Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 804
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Добрич
Благодаря ви, момичета за отговорите!

За последните 10 години три пъти съм ползвала  болнични, веднъж през ваканцията и два пъти през учебно време (учител съм). Беше по за няколко дни, заради малки хирургически интервенции и сега ми е необичайно, какъв болничен ме очаква...

Ако се взема заплащане за ТЕЛК,  може ли да се взема болничен после. Искам да кажа, ако след това  се наложи да се отсъства, заеади здравословни прични?
Взема ли се болничен или не? Или се взема, за да се оправдаят отсъствията, но не се плаща?

# 226
  • assenovgrad
Благодаря ви, момичета за отговорите!

За последните 10 години три пъти съм ползвала  болнични, веднъж през ваканцията и два пъти през учебно време (учител съм). Беше по за няколко дни, заради малки хирургически интервенции и сега ми е необичайно, какъв болничен ме очаква...

Ако се взема заплащане за ТЕЛК,  може ли да се взема болничен после. Искам да кажа, ако след това  се наложи да се отсъства, заеади здравословни прични?
Взема ли се болничен или не? Или се взема, за да се оправдаят отсъствията, но не се плаща?

Ако имаш ТЕЛК за рак на гърдата, не можеш да взимаш болнични за лечение на рак на гърдата. Но ако имаш други здравословни проблеми, можеш да взимаш болнични!
Flowers Hibiscus Sparkling Heart

# 227
  • София /Абсурдистан
Може, ако има влошаване на болестта, примерно, налага се нова операция, или влизане в болница заради рецидив или нещо такова. Но трябва да се води влошаване. Ако се налага нова химия, това не знам дали го водят влошаване и трябва да се провери. Така е по закон. Но лекарите знаят това и пишат някаква друга диагноза обикновено, така че няма проблем.

# 228
  • Варна
Здравейте момичета, набързо да попитам знаете ли дали ТЕЛК пенсията спира по време на майчинство?

# 229
  • Русе
Това са две съвсем различни плащания и не би трябвало по логика. Ама в тая държава доста неща не са логични. НОИ ще знаят най-добре. Те плащат. Питай писмено, щото тогава не лъжат.

# 230
На мама доплащането за ТЕЛК РМЖ е 20 лв. към пенсията. Поне това ми обясни, но е с ТЕЛК от преди с друга диагноза. Изобщо не разбирам как се определя сумата, но и за друг близък с ТЕЛК поради рак, доплащането към пенсията е символично.
В същото време на моя близка трудоспособна, с рак на ЩЗ, плащането по временната ѝ ТЕЛКова пенсия е доста повече от нетната ѝ заплата.

# 231
Здравейте момичета, набързо да попитам знаете ли дали ТЕЛК пенсията спира по време на майчинство?

Аз подадох документи за ТЕЛК по време на майчинство. Нищо не са казвали. Вчера бях в пенсионното и вече чакам решение.

# 232
Момичета да попитам ако някой е ходил скоро до Сити за ЯМР още ли регистрират на 2 етаж след 9 часа? Януари ме бяха предупредили, че преди 9 няма да ме регистрират. Съответно в 8.45 беше пълно с хора и реално всички бяха минали вече.  В крайна сметка влязох в 14 и висях до 15,30. Гладна и без кафе. Добре, че се помолих поне един сладолед да изям,  че ми стана лошо. Изобщо беше много неприятно изживяване.  Та сега да питам дали е отпаднало изискването за някакъв час. Преди отивах много рано.  Изчаквах си реда и минавах до обяд. А сега съм и на нова работа и много се притеснявам.

# 233
Аз съм ходила два пъти на ЯМР в Сити Младост при Йорданов- преди и след химията. И двата пъти часът ми беше в 8:00 и трябваше да съм там 20 мин по-рано за декларациите и т.н. Точно в 8:00 влизах. Не мога да кажа същото за лъчетерапията. Там часовете са без никакво значение.

# 234
  • Добрич
На 10.05.23 г. правих ЯМР в Сити Клиник в София. Часът ми беше за 11. Отидох малко след 10, попълних всички документи (около 20 мин) и правих изследването съвсем навреме. Беше платен ЯМР, не по НЗОК (ако има значение).
По телефона ми казаха 4 часа преди това да не се храня, само вода може.

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 01:53 от Вела

# 235
Благодаря много момичета!

# 236
  • Варна
Alik,
Не се притеснявай от даването ден за ден час за ЛТ.
На мен през цялото време на ЛТ ми даваха за 7.45 часа. Първия ден ме извикаха за 8.30 часа и от следващия ден все бях за 7.45 часа, с изключение на понеделник когато ги молех да е възможно най късен час.
Така, един понеделник ми дадоха час за 20.00 часа ли беше, някъде тогава, много късен час.

В един от дните трябваше херцептин да ми влеят. И с това се съобразиха. Да го изпише лекарката. Всъщност чаках много по дълго да дойдат и да започнат да го вливат, отколкото чакането, обличане, преобличане и облъчването.
В деня на изписване също ми дадоха такъв час сутринта, че да не чакам дълго в болницата докато стане време за самото изписване.
Доколкото си спомням, започват да изписват след 11 часа.

При мен нямаше проблеми с часовете, съобразяваха се, че съм чак от Варна и пътувам.

Както и при мен цялото чакане около ЛТ плюс самата процедура, после обличане и да си тръгна, всичко да е отнемали около 40 минути.
Веднъж, най много два пъти ,да е отнело 1 час.

Да знаеш, че излизат и те викат 5 минути преди насрочения ти час. Аз все отивах точно на минутата и се чудех защо оше чакам да ме извикат по 10-15 минути.

Не знам как върви организацията им с часовете през деня, но този сутрешен час 7.45 и малко след него, пациентите минават бързо.

Дори имаше 1 случай, в ккойто още не се бях съблякла и вече ме търсеха да влизам за облъчване.

И на мен в началото изобщо не ми харесваше това даване на час ден за ден, но в крайна сметка, не мога да се оплача от организацията им.

# 237
За ЯМР в Сити Клиник Младост - на мен ми казаха, че часовете могат да бъдат 17 и 18 само, при това не за първия свободен ден, а за по-нататък? Сега чета, че на вас са дали сутришни часове и се обърках Simple Smile За сравнение, в Онкологията също даваха "късни" за тях часове, които бяха обед-ранен следобед. Обясниха ми, че изследване на гърди им било най-сложно (за настройка на апаратурата) и затова ги оставяли последни за деня.

# 238
А колко струва ЯМР на млечни жлези в Сити клиник?

# 239
niki376, 635 лв платих аз края на март месец.

Готов ми е резултата от проф.Поповска - HER2 е негативен.
И Консулова така очакваше. Чудя се да повторя ли DISH изследването и при Калчев във Варна? Какво ще ме посъветвате?

Мис, благодаря за споделеното за лъчето в Сити Младост.

Общи условия

Активация на акаунт