Професия учител - 16

• 55 038
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
  • Някъде по Дунава
Нашето училище е много малко - със 70-80 деца само, та не получаваме нищо нито за 24 май, нито за 15 септември. За облекло ни превеждат по 100 лв.
Нашите деца са около 400, но и щатът е малко раздут. Много паралелки, но с ученици на минимума. Миналата година взехме по двеста и нещо за дрехи. Дадоха ги преди Коледа.

# 466
  • София
Сега остава да разберем кога ще се  бъде изплатено компенсирането на заплатите от началото на годината....

# 467
  • Пловдив
Сега остава да разберем кога ще се  бъде изплатено компенсирането на заплатите от началото на годината....
Надявам се до месец. Според мен няма причина да ги бавят.

# 468
Би следвало болничните да се преизчислят. Тъй като увеличените суми са отнасят за всеки от месеците от началото на годината, а не за текущия, от ТРЗ/счетоводството трябва да подадат коригиращи данни с увеличения осигурителен доход за всеки от месеците, респ. да се увеличи базата, върху която се изчисляват болничните.
Но тъй като базата е 18 месеца назад, ако сте излезли в болнични през март, означава, че обезщетението ще се увеличи с около 1,7%

# 469
Бих искала да помоля учителите по БЕЛ да ми дадат някои разяснения относно часовете, които са предвидени за развитие на комуникативните умения. Заложени са 0,5 ч., което означава, че се редуват през седмица. Въпросът е дали това са часовете, в които учениците пишат преразкази, съчинения и др., които учителите проверяват и следващата седмица учениците пишат поправка? Същото ли е както в начален етап? Задължително ли се проверяват писмените от учителя и има ли специална учебна тетрадка за тези часове? Вие как процедирате? Не съм наясно и моля за разяснение как се работи. Благодаря на всички, които ще ми разяснят и нясочат!

# 470
РКК ли имате предвид? Моите бяха 1ч седмично в 6. клас (общо имахме 6ч БЕЛ + 2ч ФУЧ седмично). В тях пишехме преразказ и ги събирах на случаен принцип. Един път на четните номера, един път на момичетата... и т.н. Всеки път си измислях някакъв изненадващ метод за тях, че през часа всички да пишат.
На проверените преразки пишех рецензия и +/- в тефтера ми и при три + пишех 6 и съответно при три - пишех 2.

Не знам как е в начален етап и съответно не мога да направя сравнение.
Отделна тетрадка не сме имали. Имаха 1 тетрадка обща по БЕ и Л за работа в клас + една тетрадка само за преразкази (която бях казала, че ще събирам в края... да се пази чиста и без драсканици 😉) и там работехме по РКК. А понякога и домашни, когато реша да им дам преразказ за домашна работа.

Отделна тетрадка имах по ФУЧ. Там да ти кажа право също предимно преразкази сме работили. Тя беше на БГучебник - Тренировъчни тестове или нещо подобно.

# 471
Здравейте, колеги!
Кандидатствах за позиция учител по математика в ППМГ и днес ми се обадиха да ми кажат, че септември ще има изпит за кандидатите. При въпрос от моя страна върху материала на кой клас да се подготвя ми отговориха, че трябва да съм готова за всичко?! При все, че нямам опит и в ежедневието си не се занимавам с математика, този изпит много ме стресира. Материала от 5 до 12 клас е доста обширен.
Документите си подадох преди месец и половина и сега се сетили, че “забравили” да ми кажат за изпита.
Като цяло имам предчувствие, че си имат човек.
Какво ще се посъветвате? Къде да наблегна?

# 472
https://Да не става въпрос за интервю? Какъв е този изпит върху материала, тези изпити сме ги държали в университета?!

# 473
Добрите учители по математика са дефицитни. Обикновено точно в ППМГ, където математиката е основен предмет, директорите се стремят да назначат възможно най-добрите преподаватели, освен ако не им бъде оказан много силен натиск.
Ако в случая мачът е предварително свирен, е по-вероятно причината да е в отпреди харесан заради профисионалните си качества колега, а не заради други "препоръки".
Не че и в двата случая това ще те стопли.
Много е нелепо точно в МГ да има слаби учители по математика, но за съжаление, не е рядкост.
Все пак нищо не пречи да пробваш. Дори и да не се получи сега, ако покажеш качества, може да те имат предвид при следващо назначение или да те препоръчат в друго училище.
(Директорите споделят подобна информация помежду си, вкл. и от типа "ох, имам един страшно некадърен математик, родителите се оплакват, но кажи ми с кого да го сменя").
Относно изпитването. Защо пък да не ви пуснат една мини контролна със задачи от целия материал? Точно в ППМГ, само че за учител по ИТ, знам за конкурс, в който кандидатите са решавали задачи.

# 474
В нашето ППМГ също правят изпит на математиците. Просто им дават едно ученическо домашно да решат на произволен принцип. Обикновено е за класа, на който те ще водят.
Не е кой знае какво. Всеки специалист по математика трябва да може да реши тези задачи. Свекърва ми е в комисия и дават съвсем нормални задачи.

# 475
Благодаря за отговорите. Вероятно ще се явя, защото ми е много интересно какво ще дадат. Тази година завърших магистър за учител по математика и информатика и нямам никакво самочувствие, поради липсата на опит. Дано не се изложа. 🤞

# 476
С тази специалност трудно ще останеш без работа.
Започни да даваш уроци на деца от обкръжението си, на първо време и безплатно, за да добиеш опит и самочувствие.
Успех!

# 477
Може ли и аз да попитам за съвет?
Завършила съм приложна лингвистика с първи език немски, и втори- английски. И за двата езика имам диплома за педагог. Не съм практикувала досега като учителка, а ми се иска от известно време да започна работа като такава. В момента има много обяви за учители по английски. Но по принцип с немския се чувствам по-сигурна. Въпросът е да изчакам ли да излезе учителско място с немски или да кандидатствам за учител по английски в някое ОУ или СОУ. Има ли някаква подготовка или ментори в училищата за начинаещи учители? Аз умея да обяснявам доста добре, но ме притеснява самата организация на работата и схемата на оценяване.

# 478
Заплатата ти ще е една и съща, така че няма много значение кой от двата езика ще преподаваш. Аз съм с първи език испански, втори - английски. Първо почнах с английски, после колежка излезе в майчинство и ме попитаха дали искам да преподавам и испански. И двата езика едновременно преподавах едната година. Английски в прогимназия и испански в гимназия. По испански имах повече за подготвяне, защото учебниците ни бяха отвратителни и нямаше нито подходящи упражнения, нито обяснена граматика, така че трябваше да подбирам мои материали. По английски ми беше в пъти по-лесно. Имах и готови разпределения.

# 479
  • Върху лъчите на Слънцето.
Относно изпита за учител по... е чудесна идея!
Вече толкова неграмотни учители се нароиха, а някои и учебния материал не си знаят, че нямат място в училище. Материала ще си научат, но неграмотни да учат децата е трагедия!

Общи условия

Активация на акаунт