Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 724
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • ПЛОВДИВ
Вела,
Във връзка с последните ти постове отново изчетох указанията на ESMO (Европейското дружество по медицинска онкология). При находка като твоята - луминален тип А карцином (ER+, Pro+, Her- и Ki76 под 10%), съчетано с мастектомия, химиотерапия не се прави, защото позитиви няма, а остават само негативите. Разбира се, за окончателни се считат данните от оперативната хистология. Ако се потвърдят характеристиките, би трябвало да останеш само на хормонална терапия. Аз съм по същата схема, бях на твоите години, когато ми откриха заболяването; подходът беше  сентинелна биопсия и мастектомия поради мултифокалност, с импланти, извършено в чужбина (не в Турция).
Впрочем, в гайдлайна на ESMO пише следното: "Обобщение на препоръките: Лечението трябва да се провежда от специализиран мултидисциплинарен екип  в специализирано звено и пациентите трябва да участват активно във всички управленски решения". На твое място бих питала защо не се придържат към указанията на европейската асоциация.

================

Момичета, имам един банален въпрос, но не ми се рови да търся.
Ползвате ли дезодоранти и ако да, какви?

Аз си ползвам, въпреки че с химиотерапията много не се потя. Само не си слагам парфюм, тъй като съм чела, че не е препорачително.

# 301
Да пожелая късмет на всички нови момичета

Фло, ползвам парфюми и Део ролон - екологичен, без алуминий, ето тези:
https://www.urtekrambeauty.com/products/body-care/deodorant/

И също така бебешка пудра и бебешки крем с цинк че тук са големи жеги, много се потя и кожата се възпалява

# 302
  • Варна
Вела,
ако искаш да споделиш, би ли припомнила кой онколог (болница) смятат, че трябва да направиш ХТ?

----------------------------------------------------------------------------------

Аз по време на ХТ и ЛТ не ползвах нито рол он, нито парфюм, но химията започна в края на лятото, а ЛТ беше март, все хладни/студени месеци.
Бях забелязала, че по време на ХТ нещо бях спряла да се потя, а и като цяло си я изкарах в къщи, мързелувайки на дивана и с турски сериали SatisfiedSatisfiedSatisfied

Подариха ми рол он без алуминий на....май беше хербалайф и започнах него да ползвам и се върнах към ароматите на любимите ми парфюми. Възвърна се потенето на мишницата на здравата ръка, а на оперираната е по-леко.

# 303
Just_mee, пълна програма, както се казва и то още на 30 години.
Ти ли пожела мастектомия, за да се презастраховаш или нямаше избор? Мислех, че след толкова терапии, поне мастектомията може да се размине.

kitty007, затова д-р Вълкан Иванов е сложил пластините, да облъчат лимфните възли, които са близки, но не могат да ги отстранят, за да ги изследват. Ако има нещо в тях, би трябвало да се повлияят от лъчетерапията. А за нова операция не мисли от сега. Ако изледваният лимфен възел е чист, ще се размине. Амин

Заради това, че е мултифокален направихме мастектомия. Лекарката, която прави биопсията предлагаше квадрантектомия, но нищо няма да остане от гърдата, защото и без това са малки. А и беше близо до зърното та и него махнаха. И аз не съм се дърпала, предпочитам да се застраховам. След мастектомията от хистологията изляза пълен отговор на проведената химиотерапия, обаче въпреки това имаше огнище ин ситу. Смятам, че постъпих правилно.
Както го чувстваш и ти, така постъпи ❤ и много вяра ❤

Flo_1 По време на химията май нищо не слагах, сега 2-3 пъти в седмицата слагам парфюм като изляза някъде, но само върху блузата. На ръката нищо не слагам.

