Професия учител - 16

• 55 165
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • Майничка
Бисквитките са много добра идея - неангажираща, непрахосъбираща и оставяща приятен спомен.

# 241
Единственият път, когато ми назначиха наставник, беше в малко селско училище с около стотина ученици. И жената си ми обясняваш много съвестно. В училище с тройно повече ученици не го направиха, нямало пари за такива неща.

# 242
За тези, които сега влизат в системата като учители, какъв % трудов стаж и професионален опит се заплаща? Върху целия стаж или не?

При нас само върху педагогическия.

Имам само една година непедагогически стаж  от преди 2000 г. и реших,  че няма смисъл да споря...
Съдейки по фиша от заплатата, мисля че е върху целия стаж.

Аз съм само с 5 месеца учителски.

# 243
Аз имам десе години стаж отпреди 2007, плащат ми 10 % клас. Казаха ми, че лекторските като учител не се смятали за стаж (имам три месеца), но отделно имам и осем месеца на половин бройка. В предното училище ми плащаха 11 %, в сегашното още се чудят да ми ги смятат ли. Уж ЗАС ми каза, че съм права и трябва да се смятат, ама във фиша пак са си 10 %.
Един въпрос: увеличението на заплатите щяло да бъде със задна дата, от 1 януари. Аз до 22 май съм била в друго училище, оттам ли трябва да ми изплатят разликата до тази дата или ще пия една студена вода?

# 244
  • София
Здравейте,  пак ще ви върна на въпрос за ПКС, но едва сега се усетих, понеже ще ходя да превеждам таксата за явяване на изпита за 5 степен. Какво се случва с усвоените от тях пари, ако не ни одобрят документите?
Имам някакви притеснения относно стажа, въпреки че на последния ми фиш пише  2 год и 3 мес. Миналата година цях на лекторски и не знам те как се зачитат към стажа.

# 245
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз имам десе години стаж отпреди 2007, плащат ми 10 % клас. Казаха ми, че лекторските като учител не се смятали за стаж (имам три месеца), но отделно имам и осем месеца на половин бройка. В предното училище ми плащаха 11 %, в сегашното още се чудят да ми ги смятат ли. Уж ЗАС ми каза, че съм права и трябва да се смятат, ама във фиша пак са си 10 %.
Един въпрос: увеличението на заплатите щяло да бъде със задна дата, от 1 януари. Аз до 22 май съм била в друго училище, оттам ли трябва да ми изплатят разликата до тази дата или ще пия една студена вода?
Разликата би трябвало да се изплати от старото училище.
Но като цяло мисля, че всички ще пием по една студена вода за увеличение със задна дата. Вече сме виждали как датата се измества, а процентите се стопяват.
За процента прослужено време като че ли в различните училища го дават по собствено усмотрение, но в повечето случаи само за педагогически стаж.

Розова магнолия, за ПКС трябва да се представи служебна бележка, издадена от училището, удостоверяваща педагогически стаж. А той би трябвало да съответства на това, което пише на фиша.

# 246
Съдейки по фиша от заплатата, мисля че е върху целия стаж.

Аз съм само с 5 месеца учителски.
3% 😳

# 247
  • European Union
Здравейте,  пак ще ви върна на въпрос за ПКС, но едва сега се усетих, понеже ще ходя да превеждам таксата за явяване на изпита за 5 степен. Какво се случва с усвоените от тях пари, ако не ни одобрят документите?
Имам някакви притеснения относно стажа, въпреки че на последния ми фиш пише  2 год и 3 мес. Миналата година цях на лекторски и не знам те как се зачитат към стажа.
Парите не се губят, само запази платежното. Ако тази година не одобрят документите, догодина ще прикачиш същото платежно

# 248
  • София
Благодаря, Кети! Не ми се искаше да губя цяла година,  но май натам върви.

# 249
Здравейте! Аз кандидатствах в едно основно училище за учител по БЕЛ, но тъй като съм без опит в тази сфера, естествено не ме избраха. Смятам, че предвид конкуренцията едва ли скоро ще ми се получи. В същото училище директорката сега търси учител в група за целодневна организация на учебния ден V – VІІ клас. Все от някъде трябва да започна, за да натрупам опит. Не мисля, че ще ме избере, но ще пробвам. За такава позиция много не искам, заради късния час на приключване, а и като цяло не съм запозната със задълженията и привилегииге на такива учители. Предимството е, че не подготвяш уроци и не си чак така ангажиран и може би, ако някой учител по БЕЛ отсъства ще имам възможност да се изявя.

