Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пловдив или Бургас

 • 2 454
 • 37
 •   1
Отговори

Анкета

Кой град бихте избрали за живеене Пловдив или Бургас ?

Опции:

 • Мнения: 20
Къде според вас е по-добре за живеене и работа? Перспективи, плюсовете и минусите? Ще следя темата с интерес

# 1
 • Мнения: X
Много обща тема. Дайте поне някакви детайли, сфера на развитие, нещо.

# 2
 • Мнения: 20
Много обща тема. Дайте поне някакви детайли, сфера на развитие, нещо.
Детайли...кой град бихте избрали, ако сте млади семейство, говорим за работа, развлечения, в кой според вас би имало по-добро бъдеще за децата ви и т.н.

# 3
 • Мнения: 5 037
Зависи какъв е стартът и в кои райони. Аз съм пловдивчанка, обожавам града, но не бих живяла при някакви лоши условия и среда дори там.

# 4
 • Мнения: 5 819
С Бургас в сърцето ... обаче, в икономическо и културно естество Пловдив е по-добрият избор.

# 5
 • Мнения: 825
Аз съм пристрастна. Майничка съм до мозъка на костите си. Обичам града си и се гордея с него (живяла съм малко в чужбина, а сега и много пътувам, така че не е като да не съм видяла друго). Не съм сляпа и за недостатъците му, естествено.
Бургас също е много хубав град. Общо взето са една категория, с изключение на малко по-многобройното население на Пловдив.
Плюсовете на Пловдив - мога много да говоря за тях, но с две-три думи:
Култура, атмосфера, дух - 5,50 по шестобалната система (отнемам 50 стони, просто защото винаги може още Wink).
Развлечения - не е като да няма. Но предполагам и в Бургас не липсват.
Места за отдих и разходки - 5 по шестобалната система, но се появяват нови и нови, така че може да достигне и 6-цата някой ден Smile
Икономика - растяща. Безработица почти няма.
Училища - добри на фона на общото състояние на българското образование.
Местоположение - централно. Кеф ти планина (20-30 мин. с автомобил), кеф ти море (братски Бургас на два-два и половина часа), кеф ти столицата - час-час и половина.
Безопасност и спокойствие - тук ми е трудно да преценя. По собствена преценка и личен опит мисля, че е относително добре в това отношение. Е, все пак е сравнително голям (за България де) град, все дебнат някакви опасности, обаче пък като сравнявам с други европейски градове, си е направо добре.

Минуси:
Увеличаващ се автомобилен трафик при не толкова бързо развиваща се инфраструктура.
(Пре)застрояването с жилищни сгради упорито върви повече навътре, към центъра или във вече съществуващите квартали и по-малко навън, към периферията на града.
Екология, чистота, озеленяване  - има още какво да се желае, и то много. С това не казвам, че е чак толкова зле, но преди години определено беше по-добре, а с оглед нарастващото население и превозни средства трябва сериозно да се вдигне нивото (доколкото е възможно за един голям за българските стандарти град) на поддръжка на зелените площи, създаването на нови такива, почистването на пътищата и подобряването качеството на въздуха.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 13:30 от Мила Атова

# 6
 • Мнения: 20
Като кариерно развитие и цена на труда къде смятате, че е по-удачният вариант? Благодаря на всички включили се с мнения.

# 7
 • Мнения: 5 037
Според bgzaplati това е положението. Средна нетна заплата за Пловдив 848 лв., 787 лв е в Бургас.

# 8
 • Мнения: 231
Ако Бургас не беше морски град, веднага Пловдив. Но ползите на морето и морския климат във връзка със здравето са наистина огромни. В Пловдив са едни от най-ниските заплати, от много години, чак е смешно. Добри са и двата града за живеене, при нормални средства. Ако ще започвам от нулата в някой от двата и аз определено бих се чудила.

# 9
 • Мнения: 765
В Пловдив заплатите са по-добри и като цяло има повече опции за работа. Но по всички други критерии Бургас, особено климат.

# 10
 • Мнения: 825
Е, чак пък едни от най-ниските... Да, има и по-високи, но...
Гледам в сайта на НСИ средната брутна месечна заплата за първото тримесечие на 2023 г: Бургас - 1455 лв., Пловдив - 1606 лв. Разликата не е огромна, но все пак... За миналата година горе-долу са същите данни. Има малко увеличение, но съотношението се запазва.
Междувременно в предишния си пост добавих и основните минуси.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 14:18 от Мила Атова

# 11
 • Мнения: 20
Ако може да се обобщят донякъде основните плюсове Пловдив - по-високи заплати, Бургас - море и по-чист въздух. Какво мислите за здравеопазване, образование, култура, забавления, детски градини, престъпност? По мое мнение тука Пловдив е напред в повечето категории, но ще се радвам да чуя и вашите мнения?

# 12
 • Мнения: 825
Културата в Пловдив тече от чешмите и сутрин се мием с нея Smile Майтап, естествено. Но и не съвсем, аз съм си леко местен шовинист.
По останалите критерии вече писах. Може би двата града са на едно ниво, едва ли има чак такива фрапиращи разлики.
Мисля, че другият най-голям плюс на Филибето майна е местоположението - близо и до София, и (сравнително) до морето. Родопите са ясни. Почти няма уикенд, в който да пропусна да ги нагледам Wink Зимата - ски на от 30 до 90 минути разстояние с кола.
Но много зависи човек, освен какво ще работи, и какви интереси, хобита, приятелска среда и т.н. има или колко често иска да се прибира в родния си град, така че и това преценете. Не всичко е доходи и забавления.

Току-що разгледах малко статистика за престъпността у нас в последните години и се изненадах. С цялата условност (за мен) на тези класации, ето кои са градовете в България с най-висока битова престъпност:
10. Ловеч
9. Видин
8. Габрово
7. Кюстендил
6. Враца
5. Плевен
4. Перник
3. Варна
2. София
1. Бургас
(близо до тях са и Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Сливен и Ямбол)

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 16:18 от Мила Атова

# 13
 • Мнения: X
Ами зависи каква работа ще работите. В Бургас заплатите са по-ниски, но ако развивате бизнес, може и да изкарвате повече пари. Лятото по курортите също можете да развивате нещо. На мен ми харесват и двата града, но в Пловдив заплатите са по-високи. Говоря за средните. Вече за вашия сектор как е, трябва да си прецените.

# 14
 • Мнения: 1 774
Работа, образование, перспективи, среда - Пловдив.
Море и климат - Бургас.
Вече зависи какво предпочитате, в коя сфера сте и т.н.
Аз съм пристрастна към морето и бих избрала Бургас. Ние обмисляхме да се местим там, но се отказахме, заради замърсяването на въздуха от Лукойл, нивото на образование и здравеопазване и сме се насочили към Варна, където пък има други минуси доста, но то идеално няма.

Общи условия

Активация на акаунт