Ако искате ми пишете на лични , ако къщата е около нас мога да ви дам  информация.

Общи условия

Активация на акаунт