# 304
  • Добрич
Вела,
Във връзка с последните ти постове отново изчетох указанията на ESMO (Европейското дружество по медицинска онкология). При находка като твоята - луминален тип А карцином (ER+, Pro+, Her- и Ki76 под 10%), съчетано с мастектомия, химиотерапия не се прави, защото позитиви няма, а остават само негативите. Разбира се, за окончателни се считат данните от оперативната хистология. Ако се потвърдят характеристиките, би трябвало да останеш само на хормонална терапия. Аз съм по същата схема, бях на твоите години, когато ми откриха заболяването; подходът беше  сентинелна биопсия и мастектомия поради мултифокалност, с импланти, извършено в чужбина (не в Турция).
Впрочем, в гайдлайна на ESMO пише следното: "Обобщение на препоръките: Лечението трябва да се провежда от специализиран мултидисциплинарен екип  в специализирано звено и пациентите трябва да участват активно във всички управленски решения". На твое място бих питала защо не се придържат към указанията на европейската асоциация.

...

Flo_1, много благодаря за коментара!
То си е ясно, че е  нормално човек се страхува от химиотерапия, но моето решение да откажа неоадювантната химиотерапия се основава на проучване, консултации и информиран анализ.

Нямам записан час (не ми дадоха, защото нямало), но в понеделник се надявам все пак да бъда приета (без час) и да изясня и уточня терапията, която ми предстои, като се аргументирам за своето решение.

Пожелайте ми успех, момичета!

# 305
Фло, тези двете използвам.
Стика го ползвам от тази година, защото преди това нямах грам чувствителност там🙄

# 306
Ползвам камък дезедорант от ДМ, който не спира потенето, но спира миризмите. И парфюм за аромат- всъщност много парфюми( докато бях без коса, вежди, мигли и нокти ми се отключи тая страст). За домашните от мъжки пол, купувам рол он-и. И на мен от време на време, но гледам да е нещо без миризма и без алуминий. Аерозолите са забранени вкъщи. Превантивно.

# 307
Благодаря ви момичета, за включването!

Sisalber  и  Just_mee, а лимфните възли как бяха при вас?

При мен за сега са чисти. Ако след операцията излезе нещо друго, мога да си сменя мнението. Но за момента, не съм склонна на "химия".
    Чисти бяха.

# 308
Вела Blush

Когато на мен ми предложиха неоадювантна химия, преди налагащата се пълна мастектомия, аз скачах и пеех и се радвах, защото бях проучила случая си, също като теб и както ти в момента знаеш, че по международни стандарти може да я избегнеш, аз знаех, че не мога. И пак казвам- дори се зарадвах, когато казаха, че ще ме лекуват с неоадювантна, защото Това значи, ЧЕ ТУМОРЪТ е локален. Ако е в по-напреднал стадий ( при мен имаше реална опасност от това ) неоадювантна не се прави. Знам го от лекуващия ме онколог и мой ресърч практики в чужбина, Италия по-специално.

Само по себе си назначаването на неоадювантно лечение трябва да се приема като добър знак.. за изхода от заболяването и шансовете. И все пак- зависи какъв е тумора.

Ти имаш препоръки от водещи онколози в Бг да не си правиш неоадюв. химио, което съм сигурна, че и лекуващият те онколог ще вземе в предвид. Но те поздравявам за информираността, смелостта и личното отношение към твоето здраве. Само така може да накараш онколога си да погледне на случая ти по-индивидуално, защото иначе нещата малко се карат “по калъп”

… За добро или лошо, аз съм си доста в “калъпа” и някакви дълги размисли и страсти с лекуващите ми, не се наложиха. Правя си химиото и си ходя на вливките даже с желание ( да не повярваш..) Grinning

# 309
  • Варна
Момичета, искам да напиша нещо, което е свързано с казуса на Вела, не конкретно в нейния случай прави ли са онколозите за предоперативна ХТ, а за медицинското обслужване като цяло в България.

Работя в системата за здравеопазването и повярвайте ми, ад е. Машината е жестока мелачка, за да влизат пари в болницата.

Подправят се подписи на пациенти, правят се операции за които няма съгласие, умишлено се дават документи за подпис в последния момент, за да няма пациента време да чете и разпитва и им губи времето, неглежират се родилки със започнало раждане, на документи, хирургът, който трябва да оперира е един, а всъщност друг прави операцията и още какво ли не. Не мога да напиша подробности, заради естеството ми на работа.
Аз самата, бих казала, че пострадах от системата.
Логично е пациентът да смята, че лекарят право за него най доброто и лекарят знае най добре и преценява, но това, аз лично смятам е в сравнително малък процент.
Наистина лечението е превърнато в търговия.