# 250
Какъв Ви е въпросът?
Била съм 1 година по БЕЛ и 1 година на ЦДОУД. Мога да Ви дам съвет, но не виждам въпроса Ви. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

А иначе едва ли не са Ви избрали, защото нямате стаж. Истината вероятно е, че е имало човек с повече връзки. Такава е реалността.

# 251
Да, за съжаление такава е реалността. И съвет ще ми е от полза, защото ако случайно стане искам предварително да съм наясно, тъй като работя в сферата на икономиката и работата ми не е лоша. А въпроси конкретни до 17.30 ли е работното време и заплатата като на другите учители ли е?

# 252
В различните училища има различно време на учителите в ГЦОУД.
В първото училище, където аз бях по БЕЛ, те идваха голямото междучасие (към 10:30ч) и си тръгват 18:30ч.
Сега, в новото ми училище, където аз съм на такава позиция, идваме 11:30ч и тръгваме 17:30ч.

За заплтата: Да. Еднаква ни е. Това означава, че ще срещнеш доста злоба сред колегите, но да не ти пука. Нас всички ни "мразят", защото "нищо не правим,уроци не готвим, не пишем оценки, не проверяваме контролни всяка ваканция и ....", а накрая еднаква заплата... Simple Smile Завиждат, но аз мисля, че няма за какво!

По-скоро аз завиждам на учителите, въпреки че са по-натоварени от нас! Не искам да обобщавам. Сигурно зависи от учениците, училището, града... но аз досега не съм чула и видяла учителят ГЦОУД да бъде достатъчно уважаван. Нито децата, нито родителите те приемат за фактор. Ти си никой! Нито пишеш оценки, нито изпитваш, нито нещо зависи от теб! А , да! Отсъствия пишеш. Ама като не им хареса на златните отрочета или на родителите, си подават декларация за отписване от занималня. И накрая групата ти е пред разпад, а ти - пред уволнение.
Единственият +, който аз виждам, е свободното време. Наистина имаш такова, защото не готвиш уроци и не проверяваш контролни. Но ... заслужава ли си? Учила си 4г за учител по БЕЛ и накрая... а и още нещо. В занималня се помага преди всичко по математика. Поне час и половина решаваме задачи. По БЕЛ - 10 минути. За друго време няма, защото те си тръгват (плуване, танци...).

Помисли си... аз бих пробвала на друго място по БЕЛ, но не и занималня.
А и това, което казваш, че ще заместваш болни колеги. Да, защото ще си удобна и ще идваш в 8 и ще си тръгваш в 17:30ч за 7лв на учебен час. Никой няма да оцени в него възможностите ти, а просто ще са спокойни, че ще има учител при учениците.

Стана много негативно. Аз бих си сменила позицията на 100%, но в момента съм бременна и няма Simple Smile след майчинството ми едва ли ще остана на тази позиция.

# 253
Мен на интервю ме попитаха какво прави един учител ЦДОУД. Искаха програмата по минути да им я преразкажа . Явно не ми харесаха отговора, щом не ме избраха (шегувам се ) Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 22:00 от Азалия11

# 254
Да, може да те питат това.
Отговаряш:
Първи и втори час - отдих
3 и 4 - самоподготовка
5 и 6 - занимания по интереси.
Всеки час е по 40 минути и с някакви утвърдени от директора междучасия. При нас са по 10 минути. Истината е, че са 6ч лудница Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт