Професия учител - 16

• 55 086
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
Чета, чета и се въртя в кръг...

Има ли някой, който да се е сдобил с ПКС без полагане на изпит? Грамотите на ученици ли трябва да бъдат или може и лични (на учителя)? Rolling Eyes Никъде не пише колко броя трябва да са, в Наредба 15, чл. 58, ал. 2.... Rolling Eyes

# 391
amy_nka подала ли си документи някъде ? Ако е така попитай там мисля че ще бъдат най-компетентни. Аз 20-30 страници портфолио и три разработки правих преди 7 години.

# 392
Не съм още. Чакам последния момент, демек утре трябва да подам вече. Sweat Smile

В ДИУУ реших, ама не виждам на кого трябва да се звъни за такива въпроси...

Ако няма изпит, пак ли се плаща същата такса?

# 393
  • На изток от Рая
Утре е крайният срок за кандидатстване за придобиване на ПКС. Таксата е същата, полага се изпит /за четвърто, за пето е разработка на урок/.

# 394
Чета, чета и се въртя в кръг...

Има ли някой, който да се е сдобил с ПКС без полагане на изпит? Грамотите на ученици ли трябва да бъдат или може и лични (на учителя)? Rolling Eyes Никъде не пише колко броя трябва да са, в Наредба 15, чл. 58, ал. 2.... Rolling Eyes
Това с грамотите важи за V ПКС и грамотите са на ученици. Чета по сайтовете на различните департаменти за квалификация, че трябва да бъдат поне 2 грамоти. Най-добре е да се обадите и да попитате там, където ще подавате документи.

Да, независимо, че няма да полагате изпит, дължите такса, поне така беше преди години. Има два телефона на сайта на ДИУУ и имейл (не ми дава да ги копирам ...).

Извадка от Наредба 15, чл. 58, ал.2:
Скрит текст:
(2) Пета професионално-квалификационна степен без полагане на изпит могат да придобият:
1. педагогически специалисти, които отговарят на изискванията на ал. 1, т. 1 и 2 и представят грамоти, награди и протоколи от участие на свои ученици в национални, балкански и международни олимпиади, състезания и конкурси, организирани от Министерството на образованието и науката и проведени в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен, с реализирано участие или класирания:
а) от I до VIII място включително от международни олимпиади и състезания;
б) от I до VI място включително от балкански олимпиади и състезания;
в) от I до III място включително от национални кръгове на ученически олимпиади и национални състезания;
2. учители по специализирана подготовка в спортните училища, които отговарят на изискванията на ал. 1, т. 1 и 2 и представят протоколи от участие на свои ученици в състезания от държавния и международния спортен календар на българските спортни федерации, проведени в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен, с реализирано участие в олимпийски игри или класирания:
а) от I до XII място включително от световни първенства;
б) от I до VIII място включително от европейски първенства;
в) от I до IV място включително от балкански първенства;
г) от I до III място включително от държавни първенства;
3. учители по професионална подготовка, които отговарят на изискванията на ал. 1, т. 1 и 2 и представят протоколи от участие на свои ученици в национални и международни състезания по професии, проведени в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен, с класиране от I до III място включително;
4. учители, които преподават чужд език, учебен предмет на чужд език или чужд език по професията, отговарят на изискванията на ал. 1, т. 1 и 2 и представят безсрочен сертификат за международно призната квалификация за преподаване на чужд език;
5. учители-наставници, които отговарят на изискванията на ал. 1, т. 1 и 2 и организират и провеждат практическа подготовка на стажант-учители, като координират и консултират самостоятелното им участие в образователния процес в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен.

# 395
Миналата година (само че в Бургас) за V ПКС се плащаше еднакво, независимо от начина на придобиване. Тук искаха грамоти на децата от национални състезания/конкурси, които са одобрени от МОН.
За брой дори в самия университет не успяха да ми кажат с точност. Предадох около 15 може би.

# 396
15? Flushed Значи да се отказвам... Joy

След като merilen копира извадка от чл. 58. ал. 2, си дадох сметка, че пише "с реализирани участия/или...", значи може и да нямат постижения от състезанието, но само със сертификат за участие е достатъчно? Thinking

# 397
  • Върху лъчите на Слънцето.

След като merilen копира извадка от чл. 58. ал. 2, си дадох сметка, че пише "с реализирани участия/или...", значи може и да нямат постижения от състезанието, но само със сертификат за участие е достатъчно? Thinking
Пише "грамоти, награди и протоколи от участие". Сертификатът е нещо различно.

# 398
  • Майничка

Как да нямат постижения? Под болднатото прочете ли:
" а) от I до VIII място включително от международни олимпиади и състезания;
б) от I до VI място включително от балкански олимпиади и състезания;
в) от I до III място включително от национални кръгове на ученически олимпиади и национални състезания. "

# 399
Ами, пише "или", а не "и". Rolling Eyes Но, както и да е... Пуснах заявка за изпит вече...

# 400
V ПКС е най-елементарното от всички. Би трябвало всеки учител да може да развие един урок. Още повече, че трябва да е натрупал стаж (и опит) за изискващите се две години. Няма от какво да се притеснявате! Смешно ми е, когато чета, че някой търси готова тема за V ПКС.
Интересно става от III нагоре. Тази територия е за упоритите. Simple Smile
Успех!

# 401
  • Някъде по Дунава
Успех!
Аз имам трето, не беше трудно. Имам и колежка, която плаща , за да ѝ напишат дипломна работа за първо или второ. Чудя се за какво и трябва. След 4 години се пенсионира. Но... разни хора, разни идеали.

# 402

Аз имам трето, не беше трудно. Имам и колежка, която плаща , за да ѝ напишат дипломна работа за първо или второ. Чудя се за какво и трябва. След 4 години се пенсионира. Но... разни хора, разни идеали.
Ще си вдигне малко пенсията Simple Smile

Преди години СУ имаха договорка с ДИУУ и ми признаха едногодишно профилирано СДК по моя предмет за III-то ПКС. Все още не мога да се мотивирам за II-ро и да му "посветя" цяла година.

# 403
  • European Union
Само за 3 ПКС се изисква едногодишна специализация. Второто не отнема време

# 404
Успех!
Имам I ПКС. Изкарано честно и с много труд. С изследванията, експериментите и всичко останало.
Чувствам се щастлива, защото съм го постигнала сама, а не съм си платила някому! А също и доволна от себе си!
Много хора казват, че няма смисъл, но не е така! Има смисъл! Най-вече за хората, които имат още много да работят до пенсиониране. Обратното (че няма смисъл) ми звучи като приказката за лисицата и гроздето.

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 20:24 от Странна птица

Общи условия

Активация на акаунт