От време на време по ТВ излизат стряскащи данни на оплакали се пациенти. Техните случаи, си мислят хората, са единични, което изобщо не е така. В болшинството от случаите пациентите дори не разбират, че системата ги е смляла за пари от касата.

Защо се навъдиха в последните години толкова болници, които правят операциите и ХТ, без ЛТ?
Това не е комплексно онкологично лечение, което по изисквания трябва да има в една болница.
Текат много пари за операциите. Аз дори не съм сигурна, че мастектомиите в някакъв процент са наистина оправдани. Не смея дори да се замисля за процента
После идва ХТ. Отново много, много пари, а не се изисква кой знае какво оборудване. То е стандартното за една болница и без да има онкологично отделение- легла, стойки за банки, все оборудване, което по принцип трябва да го има в болниците.
Защо няма ЛТ ....Защото трябва да се вложат милиони в апарат. Те парите така и така си текат от ХТ.
Знаете, че касата плаща според обема на операцията- повече пари за мастектомия, повече пари за брой ЛВ.

И това е според, дори беглите ми наблюдения, в онкологията. Не ми се мисли какво става в другите области по специалности в здравеопазването....търговията със смяна на стави е от години. И там текат много пари, ами масовото слагане на стендове....пак същата работа.

Не говоря, че на Вела лечението (ХТ) е "грешно", не съм лекар, а че вероятността да те използват, за да се получат пари от касата с ненужни процедури, изследвания, опеарция е реалност в България.

# 310
Вела Blush

Когато на мен ми предложиха неоадювантна химия, преди налагащата се пълна мастектомия, аз скачах и пеех и се радвах, защото бях проучила случая си, също като теб и както ти в момента знаеш, че по международни стандарти може да я избегнеш, аз знаех, че не мога. И пак казвам- дори се зарадвах, когато казаха, че ще ме лекуват с неоадювантна, защото Това значи, ЧЕ ТУМОРЪТ е локален. Ако е в по-напреднал стадий ( при мен имаше реална опасност от това ) неоадювантна не се прави. Знам го от лекуващия ме онколог и мой ресърч практики в чужбина, Италия по-специално.

Само по себе си назначаването на неоадювантно лечение трябва да се приема като добър знак.. за изхода от заболяването и шансовете. И все пак- зависи какъв е тумора.

Ти имаш препоръки от водещи онколози в Бг да не си правиш неоадюв. химио, което съм сигурна, че и лекуващият те онколог ще вземе в предвид. Но те поздравявам за информираността, смелостта и личното отношение към твоето здраве. Само така може да накараш онколога си да погледне на случая ти по-индивидуално, защото иначе нещата малко се карат “по калъп”

… За добро или лошо, аз съм си доста в “калъпа” и някакви дълги размисли и страсти с лекуващите ми, не се наложиха. Правя си химиото и си ходя на вливките даже с желание ( да не повярваш..) Grinning

Ех, че хубаво звучи 😊 аз пък мислех, че защото тумора е неоперабилен, затова първо правят химия и в случая е по-лош вариант. И аз бях на неоадювантна.

# 311
  • София /Абсурдистан
Химия се прави преди операцията, за да се смали тумора и останалото колкото е възможно. При мен химията унищожи даже и метастазите, операцията беше после, повече с цел превенция.

# 312
Здравейте!
Дали случайно някоя от вас има в електронен вид книгата на Кели Търнър "Пълна ремисия. Как да победим рака напук на всичко" и няма против да я сподели с мен?
Благодаря за отделеното време и бъдете здрави!

# 313
  • Пловдив
Момичета, искам да напиша нещо, което е свързано с казуса на Вела, не конкретно в нейния случай прави ли са онколозите за предоперативна ХТ, а за медицинското обслужване като цяло в България.

Работя в системата за здравеопазването и повярвайте ми, ад е. Машината е жестока мелачка, за да влизат пари в болницата.

Подправят се подписи на пациенти, правят се операции за които няма съгласие, умишлено се дават документи за подпис в последния момент, за да няма пациента време да чете и разпитва и им губи времето, неглежират се родилки със започнало раждане, на документи, хирургът, който трябва да оперира е един, а всъщност друг прави операцията и още какво ли не. Не мога да напиша подробности, заради естеството ми на работа.
Аз самата, бих казала, че пострадах от системата.
Логично е пациентът да смята, че лекарят право за него най доброто и лекарят знае най добре и преценява, но това, аз лично смятам е в сравнително малък процент.
Наистина лечението е превърнато в търговия.

От време на време по ТВ излизат стряскащи данни на оплакали се пациенти. Техните случаи, си мислят хората, са единични, което изобщо не е така. В болшинството от случаите пациентите дори не разбират, че системата ги е смляла за пари от касата.

Защо се навъдиха в последните години толкова болници, които правят операциите и ХТ, без ЛТ?
Това не е комплексно онкологично лечение, което по изисквания трябва да има в една болница.
Текат много пари за операциите. Аз дори не съм сигурна, че мастектомиите в някакъв процент са наистина оправдани. Не смея дори да се замисля за процента
После идва ХТ. Отново много, много пари, а не се изисква кой знае какво оборудване. То е стандартното за една болница и без да има онкологично отделение- легла, стойки за банки, все оборудване, което по принцип трябва да го има в болниците.
Защо няма ЛТ ....Защото трябва да се вложат милиони в апарат. Те парите така и така си текат от ХТ.
Знаете, че касата плаща според обема на операцията- повече пари за мастектомия, повече пари за брой ЛВ.

И това е според, дори беглите ми наблюдения, в онкологията. Не ми се мисли какво става в другите области по специалности в здравеопазването....търговията със смяна на стави е от години. И там текат много пари, ами масовото слагане на стендове....пак същата работа.

Не говоря, че на Вела лечението (ХТ) е "грешно", не съм лекар, а че вероятността да те използват, за да се получат пари от касата с ненужни процедури, изследвания, опеарция е реалност в България.

Много се радвам, че някой имаше смелостта да нарече здравеопазването ни с истинските му имена. Абсолютно си помислих, че в случая на Вела искат да се източи касата. Не казвам, че е така, но е твърде вероятно. Иначе, разсъжденията и проучването, което е направила тя са напълно логични. Що се отнася до сантинелната биопсия, действително се оцветяват първите ЛВ, до които би стигнал рака, а не тези, които вече са с метастази. 10 минути, доколкото знам, са нужни, за да стигне контрасното вещество до тях, не знам какви са тези часове, за които говорите. Моята е направена непосредствено преди операцията. Приспаха ме, направиха ми биопсията, премахнаха ми гърдата и ми сложиха имплант. Всичко 3 часа. Извадени 2 ЛВ, взет материал от няколко места на зърното, за да се изследва. В БГ заради золадекса се регистрирах в пловдивската онкология. Никой не каза, че е трябвало да мина през химиотерапия. За сметка на това, ме засилиха на обикновен скенер, пет скенер. Отказах. Не разбирам защо като преди едва 3 месеца съм оперирана трябва да го правя, или защо да правя обикновен скенер, ако ще правя пет скенер? И като ги питаш, никой не ти дава логичен отговор, освен че било хубаво. Толкова пъти съм си патила от нашето здравеопазване, че честно да ви кажа, момичета, не тръгвайте никога за нищо, без да сте проучили и да сте задали всички възможни въпроси. Поне се надявам, че тогава ще са по-внимателни.

# 314
Здравейте!
Дали случайно някоя от вас има в електронен вид книгата на Кели Търнър "Пълна ремисия. Как да победим рака напук на всичко" и няма против да я сподели с мен?
Благодаря за отделеното време и бъдете здрави!
На английски

Общи условия

Активация на акаунт